Felrobbantak a pénzpiaci hozamok a csütörtöki kamatemelést követően!

Felrobbantak a pénzpiaci hozamok a csütörtöki kamatemelést követően!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-19
 

November 18-án 2,5 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betétjét az MNB. Ezzel a héten már másodszor emelt kamatot a jegybank, összesen 0,7 százalékponttal növelve az irányadó hozamszinteket: az alapkamat mértékét 0,3 százalékponttal növelte, majd az egyhetes betét kamatát még e fölé emelte 0,4 százalékponttal. Ezt az emelkedést pedig igen gyorsan lekövették a pénzpiaci hozamok is. De mi lesz így a hitelkamatokkal?

A jegybank a héten újra a gyorsuló ütemű kamatemelés útjára lépett. De mi is történt eddig a héten?

  • November 16-án az alapkamat 0,3 százalékpontos emeléséről döntött az MNB. (Ez magasabb, mint a korábbi 0,15 százalékpontos növelés.) Ezzel az alapkamat elérte a 2,10 százalékos szintet.
  • A kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy az MNB egyhetes betétjének kamatát kész magasabb szintre emelni a jegybanki alapkamat nagyságánál. (Ez gyakorlatilag egy kvázi kamatemelési lehetőség bevezetését jelenti.)
  • November 18-án az egyhetes betét meghirdetett kamata 2,50 százalék lett. Ez 0,4 százalékponttal magasabb, mint a jegybanki alapkamat.
  • A betéti tenderen az MNB elfogadta az összes ajánlatot, nagyságrendileg 7 703 milliárd forint értékben. Mivel nem volt elutasított ajánlat, azt mondhatjuk, hogy a kamatemelést ténylegesen érvényesítették is.

Ezek alapján a jegybank valóban egy jóval szigorúbb irányba indult el, mely érthető is, hiszen az infláció októberben elérte a 6,5 százalékot és semmi jel nem mutat arra, hogy ebben rövid időn belül érdemi csökkenés következne be. Ráadásul a forint euróval szembeni árfolyama is ostromolta a történelmi mélypontot a kamatdöntést megelőzően.

Ezek a lépések azonban egyáltalán nem meglepő módon hatással voltak és lesznek is a pénzpiaci hozamokra.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik a pénzpiaci hozamokkal?

A rövid futamidejű BUBOR értékének változása és annak hatása a hitelekre

A jegybanki alapkamat és az egyhetes betét kamata elsősorban a rövid hozamokra gyakorol közvetlen hatást. Ezek alapján nem meglepő, hogy a héten történtek miatt a BUBOR értéke jelentősen emelkedett. (A BUBOR értéke azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamaton hajlandók kölcsönt nyújtani egymásnak rövid futamidőre.)

A BUBOR mutató értékének alakulása az idei évben

A mutató értéke láthatóan jelentősen megemelkedett: az idei évben hozzávetőlegesen 1,75 – 2,4 százalékponttal. Ráadásul a növekedés üteme folyamatosan gyorsul: az elmúlt hónap változása az éves növekedésből 0,75 – 1 százalékpontot tett ki.

Ez különösen a változó kamatozású lakáshitellel rendelkezőket érintheti komolyan. Ezen hitelek kamata ugyanis akár éven belül is módosulhat. Ráadásul a kamatemelkedés nagysága a BUBOR értékének megfelelően alakul. Vagyis egy ilyen konstrukcióval rendelkező adós kamata az év elejéhez képest akár 2 százalékponttal is emelkedhetett. Ez pedig egy 8 millió forint összegű, 12 éves hátralévő futamidejű kölcsönnél már akár 7 500 forintos törlesztőrészlet-emelkedést is jelenthet.

Mi a helyzet a hosszú futamidejű hozamokkal?

A hosszú futamidejű pénzpiaci hozamokra jellemzően csak lassabb ütemben hat az alapkamat emelkedése. Egy ilyen drasztikus, 0,7 százalékpontos növekedés azonban már érdemi változásokat okozhat a hosszú futamidejű BIRS mutató értékében is. (A BIRS értéke azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamatok mellett lennének hajlandók kölcsönt nyújtani egymásnak hosszú futamidőre.)

A BIRS mutató vértékének alakulása az idei évben

A BIRS értékének emelkedése az idei évben még a rövid futamidejű hozamok emelkedését is meghaladta. (2,1 – 3,1 százalékpontos az idei évben a növekedés.) Ugyanakkor az elmúlt egy hónapban a változás valamelyest lelassult, a mutató „csupán” 0,16 – 0,64 százalékponttal emelkedett.

A  BIRS alakulása a hosszú kamatperiódusú új hiteligényléseknél igazán lényeges. Hiszen a bankok a pénzpiacról szerzik be a kölcsön forrását, kvázi a BIRS mutató emelkedése azt jelenti, hogy a bankok költsége emelkedik. Ezt pedig egy idő után át fogják hárítani az új hitelt igénylők felé, méghozzá a meghirdetett kamatok megemelésével.

Egy 2,5 százalékpontos kamatemelésnek pedig már komoly hatása lehet: Egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a törlesztőrészlet 28 ezer forinttal emelkedne meg. Ennyivel lehet drágább egy lakáshitel a közeljövőben az év eleji szinthez képest.

Érdemes sietni a hiteligénylésekkel

Az igénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük. Akár lakásvásárlás, akár felújítás, akár hitelkiváltás a cél, a piaci kölcsönök kamata a közeljövőben érdemben emelkedni fog.

Egyedül a támogatott hitelre jogosultak nyugodhatnak meg, az általuk igényelt kölcsönök nem fognak drágulni. Vagyis a Babaváró hitelt igénylők, a csok támogatásra és a hozzá kapcsolódó csok-hitelre jogosultak, valamint a zöld hitel iránt érdeklődők számára a kamatemelkedés réme kevésbé fenyegető.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés