Megemelték a népszerű vállalkozói hitelprogram keretét

Megemelték a népszerű vállalkozói hitelprogram keretét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-09
 

Ezermilliárd forintra emelte a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretét – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Arról ugyanakkor egyelőre nincs információ, hogy ez egyben azt jelenti-e, hogy az elmúlt napokban felfüggesztett forgóeszköz és beruházási hitelekre lehet-e majd ismét hitelkérelmeket beadni.

A február elején indult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BHG) forrásai iránt óriási volt az érdeklődés. A jelentősnek értékelhető 700 milliárd forintos hitelkeretnek először a forgóeszközhitelre igénybe vehető pillére merült ki – erre az alkonstrukcióra már február 26.-án felfüggesztette a kérelmek befogadását az EXIM. Ezt követően mácius 6.-ával a beruházási hitelekre vonatkozóan hozta meg ezt a döntést a program lebonyolítója. Így ettől az időponttól már csak a BHG Zöld Beruházási Hitelre lehetett kérelmeket beadni az EXIM-nél, illetve szerződött partnereinél.

Hirdetés

Hirdetés

Egyelőre kérdéses, hogy van-e még szabad keret

Az első négy hétben az EXIM tájékoztatása szerint 1100 milliárd forintra adtak be hitelkérelmet a cégek, ebből 700 milliárdot a BHG Forgóeszközhitelekre – ezért került sor ennek az alkonstrukciónak a február végi felfüggesztésére. A BHG Beruházási hitelre a március eleji felfüggesztésig 160 milliárd igény érkezett, ennek 15 százaléka volt Zöld Beruházási hitel.

Ha a beadott kérelmeket nézzük, akkor egyelőre kérdéses, hogy újra lehet-e majd kérelmeket beadni a két felfüggesztett alkonstrukcióra. A programot lebonyolító EXIM egyelőre nem adott ki a témában tájékoztatást. Azt ugyanakkor már közölték, hogy a BHG Forgóeszközhitel iránti kérelmek elbírálása megtörtént, várhatóan a folyósítás is megkezdődik március végén, április elején.

BHG Zöld Beruházási Hitelre még befogadják a kérelmeket

A BGH keretében tehát egyelőre a Zöld Beruházási Hitelre lehet kérelmeket beadni. Ez a hiteltípus megkezdett vagy új energiahatékonysági és megújuló energiatermelő beruházásokra, energiaberuházás kiegészítő elemeként technológiai korszerűsítésre igényelhető. A kamata itt forinthitel esetén évi maximum 5, euróhitelnél évi 3 százalék lehet. A futamidő elérheti akár 10 évet is.

Ezen hitelek igénylésénél fontos feltétel, hogy a hitelek teljes összege nem haladhatja meg a vállalkozás elmúlt 3 év lezárt pénzügyi adatai alapján számított átlagos éves árbevételének 15 százalékát, vagy a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónap energiaköltségének 50 százalékát, egyes speciális esetekben – a válság által kiemelten érintett vállalkozásoknál – 12 havi, nagyvállalat esetében 6 havi likviditási szükségletét.

Hirdetés
Hirdetés