Mi köze van a gazdaságnak a mindenszentekhez?

Mi köze van a gazdaságnak a mindenszentekhez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-01 Frissítve: 2022-11-25
 

A gyorsan rohanó világban nem feltétlenül tulajdonítunk nagy jelentőséget a mindenszentek napjának, pedig ha jobban utána járunk, akkor beláthatjuk, hogy több ezer éves hagyományról van szó. Az eredete még a kelta időkben kereshető, de elterjedése a kereszténységhez kötődik. Érdekes gazdasági vonatkozása is van a napnak, ugyanis ekkor vették fel a földesurak a szolgákat a téli munkákra.

Ahhoz, hogy megfejtsük a halloween, a mindenszentek és a halottak napjának hátterét, vissza kell mennünk közel 2000 évet a történelemben. Az ősi kelta kultúrában volt egy ünnep, amit október végén ünnepeltek meg. A Samhain névre hallgató ünnep jelentősége abban volt, hogy már elmúltak a nyári hónapok és az aratás, az emberek pedig elkezdtek felkészülni a hideg-fagyos hónapokra.

A kelták úgy hitték, hogy október utolsó napjának estéjén (halloween), ami egyben az újév előtti estét is jelentette náluk, a határvonal az élők és holtak világa között elmosódik. Hagyományos ezen az ünnepen az emberek jelmezbe öltöztek, állatbőröket és állatfejet öltöttek magukra és ősi történeteket meséltek egymásnak.

A Római Birodalom Krisztus után 43-ban meghódította a kelta területeket és az uralkodásuk alatti években a rómaiak a saját ünnepeiket összepárosították a kelta hagyományokkal. Az egyik ilyen a Parentalia volt, amit éppen a holtak tiszteletére tartottak. De ott volt a Pomona is, aki a gyümölcsfák és a kertek istennője volt. Pomona szimbóluma az alma, ami a jelenlegi halloween egyik jellegzetes gyümölcse és több játék is fűződik hozzá.

Egészen a 8. századig várni kellett a következő lényeges eseményre, amikor is III. Gergely pápa november elsejét tette meg mindenszentek napjának. Ezen a keresztény ünnepen tisztelegtek a szentek és mártírok előtt. Olyan sokan voltak, akiket nem lehetett a naptárban nevén nevezni, ezért volt szükség egy olyan napra, amikor dicsőítik a megszentelt lelkeket.

Az ezt követő napot (november 2-át) halottak napjának nevezték el, amikor is halottaikra emlékezünk. A keresztényeknél azért is imádkoztak ezen a napon a halottakért, hogy a menny és a pokol között, a purgatóriumban lévő lelkek megbocsátást nyerjenek.

Magyarországon egyébként a vallási hagyományokon kívül gazdasági kapcsolat is van a mindenszentek napjával. Ez volt az a nap, amikor sok helyen a szolgálókat, szobalányokat és pásztorokat felfogadták. De például ezen a napon vették fel a földesurak sok helyen a szolgákat a téli munkák elvégzésére.

Fontos tudni, hogy a mindenszentek napján tilos volt bármilyen munka végzése is. Ezzel is az emberek tiszteletüket fejezték ki a halottaknak, ugyanis úgy tartották, ha ezen a napon bármilyen földmunkát végeznek, akkor az tiszteletlenség és a hallottak megsértése bizonyos szempontból. Más munkákat sem végeztek ilyenkor, sem mosást, sem varrást, sem egyéb házimunkát.

A keresztények azóta is rendszeresen megülik ezeket az ünnepnapokat, egyedül talán mindenszentek előestéje az, aminek csak bizonyos országokban van nagy hagyománya. A halloween alapvetően az angolszász országokban lett nagyon népszerű, de ma már sokkal inkább szól az üzletről, semmint egy több ezer éves vallási hagyományról.

Hirdetés
Hirdetés