Mennyi lesz az otthonfelújítási támogatás törlesztőrészlete?

Mennyi lesz az otthonfelújítási támogatás törlesztőrészlete?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-24
 

Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfelújítási támogatás. Az energetikai korszerűsítésre igényelhető támogatás egyrészt egy vissza nem térítendő támogatásból, másrészt egy támogatott kölcsönből áll. Utánajártunk, kinek mennyi járthat, illetve milyen költségvonzatra, törlesztőrészletre számíthat, aki él a kedvezményekkel és meg is kapja azokat. 

A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevétel feldolgozását követően megjelentek az otthonfelújítási támogatás végleges feltételei. A program keretében vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön kombinációja igényelhető olyan családi házak korszerűsítésére, amelyek 1990. december 31-e előtt épültek.

A rendelkezésre álló keretösszegből legfeljebb 20 ezer lakóház újulhat meg, a jogosultak száma viszont a végleges feltételek miatt tovább bővült, ami miatt érdemes előre felkészülni az indulásra. Cikkünkben utánajárunk az anyagiaknak, kiderítjük, kinek, mekkora támogatási összeg és hitel érhető el és mekkora törlesztőrészletek kapcsolódnak hozzá.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi az otthonfelújítási támogatás és hitel összege?

Az, hogy ki mekkora összegre lehet jogosult, több tényező is befolyásolja:

  1. melyik járásban található a felújítandó ház,
  2. mekkora jövedelemmel rendelkezik az igénylő, illetve
  3. mekkora a felújítással elérhető energiamegtakarítás mértéke.

Alapvetően tehát két részből áll a támogatás, a fentiek pedig befolyásolják azt az arányt, ahogy a támogatás és a hitel összege megoszlik.

1. Alapvető a korszerűsítendő ingatlan földrajzi helyzete

Az, hogy melyik járásban található az ingatlan alapvetően befolyásolja a támogatás és hitel arányát. A vissza nem térítendő támogatás és kölcsön összege minimum 2,5 millió forint, maximum 6 millió forint lehet. A felvehető maximális összeg esetén:

  • azokban a járásokban, ahol az átlagbér nem éri el az országos átlag 75%-át, a támogatás legfeljebb 3,5 millió forint, a hitel pedig 2,5 millió forint lehet.
  • azokban a járásokban, ahol az átlagbér az országos átlag 75-110%-a között van, a támogatás és a hitel is legfeljebb 3-3 millió forint lehet.
  • azokban a járásokban, ahol az átlagbér meghaladja az országos átlag 110%-át, a támogatás legfeljebb 2,5 millió forint, a hitel pedig 3,5 millió forint lehet.
Ötlet
Nézd meg interaktív térképünkön, hogy melyik járásba tartozol!

2. Az igénylők jövedelmén is sok múlik

A jövedelmünk is számít, a legkedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévők mindenképp a legkedvezőbb támogatási összeg és hitel arányra számíthatnak. Ha az igénylő egy főre jutó nettó jövedelme nem éri el a 295 275 forintot, akkor járástól függetlenül a támogatási összeg legfeljebb 3,5 millió forint, míg a támogatott kölcsön 2,5 millió forint, míg ha a jövedelem meghaladja az 511 810 forintot, akkor a vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb 2,5 millió forint, a támogatott kölcsön 3,5 millió forint lehet.

Az egy főre jutó jövedelem meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel/igénylőkkel együtt élő eltartott gyermekeket is.

3. Mekkora lesz az energiamegtakarítás?

A támogatás egyik alapfeltétele, hogy a korszerűsítési munkálatoknak legalább 30%-os éves primer energiafelhasználás-csökkentést kell eredményeznie. Azonban, ha az energiamegtakarítás eléri a 40%-ot, akkor a hitel arányából 5% átkerül a támogatási részbe, vagyis ennyivel magasabb lesz a vissza nem térítendő támogatás aránya.

Ha például egy alacsony jövedelmű településen élő, vagy olyan család szeretne 6 millió forint támogatást igényelni, ahol a jövedelem nem éri el a 295 275 forintot, és a munkálatok végén az energiamegtakarítás meghaladja a 40%-ot, akkor a támogatás kiegészül további 300 ezer forinttal, vagyis a család végül 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást fog kapni 2,2 millió forint támogatott kölcsön mellett.

Természetesen megtehetjük, hogy nagyobb összeget költünk a korszerűsítésre és ezzel akár a 40%-os energiamegtakarítás és a hozzá kapcsolódó magasabb támogatást is megcélozhatjuk.

Fontos
A támogatás igényléséhez önerőre is szükség van, melynek mértéke legalább a teljes költségvetés 14,3 százaléka. A maximális, 7 millió forint összegű költségvetés esetén tehát legalább 1 millió forint önerőre lesz szükség. A támogatás így lesz legfeljebb 6 millió forint.

Mennyi lesz az otthonfelújítási támogatás törlesztőrészlete?

A felújítási program hitelrésze kamatmentes, legfeljebb 12 évre igényelhető. Kedvező hír, hogy a kölcsön után nem számítanak fel egyéb költségeket, vagyis kezelési, rendelkezésre tartási, szerződésmódosítási és előtörlesztési díj sem terheli az igénylőket.

A rendelkezésre tartási idő 6-24 hónap lehet, ami egy alkalommal 6 hónappal meghosszabbítható. Ez idő alatt kell befejezni a korszerűsítést. A türelmi idő a rendelkezésre tartási időszakot követő 3 hónap, ennek letelte után kell megkezdeni a törlesztést.

A maximális, 12 éves futamidő mellett (6 millió forint igénylése esetén) havonta 27 027 forintot kell rendezni 111 részletben (a maximális 33 hónapos rendelkezésre tartási idő és türelmi idő kihasználása mellett.) A kölcsön törlesztőrészlete minden hónap 15. napján esedékes.

Otthonfelújítási támogatás

Felújítási támogatás 2024


Jogosult vagy 6 millió Ft-ra?

Bankmonitor
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt
A megadott adatok alapján nem vagy jogosult az otthonfelújítási támogatásra

A részleteket elküldjük e-mailben:

Megtudhatod a részletes leírásból, hogy milyen feltételeket kell teljesíteni a támogatáshoz.
Elküldtük neked a támogatás részletes leírását
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nem vagy jogosult a támogatásra?
  • Nem kell lemondanod a felújításról.
  • Korszerűsítsd otthonod felújítási hitelből.

Előtörleszthető a hitel?

Az otthonfelújítási támogatás hitelrészének előtörlesztése díjmentes. A munkálatok befejezése után, az energiamegtakarítás elérését követően érdemes legkorábban előtörleszteni, hiszen ha ezt megelőzőn szeretnénk visszafizetni, akkor nem csak a kölcsönt, de a vissza nem térítendő támogatást is vissza kéne fizetnünk.

Mire számíthat, aki valami miatt kiszorul az igénylők köréből?

A támogatásra jóval többek lehetnek jogosultak, mint amekkora a keretösszeg, illetve sokan lehetnek azok is, akik nem családi házat, hanem mondjuk lakást, vagy nyaralót szeretnénk felújítani. A Bankmonitor kalkulátora alapján a lakásfelújítási támogatás iránt érdeklődők több mint 10 százaléka nem házat szeretne felújítani, vagy nem olyan házat, ami 1990. december vége előtt kapott használatbavételi engedélyt. Számukra sem érthető el az új otthonfelújítási támogatás, de az alábbi lehetőségeket érdemes szemügyre venniük:

  • Falusi CSOK: Ha a preferált települések egyikén van otthonod, vagy itt tervezel letelepedni, akkor a Falusi CSOK-kal lehetőséged nyílik meglévő otthonod bővítésére, korszerűsítésére, illetve használt ingatlan vásárlással egyidejű bővítésre és/vagy korszerűsítésre.
  • Babaváró hitel: Az akár 11 milliós kamatmentes hitel a gyermekvállalás előtt álló házasok számára lehet ideális, hiszen a kölcsön szabadon felhasználható, vagyis akár az otthon bővítésére, korszerűsítésére, felújítására is fordítható.
  • Szabad felhasználású, vagy felújítási személyi kölcsön: a jellemzően 500 000 és 15 millió forint között igényelhető személyi hitel akár pár nap alatt a számlánkon lehet, ingatlanfedezet nélkül elérhető és szabadon felhasználható. A kimondottan felújítási céllal igényelt személyi kölcsön jellemzően kedvezőbb kamattal és törlesztéssel érhető el, mint a szabad célú hitel, ám a pénz kizárólag a nevében is jelzett célra használható fel.
  • Szabad felhasználású, vagy felújítási célú jelzáloghitel: az ingatlanfedezettel elérhető kölcsönnel akár 100 millió forintig is nyújtózkodhatunk, így ez is megoldás lehet egy nagyobb beruházás esetén. A szabad, vagy felújítási célú jelzáloghitel jellemzően kedvezőbb költséggel érhető el, mint egy személyi hitel, köszönhetően az ingatlanfedezetnek.

Ha nem vagy biztos a lehetőségeidben, kalkulálj a Bankmonitorral és keresd szakértőinket, akik azt a megoldást tudják javasolni, ami az egyéni élethelyzetedhez és lehetőségeidhez leginkább passzol. A kiválasztás után sem hagyunk magadra, segítünk a szükséges dokumentumokban és az igénylésben is!

Hirdetés
Hirdetés