Megmutatjuk, hogyan szabotálja a hitel a nyugdíjunkat

Megmutatjuk, hogyan szabotálja a hitel a nyugdíjunkat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-27 Frissítve: 2018-10-12
 

Nagyobb kiadásaink finanszírozásához rendszerint hitelre van szükségünk, azonban előfordul, hogy meggondolatlanul eladósodunk. Ez azért is kulcskérdés, mert a nyugdíjban szűkölködhetünk a túlzott eladósodottság miatt. A Marketwatchon találtunk egy cikket arról, hogy miként tudjuk a katasztrófát elkerülni. A cikk végi 6 pontot mindenképpen szívleljük meg.

Egy 2017-es amerikai tanulmány szerint a baby boomerként (itthon a Ratkó-gyerekek) az 1950-es évek első felében születettek hatalmas adósságot halmoztak fel, elsősorban jelzáloghitelek formájában. Az X generáció tagjai (1961 és 1981 között születettek) pedig az előző generáció nyomdokain haladva még több hitellel élnek együtt.

A szakértők egyetértenek abban, hogy fiatalon könnyen eladósodunk, és jövedelmünk is gyorsan nő (elég időnk van törleszteni), miközben a karrierünkre összpontosítunk. Idősebb korunkban, a nyugdíjhoz közeledve egyre több adósságunkat fizetjük vissza, megszabadulunk kötelezettségeinktől, és már tartozások nélkül szeretnénk élni. Ez az elmélet, de a gyakorlatban túl sok hitel nyomja a vállunkat.

Hitel mellett nagyon nehéz nyugdíjra takarékoskodni

Elkölthető jövedelmünk a törlesztőrészletekkel csökken, így természetesen kevesebbet tudunk megtakarítani a jövőbeli kiadásokra. Ilyen körülmények közt nyugdíjcélú megtakarításunk egyre fontosabbá válik. Itthon több ilyen megtakarítási forma is van: ÖNYP, NYESZ, nyugdíjbiztosítás.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Nem segített, hogy a 2008-as világgazdasági válság után sajnos sokan felhasználták nyugdíjra félretett pénzük egy részét a hiteleik törlesztésére. A többség nem tehetett mást, hiszen az volt a tét, hogy házuk/lakásuk megmarad-e.

A kényszerű lépés következményei lesújtóak, az amerikai példából kiindulva, a nyugdíjszámlánkon 50%-kal több pénz gyűlik össze nyugdíjba vonulásunkig, ha sosem veszünk ki pénzt belőle. Fordított összefüggésben a harmadával kevesebb.

6 tipp, hogy hatékonyan megbirkózzunk az adósságunkkal:

  • Készítsünk leltárt az adósságainkról, részletezve a különböző számlákat, tartozást, kamatozást és fizetési feltételeket! Tegyük a felsorolás elejére azt a hitelünket, amelyiket a legkorábban szeretnénk kifizetni (például amelyiknek legmagasabb a kamata)!
  • Hozzunk létre pénzügyi tervet, ami a hiteleink kifizetésének ütemezését tartalmazza, ami mellett megtakarítani is tudunk a jövőre! Csináljunk egy mérleget az eszközeink és a forrásaink listájáról (elsősorban azokról, melyek pénzt hoznak nekünk, vagy pénzt visznek el)!
  • Az időben törlesztett hiteleink segítségével kitűnő hitelminősítést kaphatunk. Ha nem eszerint cselekszünk, a hiteleink a jövőben drágábban juthatunk csak hitelhez, vagy akár meg is tagadhatják tőlünk!
  • Ha nehézségeink adódnak, akkor más törlesztési ütemezést kell kérnünk a hitelezőtől. Ha nem tudjuk magunktól tartani az ütemtervet, még a nehézségek megvárása előtt, minél hamarabb keressük meg a hitelezőket! Tájékoztassuk őket a fejleményekről!
  • Úgy vonuljunk nyugdíjba, hogy legalább jelzáloghitel tartozásunk ne legyen! Nyugdíjazásunk előtt fizessük vissza a hiteleinket! Ha jelzáloghitelünk mellett szeretnénk nyugdíjba vonulni, akkor alaposan győződjünk meg róla, hogy nyugdíjunk mellett biztosan nem lesz anyagi nehézségünk!
  • Ha szükséges, vegyük igénybe pénzügyi tanácsadó segítségét! Egy profi szakembertől személyre szóló tanácsokat és javaslatokat kaphatunk.

Az előrelátó, óvatos tervezés mindig legyen fontos számunkra! Csak annyi hitelünk legyen, amennyit kényelmesen tudunk törleszteni! Arra is érdemes figyelnünk, hogy adósságainkat várhatóan könnyebben tudjuk törleszteni, ameddig a munkaerőpiacon vagyunk, mint nyugdíjas korunkban. Tartozásainkat rendezzük mihamarabb, legyen szó jelzáloghitelről, diákhitelről, személyi kölcsönről, folyószámlahitelről, hitelkártya tartozásról.

1
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés