Megéri a váltogatás? – Befektetés euróban

Megéri a váltogatás? – Befektetés euróban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-22
 

Pár hónapja még elég szép kamatokat találhattunk a bankoknál. Mára azonban nemcsak forint, de euró bankbetéti fronton sem túl fényesek a kilátások. Míg egy évvel korábban, ha résen voltunk akár 4% feletti kamatra is elhelyezhettük eurónkat egy éves futamidőre, addig mára örülhetünk, ha 2% feletti kamatot kapunk lekötésünkre.

A forint betéti kamatokkal párhuzamosan az euró lekötött betéti kamatok is jócskán csökkentek az elmúlt egy évben. Míg tavaly novemberben az átlagos piaci kamatszint a feltételekhez kötött euró betétek esetében 3% körül, a feltétel nélküliek esetében 2% körül alakult, addig mára az előbbi 2%, míg az utóbbi 1%-ra mérséklődött.

piacikamatszintTavaly novemberben az Este Banknál még kicsivel 4 % feletti kamat mellett köthettük le pénzünket 1 éves futamidőre, ehhez mindössze új forrást kellett biztosítani a bank részére. Aki ennek a feltételnek nem tudott eleget tenni annak sem kellett elkeserednie, hiszen a Sopron Banknál és a CIB Banknál minden megkötés nélkül helyezhette el pénzét hasonló futamidőre 3,84% és 3,50% kamat mellett.

Számoljunk egy kicsit!

Tegyük fel, hogy tavaly novemberben, a magas forint kamatok ellenére, forintgyengülésre spekulálva felkeltette érdeklődésünket az Erste Bank ajánlata, ezért úgy döntöttünk, hogy a számlánkra frissen érkezett összegből eurót vásárolunk a banktól. Ezt abban az időszakban nagyságrendileg 285 EUR/HUF árfolyamon tehettük meg, így ezzel számolva 570.000 forintért szerezhettünk be 2.000 eurót, amit egy évre kötöttünk le 4%-os kamat mellett.

Lejáratkor örömmel tapasztaljuk, hogy 291 EUR/HUF körüli árfolyamon tudjuk visszaváltani a teljes összeget (tőke + nettó kamat), ezért rögtön a tettek mezejére lépünk és 601.206 forint ellenében megszabadulunk eurónktól.

spekulacioA művelet eredményeképpen 5,50%-os hozamot érünk el, ami nem valami meggyőző annak fényében, hogy tavaly novemberben forint lekötést az Erste Banknál kicsivel 8% feletti kamat mellett tudtunk indítani (ez az adó levonása után is 6,70%-os hozamnak felel meg). És mindezt kockázatmentesen, hiszen a forint betétek hozamát nem befolyásolja, ha esetleg kedvezőtlenül alakul az árfolyam!

Persze szó sincs arról, hogy ne lenne értelme euróban takarékoskodni. A fenti gondolatmenettel csupán azt szerettük volna szemléltetni, hogy az árfolyamra spekulálni még akkor sem éri meg feltétlenül, ha amúgy a körülmények elképzeléseink szerint alakulnak. Elméleti feltételezésünk teljes mértékben meglapozottnak bizonyult, hiszen a forint valóban gyengült, de hozamunk jelentős részét felemésztette a bank vételi és eladási árfolyama közötti különbség. És még csak szóba sem kerültek a költségek, az infláció…

Színes kis kitérőnk után nézzük a lehetőségeinket!

Az eltérő élethelyzetek sok esetben indokolttá tehetik, hogy euróban is legyen felhalmozott tőkénk. Nyilván ezt az összeget nem szabad szimplán a számlánkon tartani, hiszen az így nem kamatozik, csak folyamatosan veszít az értékéből. Természetesen ezt senki sem szeretné, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségeket kínálnak jelenleg a hazai nagybankok.

eur_lekotes

Persze, ha az egy éves futamidőt túl hosszúnak ítéled, akkor keress rövidebbet kalkulátorunk segítségével!

1

Viszont, ha további kamatcsökkenéstől tartasz, akkor érdemes lehet az állampapírok között körülnézned. Persze ez leginkább akkor jelent valós alternatívát, ha pénzed „hosszabb” távon tudod nélkülözni. A
Prémium Euró Magyar Államkötvények 3 éves futamidővel kerülnek kibocsátásra és kamatozásuk az euró zóna inflációjához igazodik. Tehát változó kamatozású állampapír van szó, amelynél a kifizetendő kamat mértéke egy kamatbázisból és kamatprémiumból adódik össze. Minden sorozat a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti infláció, mint kamatbázis felett biztosít sorozatonként eltérő, jelenleg 2,25% kamatprémiumot. A papírok
kamatot félévente fizetnek, az aktuális kamat mértéke 3,55% a 2016/Y jelölésű sorozat esetében.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés