Mennyi lakáshitelre, személyi kölcsönre lehet elég a januári átlagbér?

Mennyi lakáshitelre, személyi kölcsönre lehet elég a januári átlagbér?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-31
 

Közzétette a KSH a 2021 januári átlagbért, amely 273 300 forint volt kedvezmények nélkül. Az átlagkeresettel elérhető hitelösszeg már sok mindent elárulhat a magyar lakosság hitelfelvételi képességéről, lehetőségeiről. Az átlagos jövedelemmel 7,9 millió forint személyi kölcsönt, vagy épp 23,2 millió forint lakáshitelt is fel lehetne venni, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

A KSH adatai szerint 2021. januárjában a magyar átlagbér nettó 273 300 forint volt. (Ennyi volt az átlagos fizetése a teljes munkaidőben foglalkoztatott embereknek hazánkban.) Érdekes kérdés lehet, hogy ekkora jövedelemmel mekkora hitelösszeget lehetne igényelni, ez sokat elárul arról, hogy egy átlagos érdeklődő meddig is nyújtózkodhat, ha lakást vásárolna, vagy egyéb céljának megvalósításához lenne szüksége kölcsönre.

Mennyi hitelre lenne elég az átlagbér?

A 273 300 forint összegű jövedelemnek jogszabály szerint legfeljebb a felét lehetne törlesztésre fordítani mind személyi kölcsön, mind a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel esetében. Ettől a banki gyakorlat azonban szigorúbb, éppen ezért érdemes lehet egy óvatosabb 40%-os megközelítéssel is kikalkulálni a felvehető hitelösszeget. Előbbi esetben 136 650 forint, utóbbinál pedig 109 320 forint lehet legfeljebb a havi fizetnivaló.

A lakáshitel és a személyi kölcsön több szempontból is eltérő konstrukció. A lakáshitelek kamata jellemzően jóval kedvezőbb: a 3 legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú ajánlat átlagos kamata 3,67%. A futamidő is jóval hosszabb lehet, mint egy személyi kölcsön esetében. Emiatt az elérhető hitelösszeg is igen magas lehet.

Az átlagbérrel 20 éves futamidőre 18,55-23,2 millió forint lakáshitelt lehetne felvenni. Érdemes a kisebb összeget alapul venni, az indul ki a szigorúbb banki gyakorlatból.

Mennyi hitelre elég a 2021. januári átlagbér, azaz nettó 273 300 Ft?

A legolcsóbb személyi kölcsönök átlagos kamata 7,42%. Ilyen kondíciók mellett 6 éves futamidőre 6,3-7,9 millió forint személyi hitelt lehetne felvenni. A fedezetlen hiteleknél talán még fontosabb, hogy a szigorúbb szabályokból induljon ki egy érdeklődő, a pénzintézetek ugyanis jellemzően szigorúbb feltételeket szabnak, mint egy jelzáloghitel esetében.

Hosszabb futamidővel a felvehető hitelösszeg is megemelkedhet. Ezzel a megoldással azonban a teljes visszafizetendő összeg is megnőne, hiszen tovább használja az adós a bank pénzét. Ráadásul a futamidő növelésével – különösen személyi kölcsön esetén – már jelentősen leszűkülhet a banki ajánlatok száma. (Hosszú, 8-10 éves futamidejű személyi hitelt már csak elvétve találni, pláne ilyen jelentős hitelösszeg mellett.)

Hirdetés

Hirdetés

Valamelyest csökkent az átlagbér 2020. decemberéhez képest

2020. decemberében a kedvezmények nélküli átlagbér 298 900 forint volt, vagyis a keresetek átlagosan  25 ezer forintot csökkentek idén januárra. Ez természetesen az elérhető hitelösszegekben is megjelenik: személyi kölcsönből 600-700 ezer forinttal, míg lakáshitelből 1,8-2 millió forinttal lehetett többet felvenni tavaly év végén.

Aggodalomra azonban semmi ok, legalábbis a KSH hosszú távú statisztikáiból erre lehet következtetni. Az elmúlt években mindig csökkent a januári átlagbér a decemberihez képest.

Az átlagbér alakulása 2017-2021 között

Éppen emiatt érdemes lehet inkább a tavalyi év azonos időszakával össszevetni a jaunári adatokat. Ilyen összevetésben a 2021 januári átlagbér 9,5 százalékkal magasabb,mint a 2020. év eleji átlagos bér. Vagyis hosszab időtávot vizsgálva az emelkedés továbbra is töretlen.

Természetesen mindenkinek a saját tényleges jövedelme, élethelyzete alapján kell megnéznie a lehetőségeit. Ebben segítséget nyyújthat a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora, amely 12 bank ajámlatait összehasonlítva mutatja meg mindenkinek a legkedvezőbb kölcsönöket.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés