Meggyőzték a lakosságot fogyasztóbarát hitelek – Nagy szükség is van rájuk!

Meggyőzték a lakosságot fogyasztóbarát hitelek – Nagy szükség is van rájuk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-07 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakáshitelek között nézelődve nagyon könnyen belefuthatsz a fogyasztóbarát hitelekbe. Ez nem véletlen, hiszen a rögzített hiteleknél 10-ből 4-et már ilyen formában vette fel a lakosság, ami a kedvező feltételek és kamatok miatt pozitív folyamatnak ítélhető. A CashMester legújabb részében megnézzük leendő lakáshitelesként miért célszerű a biztonságos hitelek között szétnézni, illetve már meglévő hitel mellett mit érdemes cselekedni.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi történt pontosan?

A közelmúltban jött a hír, hogy a rögzített lakáshitelek már 40%-a a tavaly nyáron debütáló minősített fogyasztóbarát hitelek keretében vette fel a lakosság. Így az amúgy is pörgő lakáshitel piacon egyre nagyobb szegletet hasítanak ki maguknak ezek a hitelek, ami a kedvező kondíciókat elnézve üdvözlendő folyamat.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

A fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésével a bankok kínálata jelentősen átrajzolódott. A legtöbb nagybank már korábban is széles palettával rendelkezett a legalább 3 évre rögzített kamatú hitelekből, és a jegybank törekvéseivel párhuzamosan ez a folyamat erősödött.

Egyébként a teljes képet nézve a változó kamatozású hitelek és az éven túl rögzített hitelek még mindig fele-fele arányban oszlanak meg. Így összességében azt lehet mondani, hogy az újonnan folyósított lakáshitelek negyede fogyasztóbarát. Ezek a hitelek több előnnyel is rendelkeznek, mint a szabályozott kamatfelár és költségek, szűkebb ügyintézési határidő, vagy éppen az ingyenes előtörlesztés lehetősége lakástakarékból.

Előfordul, hogy a bank normál piaci és minősített hitele egymás mellett párhuzamosan szerepel a kínálatban, ugyanakkor ennek oka sokszor az eltérő módon meghatározott hitelcél. Gyakorlatilag a bankok bizonyos hitelcélokat (például új, használt lakás vásárlás, építés) már csak a fogyasztóbarát hitelek révén tesznek elérhetővé.

A bankoknál 3 éves rögzítésű és végig fix hitelekkel is találkozni, ugyanakkor az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek esetében a legnagyobb a fogyasztóbarát hitelek kínálata. Az utóbbi csoportban a hitelkamatok is nagyon kedvezőek, hiszen már 3,49-4,59%-os kamat mellett is lehet hitelt felvenni. Ráadásul a legjobb abszolút biztonságot nyújtó végig fix hitelt is megkaphatod már 5,35%-os kamat mellett.

Miért kellene engem érdekelnie?

Afelé tendál a világ, hogy idővel búcsút kell intenünk az alacsony kamatoknak, és ebben a helyzetben az találhatja magát slamasztikában, aki gyakran változó lakáshitelt választott. Ilyen szempontból is jól jönnek a fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyek gyakorlatilag az összes esetben a legkedvezőbbnek bizonyulnak a kategóriájukban.

Természetesen fogyasztóbarát hitel ide vagy oda, nagyon megéri összehasonlításokat végezned a lakáshitelek között, hogy mindenki a számára legkedvezőbb ajánlat mellett döntsön. Ráadásul a komplett bank összehasonlítást különösebb erőfeszítést nélkül, egy hitelkalkulátorral is megteheted.

Sok esetben nem éri meg az aktuális számlavezető bankod mellett maradni, hiszen a bankváltással járó macerát bevállalva rengeteget spórolhatsz. Bár a lakáshitelhez képest elhanyagolhatónak tűnik az sem utolsó szempont, hogy így egy jó bankszámlád is lehet. Ráadásul nem csak a lakáshitelben gondolkodóknak, hanem azoknak is megéri szétnézni, akik már régebben vettek fel hitelt. Egy hitelkiváltással ők is lefaraghatják a havi hitelkiadásukat.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés