Mennyibe kerül az okostelefon használata külföldön? Itt a válasz!

Mennyibe kerül az okostelefon használata külföldön? Itt a válasz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-07
 

Mi értelme külföldre vinni az okostelefonunkat, ha tartunk attól, hogy a magas hívás- és adatroaming díjak miatt sokba kerül a használata? Semmi. De ha előfizetésünk mellé valamelyik nagy mobilszolgáltató napi vagy heti roamingjegyét is megvesszük, akkor nem kell lemondanunk az okoskészülék előnyeiről. Kérdés, mindez mennyibe kerül?

Hol találunk szállást? Merre van a legközelebbi benzinkút? Vajon nyitva van-e a múzeum? Mennyibe kerül a belépő a tengerparti strandra? Mind-mind fontos kérdés egy turista szempontjából, ám megválaszolásuk általában nem túl egyszerű. Kivéve, ha az embernek van okostelefonja! Azzal ugyanis kapcsolódhat a világhálóra és egy okos keresőprogram segítségével néhány perc alatt választ talál a kérdéseire.

Feltéve, ha nem félünk használni az okostelefonunkat. A külföldi mobilinternet használat ugyanis nem olcsó mulatság. Az adatroamingért ugyanis jóval magasabb árakat kérnek el a szolgáltatók, mint ha csak beszélgetésre használjuk a telefonunkat. Szerencsére a netezni vagy nem netezni dilemma eldöntésében két segítségünk is akad. Egyrészt az Európai Unió maximalizálta az adatroaming díját. Tavaly július 1-től 1 megabájtnyi adat forgalmazása az EU-n belül legfeljebb nettó 61,4 (bruttó 78,2) forintot kell fizetni.

Külföldi utazás közben sem szeretnéd félszemmel azt nézni, mennyit használtad telefonodon az Internetet? Akkor érdemes az alábbi ajánlatra kattintanod!


1

A külföldön okostelefonját használó turista másik segítsége a piaci verseny. Ha külföldön használjuk a telefonunkat, akkor nem kell hűek maradnunk ahhoz a mobilszolgáltatóhoz, amelyiknek otthon ügyfele vagyunk. Szabadon válogathatunk bármelyik társaság ajánlatai között. A verseny miatt pedig a mobilcégek ügyelnek arra, hogy az adatroaming ára ne érje el az unió által megadott plafont.

Az ajánlatok végigböngészésekor abból indultunk ki, hogy a magyar turisták döntő többsége általában az EU területén belül pihen. A nyaralás időtartama pedig legfeljebb két hét, de ezen idő alatt nem sokan használják minden nap használja a telefonjukat. A jellemzőknek megfelelően néztük át a három nagy mobilszolgáltató (T-Mobile, Telenor, Vodafone) roamingjegy kínálatát. Az ajánlatok közül a legolcsóbbat igyekeztünk kiválasztani. Nem az előfizetési díjak alapján válogattunk, hanem az alapján, hogy mennyibe kerül egy megabyte adat letöltése külföldön.

A T-mobile legolcsóbb ajánlata a fentiek alapján a Travel&Surf M. Ez naponta 1490 forintba kerül, ami Mbyte-onként 29,8 forintos díjat jelent. A pénzünkért napi 50 Mbyte adatot vehetünk igénybe, ha ezt elérjük az internetszolgáltatás leáll. A Telenor ugyancsak 50 Mbyte-ot kínál az EU Duó Napijegyéhez, ám itt az előfizetési díj magasabb 1790 forint. A csomagban a telefonhívások után is kedvezményt kapunk, így egy Mbyte adatért csak 17,9 forintot kell fizetnünk. Ha túllépjük a keretünket, akkor plusz pénzért vehetünk adatmennyiséget: 50 Mbyte 590, 100 Mbyte pedig 1290 forintba kerül. A legjobb ajánlat a roaming napijegyek tekintetében a Vodafone Európa Napijegye. Ennek díja mindössze 990 forint, amiben alapból 100 Mbyte adatforgalom van benne, így egy Mybte adat 9,9 forintért tölthető le külföldön.

Hirdetés
Hirdetés