Megjelent a rendelet a kisboltok árstopok hatásai miatti támogatásáról

Megjelent a rendelet a kisboltok árstopok hatásai miatti támogatásáról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-15
 

A kistelepülési élelmiszerüzletek megnövekedett költségeihez történő hozzájárulás érdekében támogatáshoz juthatnak a Magyar Falu Program keretében. A pénzre azonban – egyelőre úgy tűnik, hogy – csak a jövőben számíthatnak a boltok.

Az árstop múlt heti kiterjesztésekor a kormány ígéretet tett arra, hogy a kistelepüléseken működő élelmiszerüzleteket kompenzálni fogják és ennek részleteit már hétfőn ismertetik. Nap közben a kormány Facebook oldalán egy bejegyzés jelezte csupán, hogy nem feledkeztek meg az ígéretről. Ebben jelezték, hogy az elnyerhető támogatás összege boltonként milliós nagyságrendű lesz, a támogatást bér- és rezsiköltségre számolhatják majd el a falusi kisboltok, a pályázni pedig a 2000 fő alatti településen működő üzleteknek lesz lehetősége.

Várhatóan csak jövőre jutnak a pénzhez az üzletek

A témában a kormány határozata a késő esti Magyar Közlönyben jelent meg. Ez azonban csak annyit tartalmazott, hogy a jövő évi költségvetésben 8 milliárd forintot különítenek el erre a célra a Magyar Falu Program keretében.

A pályázat feltételeit – azt tehát, hogy mely üzletek, milyen összeget igényelhetnek – a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak kell majd kidolgoznia 2022. december 15-éig.

A megjelent határozat alapján tehát valószínűsíthetően már csak a jövő évben jutnak majd a pályázat keretében pénzhez az érintett üzletek.

A falusi kisboltok jobban rászorulnak a támogatásra

Este a kormány Facebook oldalán Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos rövid posztban jelentkezett be a témában. Ebben elmondta, hogy minden olyan 2000 fős településen működő üzlet pályázhat majd, amely alapvető élelmiszereket értékesít. Ezek a boltok néhány millió forintos támogatást kaphatnak majd a működésüket támogatjására. Ez az összeg elszámolható lesz majd a bér- és rezsiköltségekre egyaránt.

Azt, hogy miért csak ezek a kereskedelmi egységek számíthatnak segítségre azzal indokolta, hogy a hatósági áras termékek a falusi kisboltokban lényegesen nagyobb arányban vannak jelen mint a nagy megyeszékhelyeken, járásközpontokban, városokban működő üzletekben, ezért a falusi kisboltok sokkal inkább rászorulnak ezekre a támogatásokra.

Hirdetés
Hirdetés