Mi az a reálkamat és miért lényeges, ha emelkedik a nagysága?

Mi az a reálkamat és miért lényeges, ha emelkedik a nagysága?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-23
 

A reálkamat gyakorlatilag egy hitel, vagy megtakarítás kamatának és az infláció értékének a különbsége. Azt mutatja meg, hogy az éves áremelkedéshez képest hogyan alakul egy hitel éves költsége, vagy épp egy befektetés nyeresége. Az MNB várakozása alapján a reálkamat nagysága emelkedni fog az elkövetkező időszakban, ami hatással lesz a pénzpiac valamennyi szereplőjére: hiteligénylők, befektetők, bankok számára tehát egyaránt fontos ez a változás.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás háttérbeszélgetést tartott a jegybank november 16-ai kamatemelési döntését követően. Ezen a beszélgetés többek között elhangzott az alábbi kijelentés is:

… a reálkamatok magasabbak lesznek feltörekvő régióban, mint a válság előtti időszakban voltak…

Miért lehet lényeges a reálkamatok emelkedése a magyarok számára? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Hirdetés

Hirdetés

Mi is az a reálkamat?

A reálkamat a piaci kamatok, hozamok és az inflációnak a különbözete. (Ez a piaci kamat lehet egy hitel kamata, egy betéti kamat, vagy épp egy állampapír hozama is.) Ebből megtudhatjuk, hogy mekkora – az éves áremelkedést meghaladó – felárat kaphatunk a befektetésünkre, vagy kell fizetnünk épp a kölcsönünk után.

Ez természetesen egy nagyon lényeges mutató, hiszen teljesen más megvilágításba helyezheti például egy befektetés hozamát. Ugyanis még egy magas nominális kamat mellett is előfordulhat az, hogy a reálkamat negatív. Ez pedig azt jelentené, hogy a befektető megtakarítása lejáratát követően nem tudná a kamatokkal növelt összegből még azt az árucsomagot sem megvásárolni, amelyre a befektetett összeg elég lett volna a megtakarítás indulásakor.

A negatív reálkamatok korszakát éljük

A reálkamatok fokozatosan csökkentek az elmúlt években hazánkban. (Ez igaz mind a megtakarításokra, mind a hitelekre.) Ha a 10 éves futamidejű állampapírok referencia hozamából indulunk ki, akkor elmondhatjuk, hogy már 2019-ben negatív lett a reálkamat. Sőt a 2021-es évben a reálkamat értéke -3,61%.

A reálkamatok alakulása Magyarországon (2015-2021)

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata is az infláció alá süllyedt az idei évben. Sőt novemberre a reálkamat mértéke -3,06%-os értéket ért el a lakáskölcsönök esetében is.

A reálkamatok alakulására több tényező is hatott az elmúlt években: 2015 és 2018 között az infláció gyakorlatilag 0 közeli értékről megemelkedett a 3%-os célérték közelébe. Ez természetesen a reálkamatok csökkenésének irányába hatott. Ezzel párhuzamosan a hitelkamatok is elkezdtek csökkenni. Ekkor érkezett meg a járványhelyzet, amely jelenleg egy komoly emelkedő inflációs környezetet eredményezett, októberben az éves átlagos áremelkedés mértéke elérte a 6,5%-ot,  a hitelköltségek azonban eddig még nem követték le érdemben az inflációs környezet megváltozását.

Milyen értékhez képest emelkedhetnek a reálkamatok?

Egy ilyen átmeneti helyzetben, amikor kifejezetten az infláció csökkentése a cél, jó megoldás az irányadó kamatok – alapkamat, egyhetes betéti kamat –  emelése. Ez természetesen együtt jár azzal is, hogy a reálkamatok emelkednek. A jegybank véleménye alapján azonban a reálkamatok emelkedése nem átmeneti lesz. A járványhelyzet elmúltával magasabb reálkamat-környezetben kell a magyar gazdaságnak tovább működnie. Vagyis valamilyen mértékű átrendeződésre hosszú távon is számítani kell.

Mi volt a helyzet közvetlenül a járványhelyzet előtt?

A változás lehetséges forgatókönyvének feltérképezéséhez érdemes alaposabban megvizsgálni a járvány kitörése előtti helyzetet: 2019-ben az infláció mértéke 3,4 százalék volt, a 10 éves állampapírhozamok értéke 2,47%, míg a legolcsóbb, egy évtizeden át fix kamatozású lakáshitelek THM értéke 4,08%.

2020. első negyedévében az infláció valamelyest magasabb, 3,9-4,7 százalék volt. Az állampapírhozam 2,21%, míg a legolcsóbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 3,25-3,5 százalék között alakult. Vagyis már mind hitel, mind állampapír oldalon negatív reálkamatokat lehetett látni a COVID járvány kitörése előtt.

Mi várható hosszú távon?

A jegybank  véleménye alapján a magasabb reálkamatok a járványhelyzet elmúltával, a gazdaság helyreállását követően is velünk maradnak. Ez az állapot a piaci kamatok emelkedésével és az infláció érdemi csökkenésével is elérhető. A járvány előtti állapotokból kiindulva azonban inkább a piaci hozamok, kamatok emelkedésére lehet számítani

Az infláció ugyanis 2019-ben 3,4 százalék volt, a jegybank célértéke a 3 százalék. (Ettől egy 0,5-1 százalékpontos eltérés felfelé, vagy lefelé még átmenetileg elfogadható.) Vagyis reálisan az infláció nem lesz jelentősen kisebb a 2019-es értékénél.

Mindezekből az következik, hogy a reálkamatok érdemi emelkedése a piaci kamatok emelkedésétől várható. Ez természetesen a megtakarításokra és a hitelekre egyaránt igaz lehet.

Mit jelenthet ez a hétköznapokban?

  • A reálkamatok érdemi emelkedése azt jelenti, hogy a piaci hozamok az inflációhoz képest emelkedni fognak. Ez a változás várhatóan hosszabb távon is, a járvány teljes lecsengését követően is velünk marad.
  • A reálhozamok emelkedése a járványt megelőző időszakból kiindulva – 2019-re érvényes állapot alapján – nagyobb eséllyel eredményezheti a piaci kamatok, hozamok emelkedését, mint az infláció mérséklődését.
  • Ez a befektetők számára azt jelentheti, hogy várhatóan hosszabb távon is magasabb lesz a reál és nominális hozam hazánkban. Vagyis a betéteken, befektetéseken elérhető nyereség emelkedni fog.
  • Ugyanakkor a hitelfelvevők számára mindez azt eredményezheti, hogy növekednek a hitelkamatok, ami a havi törlesztőrészletek emelkedését maga után vonná. (Természetesen a kamatemelkedés a meglévő hiteleknél nem azonnal megy végbe: kizárólag a kamatperiódus fordulójakor, az akkor érvényes piaci állapotok alapján árazódnak át a már meglévő kölcsönök.)
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés