Mélyponton a jegybanki kamat – Téged is érint!

Mélyponton a jegybanki kamat – Téged is érint!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-29
 

2,5 százalékra mérsékelte a jegybank Monetáris Tanácsa az alapkamatot. A mutató még sosem volt ilyen alacsony. A sorozatos kamatcsökkentés komoly hatással van a magyar családok pénzügyeire. Az, hogy mekkora az irányadó kamat, eldönti, mennyit kapunk a bankba tett pénzünkért vagy mennyit kell fizetnünk hiteleink törlesztéséért. Mutatjuk, hogy a mostani döntés milyen hatásokkal jár!

Régebben felvett devizahitelekA leggyorsabb és leglátványosabb hatással a jegybanki kamatcsökkentés a forint árfolyamára van. A kamatcsökkentési periódus kezdetén még 280 forint környékén volt az euró árfolyama, mostanság már tartósan 310 forint körüli összeget kérnek a közös fizetőeszközért. (A mai döntésre nem gyengült érdemben a magyar fizetőeszköz, 309 forintot kellett fizetni egy euróért.)

A forint árfolyama elsősorban a devizában eladósodott családokat érinti. Ha ugyanis gyengül a forint, akkor mondjuk a svájci frankban nyilvántartott adósságuk nő és az ugyancsak svájci frankban meghatározott, forintra átváltott havi törlesztőrészlet is növekedni fog. A kamatcsökkentési periódus kezdetén még 230 forintba kerülő svájci frank mostanra tartósan 250 forintos szintre drágult. Az árfolyam hullámzása ellen lehet védekezni: be kell lépni az árfolyamgát rendszerbe.

alapkamatdevizaarfolyamok20140429

Újonnan felvett forinthitelekMás a helyzet azokkal, akik most akarnak forintban új hitelt felvenni. Számukra a sorozatos kamatcsökkentés jó hír volt, hiszen a hitelek egyre olcsóbbak lettek. A lakáscélú hitelek átlagos kamata mára 7 százalék körüli szintre csökkent. Ennek oka az, hogy a hitelek kamatát a Budapesti Bankközi Kamatlábhoz (BUBOR) kötik, ami a közelmúltig együtt mozgott a jegybanki alapkamattal.

A BUBOR az elmúlt néhány kamatdöntést miatt azonban már nem csökkent, hanem stagnált. Emiatt arra kell számítani, hogy a hitelek már nem nagyon lesznek olcsóbbak. Nem árt azonban tudni, hogy a most felvett forinthitelek közel olyan olcsóak, mint a korábban nagy népszerűségnek örvendő svájci frank alapú kölcsönök voltak.

Mindennapi kiadásainkA jegybanki kamatcsökkentés hatása a mindennapi kiadásainkon is érezhető. Magyarország rendkívül sok terméket vásárol külföldön, amelyekért devizában fizetünk. A legfontosabb ilyen importtermék a benzin alapanyagául szolgáló kőolaj. A kőolaj árát persze sok minden mozgathatja, például az, hogy éppen sok van belőle vagy kevés a piacon. De a forint árfolyama is belejátszik abba, mennyiért tankolunk a kutaknál. Az pedig, ha drágul a benzin, beépül az összes olyan termék vagy szolgáltatás árába, amit közúton szállítanak. Szintén sokakat érint az is, ha tartósan ilyen szinten marad a forint árfolyama, akkor a külföldi nyaralás is drágább lesz, mint tavaly volt.

MegtakarításokA magyarok kedvenc megtakarítási formája a bankbetét, itt tartják a legtöbb pénzt. Ezekre a megtakarításokra nem volt kedvező hatással a sorozatos kamatcsökkentés. Ma már ugyanis a legjobb esetben is csak 3 százalék körüli kamatot fizetnek a bankok a pénzünkért. A lakosság kezdi is felismerni a számára nem túl kedvező helyzetet és a pénzét befektetési alapokba menekíti. Ez nem rossz döntés, mert mint táblázatunkban látható, ez a befektetési forma rendre többet hoz a konyhára, mint a bankbetét!

alaptabla20140428.jpg

Ha meguntad, hogy keveset fial a bankban tartott pénzed, kalkulátorunkkal könnyen kiválaszthatsz egy olyan befektetési alapot, amely többet kamatozik!


1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés