Mennyi lakáshitel törlesztésére elég 150 ezer forint?

Mennyi lakáshitel törlesztésére elég 150 ezer forint?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-22
 

A kamatplafon (THM plafon) szigorítása miatt a lakáskölcsönök kamata érdemben csökkent, ez mindenképpen jó hír az érdeklődőknek, hiszen alacsonyabb törlesztő mellett kaphatják meg a szükséges hitelt. De lépjünk eggyel hátrább, ha még csak lakáskeresésben vagyunk, akkor nagyon fontos, hogy mekkora kölcsönre lehetünk jogosultak. A kamatcsökkenés miatt a helyzet itt is pozitívan változott az elmúlt időszakban: 2,6 millió forinttal több lakáshitel törlesztésére elég 150 ezer forint havi részlet, mint egy évvel korábban. Ha pedig a CSOK Pluszt is figyelembe vesszük, akkor még nagyobb a pénzügyi előny.

Lakáshitel felvételénél nagyon fontos a törlesztőrészlet nagysága, amit be kell terveznünk a családi költségvetésbe. Sőt, ideális esetben azt kell először megmondanunk, hogy mekkora törlesztőt tudunk kigazdálkodni a havi bevételeinkből. Ez az összeg aztán meghatározza, hogy ténylegesen mennyi lakáscélú jelzáloghitelt tudunk igényelni.

Igen ám, de a kamatok változásával ezen kalkuláció eredménye is módosul. Induljunk ki a jelenlegi környezetből: csökkenésnek indult a lakáshitelek kamata, ami azt eredményezi, hogy ugyanazon kölcsönösszegnek egyre kisebb lesz az induló törlesztőrészlete. Ha megfordítjuk a dolgot, akkor a kamatcsökkenés miatt ugyanaz a törlesztőrészlet egyre nagyobb kölcsönösszeghez fog tartozni, vagyis egyre több hitelt tudnánk felvenni.

Jó tudni
Természetesen nem csak a hiteligénylő számolja végig, hogy mekkora törlesztőrészletet tud bevállalni. A bank is megvizsgálja ezt és eldönti, hogy a fizetésünk alapján mekkora törlesztőt vállalhatunk be. Ezen vizsgálat során a jogszabály jelenthet támpontot: az adósságfék előírások meghatározzák, hogy a fizetésünk mekkora részét fordíthatjuk meglévő és új kölcsönünk törlesztésére. Ettől kedvezőbb irányba nem térhetnek el a bankok, ugyanakkor szigorúbb szabályokat meghatározhatnak.

Hirdetés

Hirdetés

14,8 százalékkal több lakáshitelt kapatunk, mint egy évvel korábban

De mégis milyen hatással van/volt az elmúlt időszak kamatcsökkenése az elérhető kölcsönösszegre? Nézzük meg ezt egy konkrét példán keresztül, induljunk ki abból, hogy egy nettó 600 ezer forintot kereső család szeretne lakáshitelt felvenni, a bevételükből pedig 150 ezer forintot fordítanánk a kölcsön törlesztésére. 20 éves futamidőben és 10 éves kamatperiódusban gondolkodik a család.

Egy évvel ezelőtt, 2023 januárjában a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint az elérhető legkedvezőbb ajánlat 8,10 százalékos kamat mellett volt elérhető. Ilyen kamattal egy 17,8 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáskölcsön törlesztésére lenne elég a 150 ezer forintos részlet. Idén januárban már 6,30 százalékos kamat mellett is kaphatunk lakáshitelt, így jelenleg a 150 ezer forintos törlesztőrészlet már 20,4 millió forintra is elég lehet. Vagyis 2,6 millió forinttal nagyobb kölcsönösszeget – ez 14,8 százalékos emelkedést jelent – kaphatunk ugyanazon törlesztőrészlet mellett, mint egy évvel korábban.

Jó tudni
Ezen változáson belül elég komoly szerepe volt az önkéntes kamatplafon januári szigorításának. 2023. decemberében még 6,85% volt a legkedvezőbb kölcsön kamata, a 150 ezer forint törlesztőrészlettel elérhető összeg pedig 19,5 millió forint volt. Vagyis a kamatplafon szigorítása önmagában egy hónap alatt 0,9 millió forinttal növelte az igényelhető kölcsönösszeg nagyságát.

Arról nem szabad megfeledkezni, hogy a jövedelem és a törlesztőrészlet csak egy szempont, amit vizsgálnak a bankok a bírálat során. Az ingatlan értéke, állapota, illetve az igénylők hitelminősítése is lényeges a kölcsön felvételekor.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A CSOK Plusz indulása miatt is több kölcsönt vehetünk fel

A helyzetet még inkább árnyalja, ha a 2024-ben induló, legfeljebb 3% os kamatozású CSOK Pluszt is figyelembe vesszük, ennek összege legfeljebb 50 millió forint lehet. (Korábban is volt támogatott kölcsön, ott azonban a maximális hitelösszeg jóval kisebb, 15 millió forint volt.)

Nézzük meg egy példán keresztül azt is, hogy a támogatott kölcsönök átalakulása miként befolyásolta az igényelhető összeg nagyságát. A példában szereplő család nettó 600 ezer forintot keres, ebből 150 ezer forintot tudnak törlesztésre fordítani. A családban nincs gyermek, viszont három babát vállalnának, így a jelenlegi CSOK Pluszra és a korábbi CSOK-hitelre is jogosult a pár.

A pár egy évvel korábban 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű támogatott kölcsönt kaphatott, ennek törlesztőrészlete 83 190 forint volt. E mellé még 7,9 millió forint 8,10 százalékos kamatozású, 20 éves futamidejű piaci hitelt vehetett fel, így legfeljebb 22,9 millió forint lakáscélú hitelt kaphatott a család 2023 januárjában.

Idén a pár már 2,89 százalékos kamat mellett is kaphat CSOK Pluszt, ilyen kamattal 27,3 millió forint 20 éves futamidejű kölcsön törlesztésére lenne elég havi 150 ezer forint. Vagyis a támogatott hiteleket is figyelembe véve idén 4,4 millió forinttal több hitelt kaphatnak jelenleg. Ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy a nagyobb településeken a vissza nem térítendő támogatás (CSOK) megszűnt, így ez már idén nem elérhető.

Az új CSOK Plusz támogatás feltételeiről itt olvashatsz részletesebben.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés