Megjelent a tervezet: könnyebben kaphatunk Babavárót, CSOK Pluszt

Megjelent a tervezet: könnyebben kaphatunk Babavárót, CSOK Pluszt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-06
 

Egy augusztus 5-én közzétett jogszabálytervezet értelmében valóban csökkentenék a lakástámogatásokhoz szükséges elvárt társadalombiztosítási jogviszony idejét a katások, átalányadózók és mezőgazdasági őstermelők esetében. Van azonban komoly meglepetés is a tervezetben.

Július 26-án Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette, hogy egyes speciális adózású vállalkozók könnyebben részesülhetnek a jövőben a családtámogatási rendszer előnyeiből.

A különböző lakástámogatási elemeknél – vagyis a Babavárónál, Falusi CSOK-nál és CSOK Plusznál – az igényléshez szükséges elvárt tb-jogviszony hosszát egy évre mérsékelnék a katások, átalányadózók és mezőgazdasági őstermelők esetében.

Az éjszaka megjelent jogszabálytervezet a bejelentéssel összhangban valóban mérsékli a speciális adózású vállalkozások esetében a lakástámogatásokhoz elvárt társadalombiztosítási jogviszony hosszát:

  • A Babaváró esetében elégséges lehet 1 éves jogviszony is a kérdéses vállalkozóktól. A támogatáshoz alapesetben 3 éves társadalombiztosítási jogviszony leigazolása szükséges.
  • A Falusi CSOK és CSOK+ esetében pedig 2 évről egy évre mérséklik a speciális adózású vállalkozásoktól elvárt tb-jogviszony hosszát.

A tervezetben egészen pontosan így fogalmazták meg a Babaváróra vonatkozó változást:

„legalább 3 éve folyamatosan” szövegrész helyébe a „legalább 3 éve – a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást legalább 1 éve alkalmazó egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, vagy legalább 1 éve a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény szerinti kisadózói adóalanyisággal rendelkező egyéni vállalkozó esetén 1 éve – folyamatosan”

Hasonló szöveg szerepel a másik két támogatásnál is, azzal a különbséggel, hogy ott más az alapvetően elvárt jogviszony hossza. Ez a szöveg azonban azt is jelenti, hogy azok a katások és átalányadózók kaphatják meg ezt a könnyítést, akik már legalább egy éve ezen adózási formát választották. Ez az eredeti bejelentéshez képest fontos pontosításnak tűnik. Hozzá kell tenni, hogy logikus az előírás, hiszen ezzel kizárhatók azok a spekulánsok, akik csupán a könnyítés kihasználása céljából váltanának most ezen speciális adózási formák valamelyikére.

Vagyis a Bankmonitor szakértői szerint nem lesznek jogosultak azok a katások, átalányadózók a Babaváróra, CSOK Pluszra, Falusi CSOK-ra, akik egy éven belül váltottak erre az adózási formára függetlenül attól, hogy más módon – például korábbi munkaviszonyukból -, de meglenne összességében az egy éves tb-jogviszonyuk.

A változtatást a tervek szerint igen gyorsan átvezetnék, a végleges jogszabályváltozás kihirdetését követő 3. naptól már az új előírások lennének érvényben. Azonban természetesen még nem történt meg a kihirdetés, hiszen „csak” egy tervezetről beszélhetünk.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Szeptember végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés

Hirdetés

Bejelentettek még egy változtatást, de azt a tervezet nem említi

Fontos, hogy Vitályos Eszter eredeti bejelentésében egy másik könnyítésről is szó volt, melynek értelmében a kérdéses speciális adózású vállalkozásokból származó bevételt legalább 50%-os mértékben el kellene fogadnia a bankoknak igazolt jövedelemkén a támogatott hitelek bírálata során. Erről a könnyítésről azonban a jogszabálytervezet nem tesz említést.

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e a tervezetben foglalt könnyítésnek értelme a másik elem életbeléptetése nélkül is.

A válasz pedig az, hogy két élethelyzetben így önmagában is nagy segítséget nyújthat a jogszabálytervezetben foglalt változás:

  1. Van olyan bank, amelyik jelenleg is elfogadja valamilyen módon igazolt jövedelemként az érintett speciális adózású vállalkozói jövedelmeket. A jövőben ezen bankoknál fel tudják venni azok a családok a támogatott kölcsönt, amelyeknél a jövedelem nagysága eddig rendben lett volna, de a tb-jogviszony hosszával gond adódott. (Az elvárt 2, 3 év helyett csupán egy éves jogviszonyt tudtak leigazolni.)
  2. Ha házaspár igényli a támogatást – Babavárót és CSOK Pluszt amúgy is csak ők igényelhetnek -, akkor előfordulhat, hogy a pár egyik tagja rendelkezik a bank számára elfogadható nagyságú, formájú igazolt jövedelemmel, például munkabérrel. De a kérdéses munkaviszony még nem áll fenn 2, 3 éve, így a támogatáshoz elvárt tb-jogviszony leigazolására ez nem lenne megfelelő. Ha a pár másik tagja egy éve speciális adózású vállalkozó, akkor ő le tudja igazolni a jövőben a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyt és ezáltal a pár jogosult lehet a kérdéses támogatott kölcsönre.

Természetesen elképzelhető az is, hogy speciális jövedelmek elfogadásáról szóló változást is bevezeti valamilyen formában a kormány, csak ezt nem foglalták bele ebbe a jogszabálytervezetbe.

Hirdetés
Hirdetés