Mennyivel drágultak a lakáshitelek konkrétan? Drágák lettek, vagy nem?

Mennyivel drágultak a lakáshitelek konkrétan? Drágák lettek, vagy nem?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-31 Frissítve: 2018-10-12
 

Az elmúlt másfél hónapban komolyabb sajtóvisszhangot kapott, hogy drágulnak a lakáshitelek. Kevés szó esett azonban arról, hogy konkrétan mennyivel lett drágább egy 10 millió Ft-os lakáshitel törlesztése. A változó kamatozású konstrukciók, vagy a fix kamatozásúak drágultak nagyobb mértékben? És egyáltalán: most már drágák lettek a lakáshitelek?

Csapjunk bele a konkrétumokba: a Bankmonitor adatbázisában azt vizsgáltuk meg, hogy egy

  • 10 millió Ft lakáshitel
  • 20 éves futamidőre
  • 300 ezer Ft összesített, igazolt családi havi jövedelem mellett
  • 20 millió Ft-os ingatlanértéknél

14 bank kínálatában hogyan változott átlagosan.

Abból a nem elhanyagolható feltételezésből indultunk ki, hogy ha már hitelt veszünk fel életünk nagy döntéseként, akkor jól választunk: azaz a három legjobb bank ajánlatát átlagoltuk a változás vizsgálatánál.

Az eredményeket az alábbi grafikon mutatja. A legnagyobb mértékben a végig fix kamatozású hitelek drágultak; ha ma veszünk fel egy ilyen hitelt, akkor a havi törlesztőrészlete közel 5 000 Ft-tal lesz magasabb (73 600 Ft a korábbi 68 800 Ft-tal szemben), mint év elején volt. A második legnagyobb drágulás kissé meglepő módon a változó kamatozású konstrukcióknál következett be, ahol 1 500 Ft-os drágulás tapasztalható. 1 000 Ft alatt maradt az év elejéhez viszonyítva a drágulás mértéke az 5 és 10 éves kamatrögzítéssel rendelkező hiteleknél.

Jogosan merül fel a kérdés: drágák lettek a lakáshitelek? Távolról sem. Nem történt más, mint hogy több mint 6 év kamatcsökkenési trendje megfordult, és bekövetkezett egy kisebb emelkedés. 10 évre rögzített kamatozású hitel még ma is elérhető 4,7%-os THM mellett. Ha ezt a THM-et a várható 3%-os inflációhoz hasonlítjuk, akkor látható, hogy mindössze 1,7% a hitel „valós” költsége az adós számára, mely történelmi kitekintésben leginkább a fejlett országokra jellemző…

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

A jó hitelválasztás hatása: 550 – 920 ezer Ft pénzügyi előny

Bár ma lényegesen tudatosabb a lakosság a hitelfelvételben, mint 10 évvel ezelőtt volt, még mindig nem jellemző, hogy alaposan átvizsgálnánk a teljes bankpiacot. Nagyon kevesen tudják, hogy hatalmas pénzügyi különbség lehet a jó és az átlagos termék kiválasztása között is. Az alábbi grafikonunkon azt szemléltetjük, hogy az eltérő kamatfixálások mellett mekkora különbség van a hitel teljes visszafizetésében.

A különbség számszerűsítésénél a 3 legjobb banki ajánlat átlagát vetettük össze a bankpiac egészének átlagával. Az eredmény: 550-920 ezer Ft-nyi különbség a teljes visszafizetésben. Azaz a felvett hitelre vetítve közel 10%-os differencia is jelentkezhet. És ennél még nagyobb a különbség, ha a legjobb és a legrosszabb ajánlat közötti differenciát vizsgáljuk.

Ami biztosan kijelenthető: a világgazdaságot egy fokozatosan emelkedő kamattrend jellemzi. Ez alól nem bújhat ki feltételezhetően Magyarország sem, így normál esetben lassan emelkedő kamatokra számíthatunk (rosszabb esetben – és ehhez még csak válság sem szükséges – egy jelentősebb 1-1,5%pontos hirtelen kamatnövekedés is bekövetkezhet).

Javaslatunk tehát:

  • ha teheted, válassz hosszú távra rögzített kamatozású hitelt (legalább 10 évre fix kamattal rendelkezőt)
  • hasonlítsd össze a teljes bankpiaci kínálatot objektíven, azaz használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés