Hol a legolcsóbb a lakáshitel a kamatplafon kivezetése után?

Hol a legolcsóbb a lakáshitel a kamatplafon kivezetése után?
Hirdetés
Hirdetés

2024-07-02
 

Felbolydult a lakáshitelpiac, miután a június végével leköszönő kamatplafonnal párhuzamosan a legnagyobb bank rögtön élt a lehetőséggel és megemelte lakáshitele kamatát. Az OTP Bank után várhatóan a többi pénzintézet is lépni fog, a kérdés csak az, hogy mikor. Így tehát érdemes azonnal cselekednie, aki eddig kivárt, esetleg arra apellált, hogy még lejjebb kúsznak a kamatok. Hol a legolcsóbb most a lakáshitel? Mire számíthatnak a lakásvásárlás, hiteligénylés előtt állók? Milyen költségtényezőket érdemes még figyelembe venni?

Kamatplafonon innen és túl

Előzmények: a kormány két lépésben önkéntes kamatplafon bevezetésére kérte a bankokat. Ennek értelmében a csatlakozó pénzintézetek 2023. október 9-től nem kínálhatnak 8,5%-os THM feletti lakáscélú jelzáloghitelt. Idén év elejétől pedig 7,3%-on húzta meg a THM határt. Az önkéntes kamatplafonra minden hazai pénzintézet reagált, vagyis a hitelkamatok mindenki örömére bekúsztak a kívánt szintek alá, sőt, magasabb jövedelemmel, prémium ügyfélminősítéssel akár 6% alatti hitelkamat sem volt elérhetetlen.

A változás az alacsonyabb jövedelmű igénylők számára volt előnyös, most pedig éppen előttük záródhatnak be az ajtók újra, hiszen a kamatplafon kivezetésével, és az OTP Bank lépésével nem kell sokáig várnunk, hogy a többi bank is emelje lakáshitele kamatát. A lépésre pedig kétségtelenül szükség van, hiszen idő közben a piaci kamatszintek is érdemben változtak, a bankok által elérhető nyereség csökkent.

Jó tudni
A kamatplafon bevezetése óta a bankok hitelezési költségeit meghatározó kamatszint (BIRS) 0,6 százalékponttal emelkedett.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Egy fecske nem csinál nyarat – vagy mégis?

Az OTP Bank tehát a kamatplafon kivezetésével egyidejűleg azonnali kamatemelésről döntött. A végig fix lakáshitel kamata július 1-től 6,99%-ról 7,99%-ra, az 1×1 lakáshitel kamatszintje 7,74%-ra emelkedik. A kamatkedvezményeknek hála az elérhető legkedvezőbb kamatszint a júniusban is érvényes 6,67% marad, de ezt csak azon igénylőknek lesz lehetőségük elcsípni, akik kiemelkedően jól keresnek.

A bankoknál elérhető lakáshitel kamatokat tartalmazó hirdetmények jellemzően az adott hónap első napjaiban jelennek meg. Cikkünk írásáig az alábbiak ismertek:

  • OTP Bank: a fent is említett kamatemelkedés minden jelzáloghitel terméknél (kivéve a szabad felhasználású hiteltermékeket), a banknál elérhető kamatkedvezmények is változtak.
  • Az MBH Bank, az Erste Bank, a Raiffeisen Bank, a K&H Bank és a Gránit Bank aktuális hirdetménye alapján a jelzáloghitel kamatok nem változtak.
  • A CIB Bank lakáshiteleinek kamata nem változott, a szabad felhasználású, felújítási kamatkedvezménnyel elérhető jelzáloghitel esetén 6,99%-ról 7,49%-ra emelte a kamatot.
  • Az UniCredit és a MagNet Bank ez idáig nem tette közzé az aktuális havi hirdetményét, amíg ez nem történik meg, addig a korábbi kamatok maradnak érvényben.

A legtöbb bank tehát ez idáig nem követte a legnagyobb pénzintézet példáját, arra azonban fel kell készülni, hogy előbb utóbb minden banknál kamatemelkedés várható.

Hol a legkedvezőbb most a lakáshitel?

Nézzük meg, hol állnak jelenleg a kamatok a bankoknál, melyik pénzintézet kínálja jelenleg a legolcsóbb lakáshitelt. A példa kedvéért 20 millió forint lakáshitellel, 20 évre, havi nettó 350 000 Ft, illetve havi nettó 900 ezer forintos fizetéssel (az igénylők összjövedelme, vagyis ha például házastársaddal veszitek fel a kölcsönt, akkor kettőtök jövedelme összeadódik) számoltunk.

Lakáshitelek a kamatplafon után 350 ezer Ft jövedelemmel

350 000 Ft-os jövedelemmel a dobogós bankok jelenleg a CIB Bank, az MBH Bank és az Erste Bank. A magasabb, 900 000 forintos jövedelemmel a sorrend máshogy alakul, a szintén első helyre érkező CIB Bank után a második helyre az UniCredit Bank ajánlata érkezik és csak őt követi az MBH Bank ajánlata.

Lakáshitelek a kamatplafon után 900 ezer Ft jövedelemmel

Mire számíthat, aki lakáshitel igénylés előtt áll?

Érdemes lesz figyelemmel kísérni a kamatváltozásokat a következő hetekben, hiszen a sorrend és a jelenleg ismert kamatok bármikor változhatnak, tekintve, hogy ez idáig még csak az OTP Bank emelt. A bankok vélhetően 2-3 héten belül követni fogják a legnagyobb hazai bankot.

A jelenlegi gazdasági környezetben arra számítanak a Bankmonitor szakértői, hogy nyílni fog az árolló a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb árazási sávok között, így a legrosszabb és legjobb minősítésű (jövedelemszintű, hitelképességű) ügyfelek számára elérhető kamatok között nagyobb különbségek lesznek.

Milyen költségtényezőket érdemes még figyelembe venni?

A lakásvásárlás, lakáshitel igénylés költségei tetemesek lehetnek, melyeket szintén érdemes betervezni. A legjelentősebb költség egy lakáshitel igénylésekor természetesen a hitel díja és járulékos költségei, gondoljunk csak az önerőre vagy az induló költségekre, mint például az értékbecslés, az ügyvédi vagy a közjegyzői díj. De nem szabad elfeledkeznünk a földhivatali ügyintézésről sem, ugyanis a napokban megjelent rendelet értelmében az ügyintézési díjak is emelkednek. 

Hirdetés
Hirdetés