Meglepetés a tulajdoni lapon: akit érint, kiakad!

Meglepetés a tulajdoni lapon: akit érint, kiakad!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-25
 

Hitelt vettél fel a lakásodra, vagy lakást vettél hitelre, ebből a szempontból mindegy. A lényeg, hogy minden ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönt a hitelező javára bejegyzett jelzálogjog, bizonyos esetekben még elidegenítési és terhelési tilalom is biztosít. Fontos tudni, hogy a hitelhez kapcsolódó ügymenet nem zárul le a futamidő lejártával és az utolsó részlet befizetésével. Ha nem intézkedünk a földhivatali törlésről, akkor évek múlva az eladáskor vagy a következő hitelfelvétel alkalmával kellemetlen meglepetésben lesz részünk!

Mi az a jelzálogjog?

Ingatlanfedezet mellett nyújtott hitel felvételekor a szerződést biztosító kötelezettség a jelzálogjog, melyet a bank a területileg illetékes földhivatalnál bejegyeztet a fedezetként felajánlott ingatlanunk tulajdoni lapjára is felkerül. A jelzálogjog nem korlátozza az ingatlan használatát, de ha nem tudjuk a szerződésben megjelölt ütemezés szerint törleszteni a hitelünket, akkor a jelzálogjog alapján a hitelező értékesítheti a fedezetként felajánlott ingatlanunkat.

Bank, lakástakarék, önkormányzat, munkáltató: így cizellálnak a szofisztikált ügyfelek

Részletre történő lakásvásárlás esetén a forrásösszetétel nem csupán önerőből és bankhitelből állhat, a szofisztikált ügyfelek tulajdonszerzése mögött akár három-négy teher is állhat. Az elmúlt három évben a lakástakarékok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a hitelpiaci tortából. A munkáltatók és az önkormányzatok szerepe más. Ők nem versenyeznek az ügyfelekért, hanem a saját dolgozóik, illetve a területükön élő lakosok lakhatását támogatják.

A munkáltatók jelzálogjog bejegyzése mellett általában kamatmentes kölcsönnel, és/vagy a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatozás mellett támogatják a dolgozóik lakásvásárlását. Az önkormányzatok kamatmentes kölcsönt, és/vagy a vállalt, vagy az együttköltöző gyermekek számától függően vissza nem térítendő támogatást is nyújthatnak. Az önkormányzati kölcsönt és támogatást a jelzálogjog mellett gyakran elidegenítési és terhelési tilalom is biztosítja.

Évekkel ezelőtt visszafizettem a hitelt, de nem tiszta a tulajdoni lap! Ki hibázott?

A kölcsönszerződések nem minden esetben részletezik, hogy a hitel visszafizetését követően kinek a feladata a jelzálogjog törlése. A banki hitelnyilvántartó rendszerek közül ismerünk olyat, amely a hitel lejártakor – az utolsó részlet megfizetése esetén – automatikusan kinyomtatja a törlési engedélyt, a másik véglet pedig az, amikor a hitelező az ügyfél kérelmére intézkedik a törlés ügyében.
Az önkormányzatoknál a törlési engedély iránti kérelmek benyújtása az ügyfelek feladata. A munkáltatóknál az alacsonyabb ügyfélszámnak és a közvetlenebb adós-hitelező viszonynak köszönhetően gördülékenyebb lehet az ügymenet.

Megtörtént eset: Az élet produkál komplikált eseteket is. Egy hagyatéki eljárás során megtörtént, hogy a néhai tulajdonosnak a rendszerváltást követően jogutód nélkül megszűnt foglalkoztatója volt a jelzálog jogosultja. Az egyetlen kapaszkodó az egykori vállalat számlavezetője volt, amely a cég dolgozói kölcsöneit is nyilvántartotta. Az archívumok mélyéről sikerült egy nullás igazolást előkeríteni, a jelzálogjogot huszonegynéhány év után törölték.

A jelzálogjog törléséért – ingatlanonként és kölcsönönként – 6 600 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell megfizetni a területileg illetékes földhivatal felé. Az ingatlan-nyilvántartási kérelemhez mellékelni kell a felek közös nyilatkozatát vagy a jogosult törlési engedélyét. Az eseti ellenőrzésnek sem lehet anyagi akadálya, hiszen a Takarnet rendszeren keresztül mindössze 1 000 forintba kerül egy nem hiteles tulajdoni lap másolat lekérdezése.

Néhányan kiakadnak, mások az ügy végére járnak

Legyen szó lakáseladásról, vagy egy újabb hitel felvételéről, a tulajdonos joggal forrong, ha egy régen visszafizetett kölcsönt talál aktív bejegyzésként a tulajdoni lapon. Lehet a felelősséget a másik félre hárítani, de inkább az adósságunk visszafizetésekor legyünk körültekintőbbek. Ha nem hagyjuk feledésbe merülni a dolgot, és addig intézkedünk, amíg a kezünkbe nem kapjuk a törlésről szóló földhivatali határozatot, akkor sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Nem csak a tulajdoni lapot érdemes ellenőrizni, azt is, hogy van-e jobb a jelenlegi hitelednél:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés