Mely bankszámladíjak nem változhatnak a költségstop ideje alatt?

Mely bankszámladíjak nem változhatnak a költségstop ideje alatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-10
 

Egy július 9-től hatályos kormányrendelet szerint a lakosságot úgynevezett bankszámla költségstop védi. Mik azok a díjtételek, amelyek ára nem emelkedhet ez idő alatt? Kire vonatkozik a díjstop? Mettől meddig tart ez az intézkedés?

A hétfői kormányinfón jelentette be a kormány, hogy a lakosságot mindennemű bankszámlához kapcsolódó díjemelkedéstől meg akarja kímélni, vagyis elejét venné annak, hogy a bankokra most kivetett új költségelem, illetve a tranzakciós díjak emelése az ügyfeleken csapódjon le. Emiatt a lakossági fogyasztókra kártyahasználati és számlavezetési díjstopot vezettek be.

Kikre és milyen költségelemekre vonatkozik a számlaköltségstop?

A bejelentésben számlavezetési és kártyahasználati díjstopról szólt a fáma, ezért nagy kérdés volt, hogy csak a meglévő számlák költségeire érvényes, vagy az új igénylésekre is? A másnap megjelent a 187/2024. (VII. 8.) Korm. rendelet, tisztázza a részleteket. A Nemzetgazdasági Minisztérium által közzétett információk értelmében a meglévő számlatulajdonosokra és azokra is érvényes a stop, akik most igényelnek új számlacsomagot.

A díjemelésre vonatkozó tiltás az összes lakossági ügyfél által igényelt bankszámlára vonatkozik, mégpedig az összes fizetési számlához közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódó díjra. Emellett a szabályozás az érvényben lévő akciókra, kedvezményekre is vonatkozik, vagyis a bankok nem csökkenthetik a kedvezményeket, az időszakos díjelengedéseket és az egyéb jóváírásokat sem.

„…a) az e rendelet hatálybalépésekor fennálló szerződések esetén egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatja a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény (a továbbiakban: Pft.) szerinti fogyasztó fizetési számlájához közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó, szolgáltató részére fizetendő jutalékot, díjat, költséget, költségelemet vagy egyéb fizetési kötelezettséget, valamint a fogyasztót illető díj, költség elengedést, adott kedvezményt – ideértve az időszakos elengedést és kedvezményt is – vagy egyéb jóváírást;
b) az általa az e rendelet hatálybalépése napján általánosan – üzletszabályzatában, általános szerződési feltételeiben, hirdetményében meghatározott – alkalmazott, a Pft. szerinti fogyasztó fizetési számlájához közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó, szolgáltató részére fizetendő jutalékot, díjat költséget, költségelemet vagy egyéb fizetési kötelezettséget nem emelheti, valamint a fogyasztót illető díj, költség elengedést, adott kedvezményt – ideértve az időszakos elengedést és kedvezményt is – vagy egyéb jóváírást nem csökkentheti…”

Ettől függetlenül a korábbi tapasztalatok alapján nem elképzelhetetlen, hogy a bankok valamilyen formában mégis áthárítják a plusz költség egészét, vagy valamekkora részét a fogyasztókra, így még a tiltás ellenére is előfordulhat, hogy ha nem is bankszámlaköltségen, de más termékeken megjelenhet a díjemelkedés.

Ennek mértéke természetesen bankonként más és más lehet, és az is könnyen előfordulhat, hogy ha a pénzintézet bevételei a várakozások szerint teljesül, akkor az éles piaci versenyben semmilyen áremelést nem hajt végre. (Azért lakáshitelek kapcsán ez elég valószínűtlen – bár egészen más termékkör más financiális háttérrel -, hiszen a legnagyobb bank a kamatplafon kivezetésével máris jelentős kamatemelést hajtott végre, kérdés csak az, hogy a többiek mikor lépnek a nyomába.)

Az árszabályozások korábbi tapasztalata alapján ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a vállalatok és a bankok valamilyen formában áthárítják a plusz költséget a fogyasztókra, jelen esetben is előfordulhat, hogy nem a bankszámlatermékek költségei fognak emelkedni. Az, hogy ez milyen mértékű lehet, elsősorban a bankok saját profitcéljainak teljesülése függvényében fog eldőlni, vagyis az is elképzelhető, hogy ha a bank a várakozásoknak megfelelően képes teljesíteni, akkor az éles piaci versenyben nem emel árat semmilyen terméken a fogyasztók felé.

Hirdetés

Hirdetés

Mettől meddig tart a bankszámla költségstop?

A számlastop a bejelentést követő naptól, 2024. július 9-től érvényes egészen az idei év végéig, míg a bankokra vonatkozó tranzakciós és egyéb költségemelés 2024. augusztus 1-től érvényes. Az intézkedéstől a kormány 2024-ben 85 milliárd forint többletbevételt vár, a teljes, 2025-ös évet tekintve a pluszbevétel elérheti a 200 milliárd forintot.

Ötlet
Ha magasak a költségeid, válts a Bankmonitorral, hasonlítsd össze az elérhető ajánlatokat a bankszámlakereső kalkulátorral!
Hirdetés
Hirdetés