Mennyibe kerülhet egy átlagos családnak az iskolakezdés?

Mennyibe kerülhet egy átlagos családnak az iskolakezdés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-21 Frissítve: 2022-01-25
 

Lassan kezdődik az iskola és sok szülő most nézi meg milyen tanszereket, bútorokat kellene vásárolnia. Az elsős gyermekkel rendelkező szülők kiadásai lehetnek a legnagyobbak, ha mindent megvásárolnak akár a 100 ezer forintot is költhetnek. De miből lehet finanszírozni ezt az összeget?

Még vége sincs a nyárnak, sokan még haza sem jöttek a nyaralásból, de a gyermekes családok előtt máris itt az újabb kihívás. Szeptembertől kezdődik az iskola és ez komoly kiadásokkal járhat.

Mennyibe kerül a tanév kezdete?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mégis mennyibe kerülhet az iskola kezdés, mi mindent kell vásárolnunk? Ez családonként eltérő lehet, függ a gyermekek számától, életkorától. Ezért három eltérő élethelyzetben lévő család példáján keresztül mutatjuk be a lehetséges kiadásokat:

  • Egy család egy elsős, iskolakezdő gyermekkel
  • Egy család egy harmadik osztályos gyermekkel
  • Egy család két gyermekkel, egyikük elsős, a másik harmadik osztályos

Ennél természetesen többet is költhetünk az egyes tanszerek, eszközök kiválasztásánál igyekeztünk kedvező árú terméket választani. Egy elsős gyermeknél a legnagyobbak kiadások, hiszen számára mindent meg kell venni.

Érdemes mindig több helyen is tájékozódni a vásárlás előtt, hiszen több ezer, akár tízezer forint megspórolható egy jó akcióval. Pénzt takaríthatunk meg azzal is, ha a családban lévő idősebb gyermek korábbi tanszereit megörökli a fiatalabb testvér. Illetve, ha nincs elég pénzünk, akkor egyes eszközök vásárlását el is halaszthatjuk.

Mindezek figyelembevétele mellett is jelentős kiadások lehetnek, és már 45 ezer forint is megterhelő lehet számunkra nyaralás után. Sőt, azoknak még nagyobb áldozatot jelenthet, akik nyaralni se tudtak elmenni. Sokaknak közülük hitelt kell igényelniük a tanszerek vásárlásához, ha mindent meg szeretnének vásárolni.

Melyik hitelt milyen esetben érdemes választani?

Nem mindegy, hogy 45 ezer, vagy 160 ezer forintot kell kifizetni. Eltérő összeghez ugyanis más típusú hitel lehet az ideális, emiatt a példában szereplő családok más-más megoldást választhatnak.

Kisebb összegnél inkább egy hitelkártya vagy folyószámlahitel érheti meg

Egy harmadik osztályt kezdő gyermek esetében körülbelül 45 ezer forintot kell kifizetnünk iskolakezdéskor. Ez túl kis összeg lenne személyi kölcsön igényléséhez. Amennyiben nincs ennyi pénzünk, ideális megoldás lehet egy hitelkártya, folyószámlahitel igénylése.

A hitelkártya akkor lenne megfelelő, ha a vásárlást követő hónapban visszafizetjük a teljes tartozást. Ez a konstrukció ugyanis biztosít egy akár 45 napos kamatmentes időszakot – ennek pontos hossza a vásárlás napjától és a hitelkártya fordulónapjától függ-, sőt a vásárlás után még jóváírás is járhat.

Ha nem tudjuk rendezni a teljes tartozást várhatóan egy hónapon belül, akkor már a folyószámlahitel érheti meg jobban. Ennek kamata ugyanis éves szinten 1-2 százalékkal kedvezőbb, mint a hitelkártyáé.

Nagyobb összegnél már személyi kölcsön lehet a jó megoldás

A másik két esetben már egy személyi kölcsön lehet a jó megoldás, azonban ilyen relatív kis összeg esetében a feltételek sokkal kedvezőtlenebbek. Érdemes lehet 200 ezer forintot igényelni 2 éves futamidőre, ebben az esetben annyival kedvezőbb feltételekkel juthatunk kölcsönhöz, hogy még a magasabb hitelösszeg ellenére is alacsonyabb lenne a hitel teljes költsége.

Míg 160 ezer forintot egy éves futamidőre évi 22,27%-os kamat mellett lehet megigényelni, addig a 200 ezer forint személyi kölcsön 2 éves futamidővel már 7,99%-os kamattal is elérhető. Mind a havi törlesztőrészlet, mind a teljes hitelköltség kedvezőbb a magasabb hitelösszeg esetében. Ráadásul marad plusz 43 ezer forintunk, melyet szabadon elkölthetünk. Adott esetben akár a hitel előtörlesztésére is fordíthatjuk – ennek költsége nagyságrendileg 1% -, mellyel tovább csökkenthetjük a kiválasztott hitel havi törlesztőrészletét.

A hitel megválasztásánál is érdemes először tájékozódnunk a bankok „piacán”. Nem csak a legolcsóbb áruk kiválasztásánál lehet spórolni, a megfelelő hitel megtalálásával is megtakaríthatunk pár ezer forintot.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés