Mérsékelten javult a hangulat, de továbbra is pesszimisták a vállalkozások

Mérsékelten javult a hangulat, de továbbra is pesszimisták a vállalkozások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-18
 

Enyhén emelkedett a Magyar Nemzeti Bank vállalati konjunktúra indexe decemberben. Bár a mutató továbbra is a visszaesést jelző negatív tartományban volt, értéke mínusz 7 pontról mínusz 5 pontra nőtt, folytatva a szeptember óta tartó mérsékelt ütemű kapaszkodást.

A jegybank két éve, 2020. decembere óta méri a vállalati konjunktúra alakulását. A jelenleginél mélyebben az induláskor járt a mutató. Az indexet a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével számítják. 2022 decemberében az emelkedéshez a jelenlegi helyzettel kapcsolatos negatív tapasztalatok mérséklődése és a jövőre vonatkozó várakozások minimális javulása is hozzájárult. Előbbi mínusz 14 pontról mínusz 11 pontra, utóbbi nulláról 1 pontra nőtt.

A jelenlegi helyzet megítélése a kis- és középvállalatoknál változott jelentősebb mértékben (utóbbi mínusz 14 pontról plusz 4 pontra, előbbi mínusz 21 pontról mínusz 14-re nőtt). A mikrocégeknél viszont további romlás következett be (mínusz 24 pontról, mínusz 25-re).

A várakozásokat befolyásoló tényezők közül a vállalatok összességében az átlagos kapacitás-kihasználtság  mérsékelt emelkedésével, illetve a bevételi szint enyhe csökkenésével számolnak összességében 3 hónapos távon. Előbbi az egy évvel korábbi szint 92, utóbbi 103 százalékán tartózkodott decemberben.

Az üzleti hangulat a közép- és nagyvállalatoknál javult. Iparági összevetésben vizsgálva az ipar és építőiparban volt mérhető a vizsgált tényezők többségében pozitív elmozdulás az előző hónaphoz képest. Ellentétes folyamatok jellemezték azonban a mikrocégeket, illetve a szolgáltatás és kereskedelemben tevékenykedő válaszadókat.

A működési környezetet befolyásoló tényezők közül kiemelkedik az energia és termelőiár kedvezőtlen hatása.

 

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés