Meglepő helyen sokak pénze: ettől jobb helyen is tarthatnák!

Meglepő helyen sokak pénze: ettől jobb helyen is tarthatnák!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-21
 

Sokan felkapták a fejüket az összeg hallatán, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezermilliárdos túlfizetésről számolt be a napokban. Felmerül a kérdés, hogy vajon kik lehetnek azok, akik ekkora összegeket nem hiányolnak, és vajon miért nem kérik azok kiutalását. Vajon hányféle módon lehetne parkoltatás helyett fialtatni ezeket a pénzeket, illetve mit tudhatnak azok, akik szerint jól van ez így?

Az ő pénzük van a NAV-nál

Az adóhivatal információi szerint mintegy négyszázezer gazdasági társaság rendelkezik körülbelül kilencszázmilliárd forintnyi túlfizetéssel, vagyis az egy cégre jutó adótöbblet eléri a 2,25 millió forintot. A jelentés kitér arra, hogy a vállalkozások általában a társasági adóval és az általános forgalmi adó befizetések tekintetében lépik túl a valós kötelezettségeiket. Különösen annak fényében magas az átlagos túlfizetés, ha figyelembe vesszük, hogy hány vállalkozás küzd likviditási problémákkal és szorul hitelfelvételre (Céges hitelt szeretnél? – egy jó pénzügyi terv fél sikert jelenthet.)

A túlfizetéssel rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozások száma másfél millióra tehető, ők összesen százmilliárdot „tartanak” a NAV-nál. Ezek alapján az egy főre jutó túlfizetés 65-70 ezer forintra jön ki, ők leginkább a személyi jövedelemadóval, az egészségügyi hozzájárulással és az egyszerűsített vállalkozói adóival lépik túl a ténylegesen fizetendő közterheiket.

A túlfizetés kiutalását – vagy másik adónemre történő átvezetését – a NAV 17. számú nyomtatványán kezdeményezhetik az adózók, az elévülési idő öt év. Az adóhivatal statisztikái szerint az elmúlt három évben tízmilliárd forint maradt a visszautalás elmulasztása miatt az államkasszában. Egyes források szerint a túlfizetés adóhivatalnál tartásának hátterében gyakran a kiutalással együtt járó adóellenőrzéstől való félelmek állnak. Szerintük jobb a békesség, ők a benntartott pénzt inkább egy későbbi adófizetési kötelezettség fedezetének tekintik.

Ettől még a párnacihában is jobb helyen lenne a pénz?

A jegybank augusztusi mérlegstatisztikái szerint az előző hónaphoz képest kismértékben csökkent a hitelintézetek bankszámláinak átlagos egyenlege. Eközben a forgalomban lévő készpénz átlagállománya tovább emelkedett és 57 milliárd forintos bővülés után megközelítette a 4 112 milliárd forintot.

A készpénzhasználat nemzetgazdasági szinten mért évi százmilliárdos költségének visszaszorítását nem segíti elő sem az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége, sem a sárga csekkek használatának népszerűsége. Utóbbi kapcsán bíztató jelnek tekinthető, hogy a csekkbefizetéshez igénybe vett bankkártya használat az utóbbi negyedévben megduplázódott.

Parkolás helyett gyarapodhatna is a pénz

Bár a magánszemélyek átlagos túlfizetése nem tekinthető egy befektetésre alkalmas összegnek, az ott lévő tízezrek jól jöhetnének egy hitelkártya adósság, vagy egy folyószámlahitel csökkentésekor, akár fedezhetnék egy jelzáloghitel törlesztését egy-két hónapig.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A gazdasági társaságok átlagos többlete viszont már olyan összeg, amely a cégek életében sem elhanyagolható. Amellett, hogy – forgalomtól függően – elősegítené a napi likviditás biztosítását, egy ekkora tétel lekötéséből származó kamatbevétel szembeállítva a céges bankolás díjaival a működési költségek faragását is eredményezheti a társaság életében.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés