Megnyugodhatunk, 2021-ig nem jön recesszió

Megnyugodhatunk, 2021-ig nem jön recesszió
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-08 Frissítve: 2021-07-01
 

A kockázatosabb befektetések iránt érdeklődők biztos olvastak arról, hogy mennyire tartanak az elemzők az amerikai recessziótól. Az egyik nagy amerikai bankház elemzői színt vallottak és úgy vélik, hogy nem kell a legrosszabbtól tartani. De a szemünket tartsuk nyitva, hiszen egy lejtmenet bármikor elindulhat.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Aki valamilyen befektetéssel rendelkezik, az egészen biztosan nagy figyelemmel követi az amerikai eseményeket. Ha másért nem, akkor azért, mert a világ legnagyobb gazdaságának esetleges recesszióba süllyedése globálisan éreztetné hatását és nem sok jóra lehetne számítani a kötvény és részvénypiacokon.

Időről-időre megszólalnak a nagy elemzőházak és elmondják véleményüket a témában. Most éppen a Bank of America (BofA) lépte ezt meg. Úgy vélik, hogy annyi nem rossz a helyzet, mint azt sokan gondolják és az amerikai recesszióra először csak 2021-ben lehet kilátás.

Egyes befektetők azért aggódnak, mert megindult a hozamemelkedés a tengerentúlon és a rövid és hosszú hozamok közötti távolság is csökkent (szaknyelven a hozamgörbe laposabbá vált). Alapesetben a befektetők a rövid távú hitelezést kevésbé tartják kockázatosnak, mint a hosszú távút, de előfordulnak olyan esetek, amikor időlegesen ennek a fordítottját látjuk.

Amerikában még nem következett ez a helyzet be, de láthatóan bizonytalanok a rövid távú kilátásokat illetően a befektetők, ami megmutatkozik a hozamokban is. A BofA szerint a hosszú hozamok 2018-ben is magasabban maradnak mint a rövidek, így nincs ok az aggodalomra. Különben azt gondolná a piac, hogy éppen egy gazdasági lejtmenet kellős közepén vagyunk.

A hozamok általános emelkedése azért borús fellegeket hoz a részvénypiacokra, amit el kell ismerni a BofA elemzői szerint is. Az általános gazdasági összefüggés az, hogy a részvények számára kedvezőtlen a hozamemelkedés, mert megdrágítja a forráshoz jutását a cégeknek, kevesebb tér marad a beruházásokra és osztalékfizetésre.

Ezzel együtt a bankóriás elemzői jobbnak látják –egy hajszállal – a részvénypiac helyzetét, mint a kötvénypiacét. A részvények számára kedvező a vállalati nyereség robosztus növekedése és a magas részvény-visszavásárlási aktivitás is. Azonban mind a két eszközosztályban érdemes óvatosnak lenni, és bevédeni magunkat, ha megindul a lejtmenet. Erre megfelelő lehet egy abszolút hozamú alap többek között.

Hirdetés
Hirdetés