Megkezdődött a személyi kölcsönök drágulása – 6 bank is kamatot emelt

Megkezdődött a személyi kölcsönök drágulása – 6 bank is kamatot emelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-20 Frissítve: 2022-01-21
 

A lakáshitelek után a személyi kölcsönök drágulása is megkezdődött, a Bankmonitor által vizsgált pénzintézetek közül hatnál magasabb THM mellett lehet személyi hitelt felvenni, mint egy hónappal ezelőtt. Átlagosan csak 0,4 százalékponttal magasabb egy személyi hitel jelenleg, mint tavaly év végén, azonban számos pénzintézetnél a THM emelkedése meghaladta az 1 százalékpontot.

Az alapkamat és más irányadó kamatok emelkedése miatt a pénzpiaci hozamok jelentős mértékben megnövekedtek. Ez a folyamat pedig begyűrűzött már a személyi hitelek piacára is. A Bankmonitor által vizsgált 11 bank közül 6 megemelte a legnépszerűbb fogyasztási hitelek kamatát.  Emiatt átlagosan 0,4 százalékponttal magasabb THM mellett lehet jelenleg fedezetlen hitelt igényelni, mint egy hónappal ezelőtt.

A 0,4 százalékpontos drágulás egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű kölcsön esetében havi 600 forint törlesztőrészlet növekedést eredményez. Emiatt 51 ezer forinttal többet kell visszafizetni a hitelre összességében jelenleg, mint ha azt egy hónappal ezelőtt igényelték volna.

Egy 3 millió Ft összegű személyi hitel THM értékének alakulása

Még jelentősebb a drágulás hatása, ha csak a kamatot emelő pénzintézeteket vizsgáljuk meg: ezek a CIB Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és a Takarékbank. Ezek közül két pénzintézet minimális mértékben, 0,02-0,24 százalékponttal emelte meg kölcsöne kamatát. Viszont a maradék négy esetében a drágulás jóval jelentősebb, 0,84-2,16 százalékpont volt.

Utóbbi négy pénzintézet esetében egy 3 millió forint összegű személyi hitelre 1 300 – 3 300 forinttal kell többet fizetni havi szinten 7 éven keresztül. Ez a változás már érdemi hatást gyakorolhat az igénylők pénztárcájára.

Hirdetés

Hirdetés

További kamatemelés várható

Hosszabb időtávot vizsgálva azért még mindig nem tűnik kritikusnak a helyzet: egy évvel ezelőtt a személyi hitel átlagos THM értéke ugyanezen 11 pénzintézetnél 9,10% volt, ennél csak minimálisan magasabb a jelenlegi, 9,38 százalékos átlagos érték. (Sőt, jelenleg a legjobb ajánlatok még olcsóbbak is, mint egy évvel ezelőtt.)

Ugyanakkor a pénzpiaci hozamok jelentősebb mértékben emelkedtek, mint a fogyasztási kölcsönök költsége. Ráadásul a 2021. decemberi 7,4 százalékos inflációs érték miatt az irányadó kamatok további emelkedése várható. Ez bizony ténylegesen megágyazhat a bankok további kamatemelésének.

Elég csak a lakáshitel-piacra tekinteni: a kamatokat a pénzintézetek már a tavalyi év második felében elkezdték emelni. A folyamatba gyakorlatilag az összes bank becsatlakozott, sőt számos pénzintézet 2022. januárjáig már többször is növelt a kamatokon.

A személyi hitelek piacán ez a drágulás később kezdődött, de a Bankmonitor szakértői szerint hasonló folyamat fog lezajlani, mint ahogy a jelzáloghitelek esetében már láthattunk és láthatunk mind a mai napig. Éppen ezért minden fedezetlen hitel iránt érdeklődőnek érdemes gyorsan cselekednie és a jelenlegi feltételekkel felvenni a kölcsönt. A várakozóknak ugyanis a tovább növekvő költségekkel kell majd szembesülniük.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés