Mekkora minimális jövedelem kell most egy személyi kölcsönhöz?

Mekkora minimális jövedelem kell most egy személyi kölcsönhöz?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-26
 

Jelenleg mindössze 3 bank kínál személyi kölcsönt Magyarországon, ami azért van, mert a többiek még gőzerővel dolgoznak a kormány által megszabott, maximum 5,9% THM-ű termékeiken. A most elérhető hitelek mindegyikénél 5,9% alatt van a hiteldíj-mutató, ám az igénylési feltételek nagyon különbözőek. Mi most azt néztük meg, hogy mekkora minimális jövedelem szükséges a felvételükhöz.

Azt, hogy mekkora összegű személyi kölcsönt vehetsz fel, az úgynevezett JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabja meg. Eszerint a személyi kölcsönöknél a havi törlesztő összege nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 50%-át (500 ezer Ft nettó alatt), míg félmilliós nettó esetén már 60% ugyanez. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy 300 ezer Ft-os nettó jövedelem elméletileg akár 150 ezer Ft havi törlesztőt is elbírhat. Ez persze csak a jogszabályi plafon, a bankok ennél egyébként is óvatosabban hiteleztek, nem beszélve a jelenlegi bizonytalan helyzetről, amikor ez csak fokozódik.

JTM

A JTM-be ráadásul nem csak az új hitel havi törlesztője, hanem minden meglévő egyéb kölcsöné is beletartozik – lakáshitel, régi személyi kölcsön, áruhitel, Babaváró hitel, folyószámla hitelkeret -, így könnyen előfordulhat, hogy valaki nem kaphatja meg a szükséges hitelösszeget. (A hitelkeretnél ráadásul a fel nem használt rész 5%-át is havi törlesztőként veszik figyelembe.)

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bankok kizárólag az igazolt jövedelmeket veszik figyelembe, ráadásul ezek közül sem feltétlenül mindegyiket.  A munkavállalói jövedelem, az öregségi nyugdíj például mindenütt elfogadott, de a készpénzes és a külföldi jövedelem, a napidíj elfogadása már egy kicsit kacifántosabb lehet.

És akkor nem beszéltünk még a minimálisan elvárt jövedelem nagyságáról. Ugyanis a bankok kezét nem csak a JTM-korlát köti meg, hanem önmaguk is meghatároznak egy alsó határt, ami alatt nem hiteleznek. Az is előfordulhat, hogy az alsó határt kombinálják a felvehető hitelösszeg nagyságával, vagyis aki nagyobb hitelt venne fel, azzal szemben magasabbak az elvárásaik.

A jelenleg személyi kölcsönt kínáló 3 magyarországi banknál azt láthatjuk, hogy az OTP Banknál 150 ezer Ft az elvárt minimális jövedelem, a K&H Bank „személyi kölcsönénél” 100 ezer Ft, a „kiemelt személyi kölcsönénél” pedig 300 ezer Ft nettót kell tudni legalább igazolni. A Takarék Fix Személyi kölcsönnél minimálisan 107 065 Ft, vagyis az aktuális minimálbér az elvárt jövedelem.

A K&H Banknál azért van két különböző minimális jövedelemelvárás, mert két különböző terméket kínálnak: a „személyi kölcsönt” és a „kiemelt személyi kölcsönt”. A „személyi kölcsön” feltétele a legalább 100 ezer Ft igazolt havi nettó jövedelem, míg a „kiemelt személyi kölcsön” esetében 300 ezer Ft a minimális elvárás. A „személyi kölcsönnél” 5 millió forintig hiteleznek szabad felhasználás mellett, míg ingatlanvásárlásnál és felújításnál 10 millió Ft a felső határ. A „kiemelt személyi kölcsönnél” ezzel szemben szabad felhasználás esetén 7 millió Ft, gépjármű vásárlásnál 8 millió Ft, míg ingatlan vételnél és felújításnál 10 millió Ft a plafon. Az OTP személyi kölcsön esetében 5 millió forint, míg a Takarékbanknál 8 millió forint a felvehető hitel maximuma.

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben minden hitelfelvétel különös megfontolást igényel, hiszen a havi törlesztőket a futamidő végéig tudnod kell fizetni! 

Hirdetés

Hirdetés

Nézd meg a lehetőségeidet a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával. 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés