Mennyi lakáshitelre elég a 2020-as minimálbér?

Mennyi lakáshitelre elég a 2020-as minimálbér?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-02 Frissítve: 2020-01-06
 

2020-ban 8 százalékkal emelkedik a bruttó minimálbér, ezzel pedig nettó 107 065 forint fizetést lehet hazavinni havonta. Vajon mennyi lakáshitel igényelhető ekkora jövedelemmel? 

2020. januárjától 8 százalékkal, 161 000 forintra emelkedik a bruttó minimálbér. Ezzel a legalacsonyabb fizetésűek 107 065 forintot vihetnek majd haza havonta. A jelenlegi ingatlanárak mellett joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez az összeg vajon mennyi lakáshitelre lenne elegendő?

Akár 15 százalékkal több lakáshitel igényelhető!

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használva megkerestük a legkedvezőbb lakáshitelt – 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 107 065 forint nettó jövedelem beállítása esetén -, mely már 3,79%-os kamattal elérhető. Ha azt feltételezzük, hogy az igazolt jövedelemnek maximum 35%-át terhelheti meg a bank – ennyi lehet maximálisan a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) értéke -, akkor akár 6,29 millió forint lakáshitel is felvehető minimálbérrel.

Az elérhető hitel összege közel azonos mértékben – 7 százalékkal – emelkedett, mint a minimálbér. Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük azt is, hogy 2019 elejéhez képest jelentősen csökkentek a jelzáloghitel-kamatok, akkor a növekedés már jelentősebb, meghaladja a 15 százalékot. 2019 év elején ugyanis a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora  szerint még 4,55%-os kamaton kínálták a legkedvezőbb lakáshitelt – 10 éves kamatperiódus és 99 085 forint jövedelem beállítása esetén. A bérnövekedés és a kamatcsökkenés miatt összességében 800 ezer forinttal magasabb hitelösszeget kérhet 2020 év elején egy minimálbérrel rendelkező igénylő, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

Hirdetés

Mire lehet elég a növekvő hitelösszeg?

Az ingatlanárak is jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban. A kép igen vegyes, van ahol 15%-ot meghaladó volt az áremelkedés, ugyanakkor van olyan régió is, ahol ennél kisebb mértékben növekedtek a lakásárak. A jó hír, hogy az elemzők az elkövetkező időszakban nem várnak már további jelentős áremelkedést, azonban az árak  visszaesésére sem lehet számítani.

A növekvő árak következtében pedig a vásárláshoz szükséges saját megtakarítás minimális összege is megemelkedett. Ezt pedig nem lehet lakáshitelből pótolni. Ugyanakkor segítséget nyújthat a kistelepüléseken a falusi CSOK, vagy a 2020-tól a preferált kistelepüléseken elérhető áfa-visszatérítési támogatás.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen feltételekkel igényelhetnél lakáshitelt, akkor használd a lenti kalkulátort. Néhány adat megadása mellett megláthatod a legkedvezőbb ajánlatokat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés