Megjelent a rendelet: lakáscélú lízingszerződésre is érvényes a kamatstop

Megjelent a rendelet: lakáscélú lízingszerződésre is érvényes a kamatstop
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-18
 

A referencia mutatóhoz kötött kamatozású lakáshitelek mellett a lakáscélú lízingekre is kiterjesztette a kormány a kamatstopot. Vagyis a lízingszerződések kamata sem haladhatja meg az október végi referencia mutató alapján számolt értéket. Ez a jelenlegi hozamok alapján 2,47-2,63 százalékpont kamatkedvezményt eredményez.

2022.02.18-án megjelent kormányrendelet alapján a kormány a kamatstopot kiterjeszti a lakáslízingekre is. Vagyis a referencia mutatóhoz kötött kamatozású lakáscélú lízingszerződések kamatemelkedésének is gátat szab a kormány. A kamatváltozás alapjául szolgáló referencia mutató (jellemzően a BUBOR) 2021. október 27-ei értékének alapján határozzák meg a kölcsönök kamatát. (Ha az aktuális kamat ennél kedvezőbb, akkor természetesen nem módosítanak a szerződés kondícióin.)

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lép életbe a kamatstop a lízingszerződéseknél?

  • Kizárólag fogyasztóknak nyújtott lakáscélú lízingszerződésekre érvényes a kamatstop.
  • Csak a referencia mutató alapján átárazódó szerződésekre érvényes a kamatstop.
  • A kamatstop jelen esetben is 2022. január 1. és 2022. június 30. között lesz érvényes.
  • A 2021. október 27-én érvényes BUBOR értéke alapján kell meghatározni az érintett szerződések kamatát. (Kivéve, ha az így kalkulált kamat magasabb lenne, mint a szerződésre éppen érvényes kamatszint.)
  • Tájékoztatást kell küldeni az érintett személyeknek. A tájékoztatást kamatfordulókor kell kiküldeni. Illetve a rendelet hatálybalépése előtt fordult szerződések esetében a tájékoztatást 2022. február 28-ig kell megküldeni.

Lehetnek olyan lízingszerződések, melyeknél a lízingbe vevő az idei évben már magasabb kamat mellett fizetett lízingdíjat. Ebben az esetben a lizinbeadó intézménynek legkésőbb 2022. február 28-ig át kell számolnia a szerződés díját. A levont magasabb összeget pedig be kell számítani az ezt követő első lízingdíjba. (Amennyiben a lízingszerződés már megszűnt, akkor is el kell számolnia a levont nagyobb összeggel, vagyis a lízingbe vevő megkapja a különbözetet.)

Mekkora kedvezményt jelenthet a kamatstop?

Ennek megítéléséhez érdemes megnézni hogyan is alakult a BUBOR mutató értéke 2021. október 27-ét követően. Jól látható, hogy a referencia mutató értéke folyamatosan emelkedett, az aktuális érték 2,47-2,63 százalékponttal magasabb, mint október végén volt.

Mekkora kamatkedvezményt jelent jelenleg a kamatstop?

Ráadásul a referencia hozamok várhatóan tovább fognak emelkedni az elkövetkező időszakban, vagyis a június végéig érvényes kamatfixálás pozitív hatása még növekedhet is. A magas infláció miatt ugyanis piaci hozamok és kamatok további emelkedése várható.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés