Mennyibe kerül a kártyás készpénzfelvétel és mire számíthatunk a jövőben?

Mennyibe kerül a kártyás készpénzfelvétel és mire számíthatunk a jövőben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-09-25
 

Egyre tudatosabban használjuk bankkártyánkat, ugyanis a drágább készpénzfelvétel helyett inkább fizetünk vele, mégis számos élethelyzet adódik, amikor a készpénz sajnos megkerülhetetlen. 50.000 Ft felvétele történhet 300 Ft ellenében, de közel 1.300 forintot is fizethetünk érte, ami jelentős különbség valljuk be. Legfrissebb bankpiaci körképünkből azt is megtudhatod, hogy aktív bankhasználat mellett milyen díjakkal kell számolnod, ha elfogytak a kedvezményes készpénzfelvételi lehetőségek.

A megemelkedett tranzakciós illetékre valószínűleg kevesen gondolnak jó érzéssel, de kétségkívül pozitív hozadéka, hogy egyre többen használják a plasztikot vásárlásra készpénzfelvétel helyett. A kártyaelfogadói hálózat lefedettsége miatt azonban nincs mindenhol lehetőségünk a bankkártyás fizetésre, ezért érthető Olvasóink rendszeresen visszatérő kérdése, hogy melyik banknál jutnak a legolcsóbban bankkártyával készpénzhez. Bár meggyőződésünk, hogy csak szélsőséges esetben lehet ez a legfontosabb szempont egy számlacsomag kiválasztásnál, mégis időszerűnek éreztük, hogy egy átfogó képet adjunk arról, hogyan alakulnak a nagybankok díjai adott összegű készpénzfelvétel esetén.

50eFt

Fontos leszögeznünk, hogy vizsgálódásunk a Bankmonitor.hu adatbázisában nyilvántartott számlacsomagokra terjed ki. Több pénzintézetnél is előfordul, hogy számlacsomagonként eltérő készpénzfelvételi díjjal találkozunk, ezért a közöttük történő választáskor azt kerestük, amelyik aktív bankkapcsolat* esetén a legkedvezőbb. Több számlacsomag részeként és/vagy bármilyen feltétel teljesítése esetén lehetőség van meghatározott számú kedvezményes készpénzfelvételre, de a fenti sorrend kialakításakor szigorúan a standard díjakat vettük figyelembe.

A táblázatból jól látszik, hogy a legtöbb esetben
a megemelkedett tranzakciós illeték az aktuális díjakban már érvényesül, de csak az év végére tisztul le teljesen a kép (a bankok által már közzétett, később hatályba lépő hirdetmények fényében). A táblázatban szereplő díjakat szemlélve nem szabad megfeledkezni róla, hogy a fix díj, a jutalék, a minimum és a maximum összegek alkalmazásának változatos kombinációival találkozhatunk a bankok díjszabási gyakorlatában, amelyek révén
jelentősen átrendeződhet a kialakult rangsor a felvett összeg függvényében. A számok tükrében, egy-két kivételtől eltekintve a pénzintézetek továbbra is csak abban képviselnek egységes álláspontot, hogy egyikük sem ösztönzi a versenytársnál történő készpénzfelvételt. Sőt, a standard díjakat szemügyre véve több esetben
igen fájdalmas lehet, ha bankunk saját automatája helyett egy másik bank berendezésénél történik a készpénzfelvétel.   

A díjak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy sokan keresnek olyan számlacsomagot, ahol díjmentesen, vagy kedvezményes díj ellenében juthatnak készpénzhez. Senkit sem szeretnénk elszomorítani, de
az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége majdhogynem kikopott napjainkra. Már a tranzakciós adó első körös bevezetésekor drasztikusan csökkent azoknak a számlacsomagoknak a száma, amelyek erre még lehetőséget biztosítottak, mára pedig két piaci szereplő (K&H Bank, UniCredit Bank) egy-két számlacsomagjára redukálódott a kínálat. Az év során a díjmentest a kedvezményes váltotta, de ez utóbbira (a megemelkedett tranzakciós illeték ellenére) úgy néz ki, hogy a jövőben is több számlacsomagnál lesz lehetőségünk, ezért a táblázatot sem bontottuk eltérő időpontokra.

kedvezmenyes

Az Erste Bank ugyan jövedelem érkeztetéséhez köti a saját bankautomatából történő kedvezményes készpénzfelvételek számát, de a feltétel teljesítése esetén a számlavezetési díjat is elengedi. A sorból kitűnik a Gránit Bank nagyvonalúsága, ahol bármely belföldi ATM-ből 4 alkalommal vehetünk fel készpénzt a tranzakciós díj ellenében. Szembeötlő a Volksbank által alkalmazott 6.000 forintos maximum, bár ez tényleges korlátot csak 1 millió Ft feletti készpénzfelvétel esetében jelent.

Továbbra is mindenkit arra ösztönzünk, hogy szimplán kártyás készpénzfelvételi díjak alapján ne vonjon le messzemenő következtetéseket. Hiába vehetsz fel készpénzt (akár korlátlan számban) kedvezőbb díj ellenében, ha a kedvezményes számlavezetési díj feltételeinek nem teszel eleget. Egy ilyen számlacsomaggal rosszabbul járhatsz, mintha egy olyat választasz, ami leginkább megfelel bankolási szokásaidnak. Tehát, ha továbbra is kíváncsi vagy, hogy melyik bank biztosítja a legjobb lehetőségeket, akkor ne habozz kalkulálni a keresőnk segítségével!

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés