Mi történik a Sberbank hiteleivel miután átvette egy másik pénzintézet?

Mi történik a Sberbank hiteleivel miután átvette egy másik pénzintézet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-17
 

Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteket – a pénzintézet neve mellett – az érdekelheti a legjobban, hogy a változás milyen hatással is lesz az ő hitelükre, törlesztési kötelezettségükre. 

Már több helyen lehetett olvasni egy szűk listát azokról, akik eséllyel pályáznak a Sberbank hitelállományának átvételére. Először a K&H Bank, az ERSTE Bank, a Raiffeisen Bank és az UniCredit Bank neve merült fel. Később a Portfólió értesülései alapján a Magyar Bankholding lett a legesélyesebb jelölt.

… sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom az információt, mindenesetre nagyon jó üzleti lehetőség lenne a hitelportfólió megvásárlása, ugyanis az organikus növekedés lehetőségei beszűkültek – mondta Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettese

A Bankmonitor szakértői összeszedték a végső befutó ismerete nélkül, hogy mire is számíthatnak az érintett adósok.

Hirdetés

Hirdetés

Továbbra is fizetni kell a törlesztőrészletet

A teljes kiválasztási folyamat ezek alapján még nem zárult le, vagy legalábbis hivatalosan nem jelentették még be az eredményt. Ettől függetlenül a meglévő kölcsönöd törlesztőrészletét fizetned kell. Enélkül késedelembe esnél, ami jelen helyzetben – a Sberbank végelszámolása alatt – is komoly problémát okozhat. Ugyanúgy felszámolhatnak késedelmi kamatot, sőt, adott esetben felkerülhetsz a rossz adósokat tartalmazó KHR listára is, ami egy új hiteligénylésnél komoly problémát jelentene.

Ha forint hiteled van, melynek törlesztőrészleteit is forintban kell rendezned, akkor a részleteket a 10300002-13306634-00014902 számlaszámra szükséges utalnod. A közleménybe fel kell tüntetned az ügyfélszámod, a neved és a hitelazonosítót. A tovább fontos részletek megtalálhatók a Sberbank oldalán.

Az átvételt követően nem változhatnak meg kölcsönöd alapvető kondíciói

Megnyugtathatunk, a hiteled kamata, a kölcsön alapvető kondíciói az átvételt követően nem változhatnak meg. (Teljesen mindegy, hogy melyik bank is lesz a befutó.) A kölcsönöd alapvető paramétereit ugyanis a hitelszerződésed tartalmazza, azon csak a szerződésben foglaltaknak, illetve a jogszabály adta lehetőségeknek megfelelően lehet változtatni.

  • A hiteled kamata például nem változhat csak azért, mert egy másik bankhoz kerültél. Az eredeti szerződésedben foglalt kondíciók feltételek maradnak érvényben.
  • A kamatperiódus hossza – az az időszak, amelyen belül a bank nem módosíthatja egyoldalúan a kamatodat – sem változhat meg.
  • Az egyéb díjak, költségek azonnali, egyoldalú módosítására sincs lehetősége az új pénzintézetnek.

Vagyis nem kell tartanod attól, hogy kölcsönöd alapvető feltételei hirtelen megváltoznának, mert átveszi azt egy másik pénzintézethez. Nem kell többet fizetned az új pénzintézet felé:  az sem számít, hogy az új bank milyen feltételekkel adja, adta korábban a kérdéses hitelkonstrukciót.

Várhatóan bizonyos paraméterek módosulni fognak

Mindez nem azt jelenti, hogy semmi sem fog megváltozni: a kölcsönöd átkerül egy új bankhoz, emiatt a fizetési kötelezettségedet is egy új számlaszámra kell majd teljesítened. Természetesen majd a folyamat lezárultával derül ki, hogy pontosan hova és milyen módon kell a jövőben teljesítened a havi részleteket.

Elképzelhető, hogy számlát is kell majd nyitnod az új pénzintézetnél és a bank majd onnan fogja levonni a részleteket. Ez különösen akkor lehet fontos, ha a szerződésed alapján kamatkedvezményt kapsz egy meghatározott összegű havi jóváírásért cserébe. Ebben az esetben ugyanis jó eséllyel ezt a feltételt már az új banknál nyitott számlán fogod tudni teljesíteni. Ezen új számla kondíciói, költségei eltérhetnek majd a Sberbanknál vezetett számla díjaitól.

A részletes feltételekről, lehetőségekről természetesen mindenkit értesíteni fog az új pénzintézet. Erre várhatóan a döntést követő hetekben kerülhet sor.

Természetesen élhetnek az adósok a bankváltás lehetőségével

Mindezektől függetlenül dönthetsz úgy, hogy nem szeretnéd a hiteled az új pénzintézetnél fizetni, inkább átvinnéd a kölcsönöd egy másik bankhoz. Ez a folyamat gyakorlatilag a hitelkiváltás: igényelsz egy új kölcsönt, melyből automatikusan kifizetik meglévő tartozásodat.

Van néhány nagyon lényeges szempont, amit érdemes szem előtt tartanod ezen döntés meghozatalakor:

  • A hitelkiváltás egy teljesen új hiteligénylést jelent. Vagyis az összes igényléshez szükséges dokumentumot be kell gyűjtened. Ráadásul az új pénzintézet is egyedileg vizsgálja meg a hitelképességedet, akár el is utasíthatja a kérelmedet.
  • Az elmúlt hetekben, hónapokban az új hitelek kamata ugyan folyamatosan emelkedett. Vagyis alapvetően drágábban tudsz hitelt igényelni, mint korábban, de ez nem azt jelenti, hogy ne találhatnál a jelenlegi kölcsönödnél olcsóbbat, biztonságosabbat most, így mindenképpen érdemes egy gyors kalkulációt készítened az elérhető ajánlatokról.
  • Ha Babaváró hiteled van, akkor speciális helyzetben vagy. Természetesen ez a kölcsön is kiváltható, viszont az új konstrukció már nem lesz kamatmentes. (A Babavárót csak egyszer veheted fel, ezért a kiválás során már valamilyen új, piaci kamatozású konstrukciót kellene választanod.) Emiatt ezt a kedvezményes hitelt jó eséllyel nem éri meg lecserélned egy újra.

Mindezektől függetlenül érdemes szétnézni a piacon, összehasonlítani a banki ajánlatokat. Elképzelhető, hogy a meglévő hitelednél találsz egy kedvezőbbet, melyre szívesen lecserélnéd jelenlegi kölcsönödet.

Hirdetés
Hirdetés