Mi lesz a pénzügyeiddel, ha 18 óra múlva csődbe megy az USA?

Mi lesz a pénzügyeiddel, ha 18 óra múlva csődbe megy az USA?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-16
 

Magyar idő szerint csütörtök 6:00-ig politikai megállapodásra kell jutni az USA-ban az adósságplafon kezeléséről, különben csődhelyzet áll be hivatalosan is. Ez egy olyan „pikáns” eredményhez vezetne, hogy a világ devizatartalékain belül meghatározó részt kitevő USA dollár mögötti ország nem tud több hitelt felvenni. Amennyiben bekövetkezik ez a kimenetel, akkor súlyos következményekkel fog járni a magyar magánszemélyekre is. Hogyan fogja érinteni a hiteledet? Hogyan fogja érinteni a befektetéseidet a történelmi esemény?

Miről is van szó? 

Az érvényben lévő – magyaros fordulattal élve – „gránit szilárdságú” szabályozásértelmében nem vehet fel több hitelt az amerikai kormány, mivel elérte az adósságplafont. A megoldás az adósságplafon megemelése lenne,melyhez egy bizonyos politikai konszenzusra van szükség az országon belül. Krízis helyzetekben ez a konszenzus az USA-ban viszonylag gyorsan ki szokott alakulni, most azonban lényegesen komolyabban egymásnak feszülnek a politikai színtér játékosai.  

Ha nem születik meg magyar idő szerint csütörtök 6:00-ig (amerikai idő szerint szerda 24:00) a megállapodás, akkor az még nem jelenti azt, hogy az USA fizetésképtelen. A meglévő pénzügyi tartalékokból a fizetési képesség egy bizonyos ideig még fennáll, de többlet hitel felvételére (melynek szükségessége negatív költségvetési egyenleg mellett hamarosan bekövetkezik)  nem lesz mód. 

Megállapodás hiányában a nagy hitelminősítők le fogják minősíteni az USA-t, mely több befektető számára azonnali eladási kényszerhez vezethet, azaz meg kell válnia amerikai államkötvényeitől és részvényeitől. A dollár pillanatokon belül drámai gyengülésen mehet keresztül. A valós hatások a legtöbb nemzetközileg elismert elemző szerint is „beláthatatlanok”, meghaladhatják a 2008-as Lehmann-csőd által generált nagy pénzügyi pánik (és válság) hatásait. 

Mennyire valószínű, hogy bekövetkezik? 

Kevéssé. Legalábbis a pénzügyi piacok nyugalma és minden ésszerű megfontolás ezt vetíti előre. A 21. század azonban már többször megmutatta, hogy a kisebb valószínűségű események, pénzügyi fordulatok is bekövetkezhetnek. (Mi a magunk részéről azt gondoljuk, hogy lesz megállapodás.) 

Hogyan érint majd Téged?

Ha bekövetkezik a negatív kimenetel, akkor a „beláthatatlan” következmények nagyjából a következő hatásokkal bírhatnak: 

  • rövid idő alatt elszabadulnak a kamatok, hitel oldalon megugranak a törlesztő részletek
  • a lekötött betéteken jelentős kamatveszteség lesz (az elérhető kamatszinthez képest)
  • a nemzetközi fizetési forgalom részleges, vagy nagyobb mértékű befagyásával, a hitel elérhetetlenségével az árak hirtelen elkezdenek nőni, a pénz elértéktelenedhet
  • mind a kötvény, mind a részvény befektetések hatalmas veszteséget eredményeznek 

Hogyan védekezhetsz?  

Tömören: sehogy. Bővebben: ha arra számítasz, hogy bekövetkezik a dráma, akkor az egyetlen elméleti megoldás pénzünk értékének megőrzésére, hogy alapvető szükségleti javak előállításához szükséges kapacitásokat (termőföld, energetikai javak) szerzünk meg, vagy berendezkedünk önellátásra. Még ha rendelkezünk akkora tőkével, hogy ez reális alternatíva legyen, akkor is a tranzakciós költségek iszonyatosan magasak, nem fogunk érteni ezen javak menedzseléséhez… 

Mi az egyetlen, amit tehetünk?

Reménykedünk abban, hogy győz a józan ész az USA-ban és megszületik a politikai megállapodás.


Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés