Megint az OTP a nyerő!

Megint az OTP a nyerő!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-20
 

Melyik a legnagyobb bank ma Magyarországon? Melyik a legtőkeerősebb? Melyik bank termelte a legnagyobb nyereséget? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az MNB által kiadott Aranykönyv aktualizált változata. Nincs nagy meglepetés: a legtöbb esetben az OTP Bank áll az élen.

Továbbra is az OTP Bank a legnagyobb pénzintézet Magyarországon. A 2012-es sorrendhez képest a dobogó alsó két fokán azért történt némi változás, az itt elhelyezkedő bankok ugyanis helyet cseréltek egymással. Így az ezüstérmet a K&H Bank, míg a bronzérmet az Erste Bank szerezte meg.

merlegfoosszeg_20140916

Ennek megfelelően az OTP több mint kétszer akkora piaci részesedéssel rendelkezik, mint bármely másik nagybank.

piacireszesedes_20140916

A legtőkeerősebb bankok rangsorát egyáltalán nem meglepő módon, óriási fölénnyel ismételten az OTP vezeti. A többi bank saját tőkéje együttesen is épphogy csak meghaladja az éllovas 1100 milliárd forintos saját tőkéjét.

sajattoke_20140916Az elmúlt évekkel ellentétben a fenti bankok 2013-as összesített eredménye viszont már pozitív előjelű volt. A tavalyi évet 6 bank pozitív, míg 7 bank negatív eredménnyel zárta. Az elmúlt évben a legnagyobb nyereséggel az OTP Bank büszkélkedhet, addig a legnagyobb veszteséget a CIB Bank könyvelhette el.

adozotteredmeny_20140916

Ugyan 2008-hoz képest jelentősen mérséklődött a hitel-betét mutató értéke,  de a néhol még mindig magas hitel-betét arány jól tükrözi a bankrendszer külföldi forrásokra való rászorultságát.

hitelbetet_20140916
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés