Mi történik a támogatott hiteleddel a hitelmoratóriumot követően?

Mi történik a támogatott hiteleddel a hitelmoratóriumot követően?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-06
 

A törlesztési moratórium ideje alatt nem szükséges megfizetned kölcsönöd havi törlesztőrészletét. A szüneteltetés ideje alatt felhalmozott kamatot azonban utólag a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben kell megfizetned. A havi fizetési kötelezettséged, azonban nem haladhatja meg a moratóriumot megelőző nagyságát, ennek érdekében a futamidőt meghosszabbítja a bank. De mi történik a támogatott hitelekkel, hiszen a kamattámogatás maximális időtartalmát a jogszabály meghatározza.

A törlesztési moratórium ideje 2020.03.18-tól decembert végéig tart. Ennek lejáratát a vészhelyzet megszűnése nem befolyásolja, a kormány azonban egyedi döntése alapján még meghosszabbíthatja a szüneteltetés időtartalmát. A hitelmoratórium ideje alatt nem szükséges megfizetned kölcsönöd törlesztőrészletét. Annak érdekében, hogy fizetési kötelezettséged ne emelkedjen a moratóriumot követően a pénzintézet meghosszabbítja – sok esetben a szüneteltetés idejénél nagyobb mértékben – a kölcsönöd futamidejét.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik a kamattámogatással? 

Mi a helyzet a támogatott hitelekkel, mi történik a kamattámogatással? A támogatott hitelt az igénylők a jogszabályban foglalt feltételek teljesítése esetén olcsóbban, kedvezményes kamattal fizetik vissza. A legtöbb esetben ennek a támogatásnak van egy a jogszabályban meghatározott maximális ideje.

A kamattámogatás idejét hogyan befolyásolja a törlesztés szüneteltetése?

A legtöbb esetben a futamidő végéig megkapjuk a kamattámogatást, de maximum 20 vagy épp 25 évig. Van azonban olyan támogatott hitel is, melynél a futamidő első 5 évében lehetsz jogosult a kedvezményes kamatra. A moratórium idejével a kamattámogatás hosszát is megnövelik, azonban könnyen elképzelhető, hogy a futamidő ennél nagyobb mértékben hosszabbította meg a bank.

Milyen hatása lehet a moratóriumnak egy kamattámogatott hitelre?

Vegyünk példaként egy 2018.03.01-én felvett CSOK hitelt, az eredeti hitelösszeg 10 millió forint, a futamidő 25 év volt. A kamat nagysága ennél a konstrukciónál a futamidő végéig fix 3%, ugyanakkor a kamattámogatás maximális ideje 25 év. Ezt a bankok legtöbbje úgy oldotta meg, hogy nem is kínál hosszabb futamidőre CSOK hitelt.

A hitelmoratórium hatása egy 10 millió forintos CSOK hitelre

A törlesztés szüneteltetése idén év végéig tart, azaz 9 törlesztőrészlet megfizetése alól mentesülhet az adós. Idén év végéig összesen 212 538 forint kamat halmozódna fel, melyet a hátralévő futamidő alatt kellene megfizetni egyenlő részletekben.

Annak érdekében, hogy a teljes fizetési kötelezettség ne emelkedjen a bank 16 hónappal meghosszabbítaná a futamidőt. Így viszont az utolsó 7 hónapban már nem jár a kamattámogatás. Emiatt – a jelenleg érvényes kondíciók alapján – csupán 300 forinttal emelkedne a törlesztőrészlet 23 év múlva. Természetesen azt nem tudhatjuk, hogy a kamatkörnyezet milyen lesz a támogatás lejártakor.

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor

 

Hirdetés
Hirdetés