Megvan melyik banknál nyithatsz számlát, ha diákhitelt szeretnél

Megvan melyik banknál nyithatsz számlát, ha diákhitelt szeretnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-18 Frissítve: 2023-05-19
 

2023. július elsejétől már csak meghatározott bankoknál nyitott úgynevezett „diákhitel számlára” folyósítják az új szabad célú diákhitelek összegét. A bankok pályázhattak arra, hogy nyithassanak ilyen számlát, a pályázat lezárultával pedig már azt is tudhatjuk, hogy mely pénzintézeteknél lesz elérhető ez a számla.

2022. őszén a kormány arról döntött, hogy 2023. július elsejétől az új szabad célú diákhitelt – ennek a neve Diákhitel1 – már csak kedvezményes kondíciókkal rendelkező „diákhitel számlára” lehet folyósítani. A bankok pályázhattak arra, hogy ilyen számlát vezethessenek az érintett ügyfeleknek.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium honlapján megjelent tájékoztatás alapján a pályázat sikeresen lezárult és négy pénzintézet – az OTP Bank, az MBH Bank, az ERSTE Bank és a Gránit Bank – nyújtott be sikeres pályázatot. A megállapodási dokumentum aláírását követően ezen pénzintézetek nyithatnak „diákhitel számlát”

Hirdetés

Hirdetés

Milyen kondíciók lesznek érvényesek a „diákhitel számlára”?

A pontos kondíciók még nem ismertek, így minden részletet nem tudunk bemutatni. A megjelent tájékoztatás alapján az alábbi elvárásokat kell teljesítenie a számláknak:

  • Nem lehet számlavezetési díj.
  • Az elektronikus szolgáltatásokat is ingyenes biztosítani kell. (Vagyis magáért a netbankért, mobilapplikációért nem kérhet el a bank díjat.)
  • Díjmentesen kell küldenie a banknak a havi számlakivonatokat.
  • Nem számolhat fel költséget a pénzintézet a bankkártya használatáért.

Emellett az egyes szolgáltatók további eltérő kedvezményeket biztosítanak az érdeklődőknek: többek között lesznek lakáshitelt, biztosítást, vagy értékpapír számlát érintő kedvezmények is.

Jó tudni
A Bankmonitor szakértői szerint lényeges kérdés, hogy mit jelent az ingyenes bankkártya használat. Elképzelhető, hogy a kártyára a pénzintézet nem számolhat fel kibocsátói-, éves tagsági díjat. De az is előfordulhat, hogy mindenféle használat, így a készpénzfelvétel is teljesen ingyenes kell legyen.

Azt ki kell hangsúlyozni hogy mindez nem azt jelenti, hogy az adott számlák teljesen ingyenesek lesznek. A fentiek alapján például az utalásokért felszámolhatnak díjat a bankok. (Még netbankon megadott utalásért is, hiszen a pénzintézetnek csak magát a netbanki szolgáltatást kell ingyenes biztosítania.) Természetesen a csomagok ára csak a végleges kondíciós listák megjelenését követően ismerhetők meg pontosan. Ki kell hangsúlyozni ugyanakkor, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén már jelenleg is létezhetnek ténylegesen teljes díjmentes bankszámlák. Ezekről részletesen a Bankmonitor oldalán tájékozódhatsz.

Mindenképpen érdemes kihangsúlyozni, hogy a Diákhitel1 évi 4,99%-os kamata a jelenlegi piaci környezetben igen kedvező. (Gyakorlatilag a kamatstop  intézményét kiterjesztették erre a konstrukcióra is.) A kedvező feltételek miatt a kölcsön felvétele jó döntésnek ígérkezik, ráadásul a jövőben a kedvező kamatok mellé még egy kedvezményes számlacsomag is kapcsolódhat.

Kik nyithatnak kedvezményes „diákhitel számlát”?

Júliustól az új diákhitel1 szerződéseket már csak erre az új típusú számlára folyósítják, vagyis az érintett diákoknak kötelező lesz ilyen csomagot nyitnia. Emellett a többi diákhitel termékkel rendelkező is nyithat ilyen kedvezményes számlacsomagot.

Jelenleg mintegy 200 ezren rendelkeznek Diákhitel1, Diákhitel2, vagy más a Diákhitel Központ által kezelt termékkel.

A jövőben Diákhitel1 szerződést kötők a négy bank ajánlata közül a részletek ismeretében tudnak majd választani. Természetesen fontos szempont lesz az érdeklődők egyéni igényei is. A többi diákhitelesnek is érdemes szem előtt tartani az új ajánlatokat: azoknak érdemes lesz váltani, akik számára az új ajánlatok valamelyike kedvezőbb lesz, mint a meglévő számlacsomagjuk.

Hirdetés
Hirdetés