Megújul a fogyasztóbarát lakáshitel: fókuszban a zöld célok és az online igénylés

Megújul a fogyasztóbarát lakáshitel: fókuszban a zöld célok és az online igénylés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-28
 

A fogyasztóbarát lakáshitel átalakításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank. A változtatás egyik oka, hogy a zöld lakáscélt, energiahatékonyságot javító célokat választó ügyfeleket „jutalmazzák a bankok”. Másik lényeges szempont az online igénylési folyamatok kiszélesítése volt.

A fogyasztóbarát minősítés a jegybank által kitalált tanúsítvány: a pályázati feltételeknek megfelelő konstrukciókra használhatják a pénzintézetek a kérdéses minősítést,  ami egyfajta minőségi garanciát is jelent az ügyfelek felé.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) már 2017-től elérhető a hazai hitelpiacon, azóta többször finomítottak a feltételeken. A Magyar Nemzeti Bank mai közleményében újabb érdemi módosításokat jelentett be.

Hirdetés

Hirdetés

Zöld lakáscélok előnyben

A zöld lakáscélok fontossága még jobban előtérbe helyezte az energiaárak átalakulása, a rezsiszabályok módosulása. Az MNB törekszik a fogyasztóbarát keretrendszert is úgy átalakítani, hogy az elősegítse a zöld célok elterjedését.

…a hazai lakásállomány energetikai megújulásának elősegítése érdekében az MNB az MFL keretrendszer zöld irányú továbbfejlesztése mellett döntött.

Ennek jegyében 2023. áprilisától a zöld céloknak megfelelő fogyasztóbarát lakáshitelekre a bank nem számíthat fel folyósítási díjat, továbbá a bank a zöld célok megvalósulásának ellenőrzésével kapcsolatban sem számolhat fel díjat, egyéb költséget. Ennek jegyében az energetikai tanúsítvány költségét egy alkalommal a banknak kell átvállalnia. Emellett a pénzintézet kamatkedvezményt is biztosíthat a standard feltételekből a zöld cél elérésekor.

Jó tudni
Jelenleg az MFL termékeknél a folyósítási díj mértéke legfeljebb 0,75% lehet, de maximum 150 ezer forint. Ki kell azonban hangsúlyozni, hogy a legtöbb pénzintézet nem számol fel a folyósításhoz kapcsolódóan díjat. Ha van is ilyen díjtétel, akkor azt akciósan elengedik a bankok.

Jön az online hiteligénylés

A banknak biztosítani kell az online hiteligénylés folyamatát egészen a szerződés aláírásáig. (Ez történhet e-mailben, vagy a bank online felületén is.) A szerződés aláírására nem lesz lehetőség online, viszont ez azt jelenti, hogy a folyamat során csupán egyszer kell személyesen megjelenni az igénylőknek.

Továbbá az adós kérésére biztosítania kell a banknak azt, hogy a szerződés aláírásakor – azzal egy időben és egy helyen – lehetőség legyen a közjegyzői okirat aláírására is. (Fontos kihangsúlyozni, hogy ezért a közjegyző külön díjat számolhat fel, melyet az igénylőknek kell rendeznie.)

Az online folyamat kialakítása komoly változást igényelhet a banki rendszerekben, folyamatokban, emiatt a pénzintézeteknek ezt csupán 2024. januárjától kell biztosítaniuk fogyasztóbarát lakáshiteleknél.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés