Mi történt a forinttal?

Mi történt a forinttal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-02 Frissítve: 2020-11-20
 

Április 1-jén újabb történelmi mélypontra csökkent a magyar fizetőeszköz értéke: 369 forintnál is többet kellett adni egy euróért. A forint trendszerű gyengülése már régóta tartó folyamat, de a kiugróan alacsony szinthez rendkívüli tényezők hozzájárulása is kellett. Az eseményeket az MNB sem nézte tétlenül: a megszokottnál erősebb eszközhöz nyúlt a piac megnyugtatása érdekében. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

Általánosságban elmondható, hogy bár a forint régóta folyamatosan gyengül a fontos devizákhoz képest, de az utóbbi 2 hónapban többé-kevésbé azonosan mozgott a régió többi fizetőeszközével (lengyel zloty, cseh korona). Mostanra azonban ez is megváltozott: a héten a forint a környező országok devizáitól is látványosan leszakadt, aminek okai nem a gazdasági különbségekben, hanem egészen máshol keresendők.

Nem mehetünk el szó nélkül az elmúlt napok magyar belpolitikai történései mellett: a koronavírus által okozott veszélyhelyzet apropóján a kormány példátlan mértékű felhatalmazást kért és kapott a parlamenttől. A nemzetközi közösség jelentős része komoly aggályokkal figyelte az eseményeket, és ez a helyzet a befektetői bizalomra is negatív hatást gyakorolt: kijelenthetjük, hogy a forint történelmi mélypontja minden bizonnyal ennek köszönhető.

A 370 forinthoz közelítő árfolyam a Magyar Nemzeti Bank tűréshatárát is egyértelműen meghaladta. A jegybank korábban legfeljebb verbálisan akart beavatkozni az árfolyam alakulásába, de már hetekkel ezelőtt kilátásba helyezték, hogy amennyiben indokoltnak látják, készen állnak határozottabb lépéseket tenni. Tegnap ez a pillanat is elérkezett: válaszul a drasztikus forintgyengülésre, az MNB hosszú idő után először kamatot emelt, megtörve ezzel a múltban alkalmazott rendkívül laza monetáris politikáját.

Igaz, nem a jegybanki alapkamatot emelték meg, hanem meghirdettek egy új, egyhetes betétet, melynek kamata megegyezik a mindenkori alapkamattal (jelenleg 0,9%). Ez a döntés elengedhetetlen volt a piac megnyugvásához és a forint pánikszerű gyengülésének megfékeződéséhez. Sőt, olyannyira jól sikerült, hogy estére egészen 363 forintig erősödött az euróval szembeni árfolyam. Fontos megemlítenünk ugyanakkor, hogy a jegybank lépésének következtében várhatóan át fog rendeződni a bankközi hitelezés, és az újonnan felvett, változó kamatozású lakossági hitelek drágulására is számítanunk kell.

Hirdetés
Hirdetés