Megvannak a főbb pontok – Bemutatjuk az új CSOK-ot

Megvannak a főbb pontok – Bemutatjuk az új CSOK-ot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-01 Frissítve: 2021-07-01
 

Szerdán döntött a kormány arról, hogy miként fogják megváltoztatni a CSOK-ot. Az EMMI államtitkára pedig elárult több részletet is. Ebből kiderül, hogy nemcsak az adminisztratív terhek csökkennek, hanem a banki igény-elbírálási idő is. Míg most egy lakásvásárlásnál átlagosan 1,5 hónapot kell várni, két hét múlva már a bankoknak egy hónap alatt le kell zongorázniuk a folyamatot.

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Az EMMI államtitkára Novák Katalin több információt is elárult arról, hogy miként változik a CSOK. Szerdán a kormányülésen döntés született, és ennek értelmében február 15-től a CSOK igénylők adminisztratív terhei csökkenek. Azért volt erre szükség, mert mint Novák Katalin elmondta, eddig túl sok papírt kellett benyújtani és a tapasztalat az, hogy szívesebben vennék igénybe az emberek az állami támogatást, ha az adminisztratív terhek nem lennének olyan nagyok.

Az igényléssel kapcsolatban valóban nagyon sok igazolást és dokumentumot kell benyújtani, a minisztérium szerint eddig bő 20 különféle papírról beszélhettünk, ez a lista lesz jóval kisebb. Nézzük a fontosabb részleteket, amit elárult az államtitkár a február közepétől érvényes változtatásokból:

  • bevezetik a „nyilatkozati elvet”, így nem kell minden igazolást és dokumentumot külön-külön beadni, hanem csak nyilatkozni kell arról, hogy az igénylési feltételeknek megfelelnek (a NAV ellenőrizheti persze a nyilatkozatok valóságtartalmát
  • a külföldről hazaköltözők számára könnyítést jelent, hogy nem kell igazolni február 15-től a 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyt, elég csak azt vállalni, hogy 180 napon belül tb-jogviszonnyal rendelkezni fognak
  • a CSOK igényléssel kapcsolatos banki ügyintézési határidő csökkenni fognak, így a bankoknak lakásvásárláskor 30 napon belül dönteniük kell, míg építkezésnél 60 napon belül (ez valóban jóval rövidebb idő annál, mint amit itt írtunk)
  • könnyebb lesz az igénylés is, míg eddig az adásvételi szerződésének megkötését követő 120 napon belül nyújthattak csak be CSOK iránti igényt, addig február közepétől ezt már 180 napig tehetik meg
  • a folyamatban lévő lakásbővítésekre is lehet majd CSOK-ot igényelni, és a teljes bekerülési költséget fedezheti a támogatás
  • új építésű ingatlannál az 5 millió forintos áfa-visszatérítési lehetőséget a nyugdíjasokra is kiterjesztik.

Amint megjelenik a törvényjavaslat, akkor egy bővebb listát is közzéteszünk a változtatásokról. A lényeg, hogy valóban könnyebb lesz a CSOK-igénylése február közepétől, és az előzetes félelmek nem igazolódtak be, továbbra is majd a bankoknál lehet majd a CSOK-os ügyintézést elvégezni. Mindez azért is nagyon üdvözlendő, mert a CSOK mellett a legtöbb esetben hitelfelvételre is sor kerül, így mindent egy kalap alatt el lehet intézni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz! A jogszabály-változások fényében természetesen február közepétől a kalkulátorunk is frissülni fog.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

 

Hirdetés
Hirdetés