Megéri magas infláció mellett hitelt felvenni, vagy sem?

Megéri magas infláció mellett hitelt felvenni, vagy sem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-17
 

Az éves infláció még márciusban is meghaladta a 25 százalékot, ennél jóval kedvezőbb lehet mind egy személyi kölcsön, mind egy lakáshitel kamata. Ez ténykérdés, ettől függetlenül nagyon sok kritikát kaptunk, hogy hitelfelvételre buzdítjuk az embereket ilyen nehéz helyzetben. Legújabb cikkünkkel ezekre az észrevételekre igyekszünk válaszolni.

A márciusi, 25,2 százalékos éves inflációs adat megjelenését követően a Bankmonitor szakértői egy videóban felhívták a figyelmet arra, hogy a különböző hitelek kamata mennyire elmarad az áremelkedéstől:

A Bankmonitor kalkulátora szerint találni lakáshitelt már 8,25 százalékos kamaton, míg személyi kölcsön 11,99 százalékos kamattól érhető el.

Erre a különös együttállásra hívta fel a Bankmonitor a figyelmet. Az olvasók azonban számos kritikát fogalmaztak meg:

  • Hitelfelvételre buzdítjuk az embereket.
  • Miért ajánlunk hitelt ilyen nehéz helyzetben?
  • A mindennapi kiadásokra sem futja, nem hogy egy kölcsön törlesztőrészletére…

A Bankmonitor szakértői szeretnék tisztázni azt, hogy hogyan érdemes hitelt felvenni ebben a helyzetben, mit is jelent a jelenlegi kamatkörnyezet.

Hirdetés

Hirdetés

A mindennapi kiadások finanszírozására nem jó megoldás a hitelfelvétel

Kölcsönt felvenni csak akkor érdemes, ha a törlesztőrészletet biztosan ki tudjuk gazdálkodni. Ez minden helyzetben igaz: a jelenlegi magasabb kamatok mellett és a korábbi kedvezőbb kondícióknál is nagyon fontos szempont. (Sőt igazából még a kamatmentes Babavárót sem érdemes úgy igénybe venni, hogy a fizetésünkből nem biztosított a kölcsönre havonta fizetendő összeg.)

A mindennapi életünkhöz kapcsolódó rendszeres kiadások megfinanszírozására nem érdemes hitelt felvenni. Ezek a kiadások hónapról hónapra megjelennek, ha a mostani fizetésünkből nem tudjuk ezeket rendezni, akkor miért gondolnánk, hogy a következő időszakban ez menni fog, amikor már a törlesztőrészlet is terheli a családi kasszát. Ez könnyen vezethet adósságspirálhoz.

Ha nem veszünk fel hitelt, akkor nem is tudjuk megvenni a kinézett terméket

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a hitelfelvétel alternatívája csupán az, hogy nem veszünk fel hitelt. A döntés másik lábával kevesebben foglalkoznak. A hitelfelvétel ugyanis azt jelenti, hogy azonnal meg tudnunk vásárolni egy terméket, szolgáltatást. Ha pedig neme veszünk fel hitelt, akkor el kell halasztanunk a vásárlást is.

A jelenlegi környezetben azonban mindenkinek át kell gondolnia ténylegesen mire is van szüksége. Vannak nélkülözhetetlen dolgok, amikre azonnal szükségünk van. Vannak olyan termékek, amelyeknél nem probléma, ha később szerezzük meg őket. Lássuk be, sokszor akad a bevásárlólistánkon olyan dolog is, amire igazából nincs feltétlenül szükségünk.

Vagyis a döntés során azt is figyelembe kell vennünk, hogy a terméket nem kapjuk meg azonnal. Itt érdemes elgondolkodni az infláció hatásán. Ez tekinthető a halasztás árának.

Gyilkosabb lehet az infláció, mint a hitelkamat

Jogosan merülhet fel a kritika: magas hitelkamatok mellett nem érdemes kölcsönt igényelni. Személyi kölcsönt például egy éve még 7,99 százalékos kamaton lehetett igényelni, míg jelenleg a legolcsóbb ajánlathoz is 11,99 százalékos kamat tartozik.

A képet azonban kicsit árnyalja az infláció, nézzük meg ezt egy példán keresztül. Tegyük fel, hogy szeretnénk valamit vásárolni; aminek jelenleg az ára 1 millió forint, de nincs elegendő megtakarításunk hozzá. Két lehetőség van: most megvesszük drágább hitelből, vagy várunk egy évet abban bízva, hogy a kölcsönök olcsóbbak lesznek.

  • Most megvesszük hitelből: A termék ára 1 millió forint, ennek kifizetéséhez egy 7 éves futamidejű személyi kölcsönt igényelnénk, a legolcsóbb ajánlat kamata 11,99%. A kölcsön lejáratáig összességében 1 502 172 forintot kellene kifizetni.
  • Várunk egy évet a vásárlással: Induljunk ki abból, hogy a gazdaság teljesen helyreáll egy év alatt, a legolcsóbb személyi hitel kamata visszacsökken 7,99 százalékra. Viszont az áremelkedés növelni fogja a termék vételárát, márpedig az infláció igen magas hazánkban. Ha 20%-os drágulással kalkulálunk az elkövetkező egy évre, akkor a termék vételára 1,2 millió forintra emelkedik. Ekkora összegre 7 év alatt a még a kedvezőbb kamatok mellett is 1 584 744 forintot kellene kifizetni.
Fontos
Vagyis a példában az áremelkedést nem tudná kompenzálni a hitelkamatok csökkenése.

Összegzés

Hitelfelvételkor mindenki alaposan gondolja át, hogy mit bír el a fizetése. Ha a jövedelmünk nem elég a törlesztő rendezésére, akkor ne vegyünk fel hitelt. (Ez az alaptézis igaz magas és alacsony kamatkörnyezetben is.)

A magas infláció és a bizonytalanabb gazdasági helyzet miatt csak olyanra költsünk, amire igazán szükségünk van. Ez igaz akkor is, ha saját meglévő megtakarításunkból vásárolnánk.

Ha valamire igazán szükségünk van, de nincs elég pénzünk az áru megvásárlásához, akkor a hitelfelvétel még jó döntés lehet. Ez még a jelenlegi magasabb kamatkörnyezetben is igaz lehet, hiszen a kivárás azt eredményezi, hogy a termék ára tovább emelkedik. Itt azonban nagyon is lényeges kérdés, hogy mit várunk: meddig maradnak velünk a magas kamatok és meddig lesz magas az infláció.

Azt ki kell hangsúlyozni, hogy az infláció és a kamatkörnyezet előreláthatóan együtt csökkenhet.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés