Mi változhat a felújítási támogatásnál? Kérdések és válaszok

Mi változhat a felújítási támogatásnál? Kérdések és válaszok

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-22
 

A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egyes családok újabb esélyt kaphatnak a kedvezmény kihasználására. De kiket érint ez a változás és mit jelent mindez? A felmerülő kérdéseket példákon keresztül vizsgálták meg a Bankmonitor szakértői.

Az otthonfelújítási támogatás keretében a gyermeket nevelő családok lakásuk korszerűsítésére kaphattak vissza nem térítendő támogatást: a munkálatok költségének a felét, de legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphattak az államtól. A kedvezményt 2022. december 31-ig lehetett igényelni, így az év végén óriási volt a roham: több mint százezer igénylés érkezett be a a határidő lezárulta előtt.

A későn beadott igénylésekről a Kincstár természetesen csak 2023-ban tudott dönteni, ami azt jelenti, hogy egy esetleges elutasítás esetén már nincs lehetőség orvosolni a hibákat, hiszen az igénylési határidő lejárt. Erre a problémára próbál megoldást nyújtani a friss jogszabálymódosítás.

A napokban megjelent kormányrendelet-tervezet alapján az idén elutasított, vagy még döntés alatt lévő családok két feltételt illetően kapnak könnyítést:

  • A kérelem benyújtásakor legalább egy éve a felújítandó ingatlanban kell laknia az igénylőknek és a gyermekeiknek. Ezt a feltételt az érintetteknek 2022. december 31-i napra szükséges teljesíteni. (Az idén elutasított kérelmeket a Kincstár újra megvizsgálja.)
  • Az igénylőknek nem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása, ezt alapesetben a kérelem benyújtásához képest 15 napon belüli igazolással lehet alátámasztani. Jelen esetben a Kincstár hiánypótlást kérhet. Ezen felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belüli időpontra vonatkozóan igazolható a köztartozásmentesség.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent az otthonfelújítási támogatás változása a gyakorlatban?

Jöjjön néhány életszerű kérdés és a válasz is azokra.

1. A változások értelmében 2023-ban megigényelhetem az otthonfelújítási támogatás?

Nem, támogatást 2022. év végéig lehetett igényelni. Egyes speciális élethelyzetben lévő családok – elhunyt a gyermek, napelemet telepítenek – a kérelmet még beadhatják 2023. március végéig.

A módosítás azokat érinti, akik 2022-ben beadták a kérelmet, de arra még nem kaptak választ, vagy az igénylésüket 2023-ban utasították el.

2. 2022. év vége felé beadtam a kérelmet, amelyet még tavaly év vége előtt elutasítottak? Most jogosult lehetek a támogatásra?

Nem, az új szabályok azokra érvényesek, akiknek a kérelmét 2023-ban utasították el, vagy a tavaly beadott igénylésükre még nem kaptak választ.

3. Tavaly év végén beadott kérelmemet idén nem megfelelő TB jogviszony miatt utasították el. A változások miatt jogosult lehetek a támogatásra?

Nem, a tervezet alapján két feltétel esetében – egy éves bentlakás és a köztartozásmentesség – vezetnek be egyedi szabályokat. A többi feltételt az eredeti előírásoknak megfelelően szükséges teljesíteni.

Ha a tulajdoni hányadra, Tb jogviszonyra vonatkozó feltételek miatt utasították el a kérelmet, akkor nem kerül sor újabb vizsgálatra.

4. Tavaly december közepén adtam be az igénylésemet, amelyet január közepén elutasított a Kincstár azzal az indokkal, hogy nem élünk egy éve a lakásban. 2022. január 3-án költöztünk az adott lakásba, most megkaphatjuk a támogatást?

A kérdéses család igénylését újra meg fogják vizsgálni, hiszen az adott feltételt érinti a tervezett változás. Ugyanakkor az egy éves bentlakás feltételét a család 2022. december 31-én nem teljesítette, vagyis a felülvizsgálat alapján ismét el fogják utasítani a kérelmüket.

5. Tavaly november végén adtam be az igénylésemet, amelyet január közepén elutasított a Kincstár azzal az indokkal, hogy nem élünk egy éve az ingatlanban. Ha 2021. december 15-én költöztünk az adott lakásba, most megkaphatjuk a támogatást?

A család igénylését ismételten meg fogja vizsgálni a Kincstár. Amennyiben csak ez volt a probléma, akkor a támogatást meg fogják kapni, ugyanis 2022. december végén már teljesítették a problémás feltételt. Fontos, hogy az új cím már a lakcímkártyán is szerepeljen!

6. Tavaly december közepén adtam be az igénylésem, amelyről még nem született döntés. 2022. január 3-án költöztünk az adott lakásba, jóvá fogják hagyni a kérelmünket?

Nem, a kérelem beadásakor és 2022. december 31.-én sem teljesítettük a lakhatásra vonatkozó feltételt. Vagyis a kérelmet a Kincstár el fogja utasítani.

7. Tavaly november végén adtam be az igénylésemet, amelyről még nem született döntés. 2021. december 15-én költöztünk az adott lakásba, jóvá fogják hagyni a kérelmünket?

Igen, jóváhagyhatja a kérelmet a Kincstár. Ugyan az eredeti szabályok alapján nem teljesítette a család az egy éves bentlakásra vonatkozó elvárást, de az új szabályok alapján már rendben lenne az igénylés. (Az igénylés végső határidejekor már teljesült az elvárás.)

8. A kérelem benyújtásakor még volt köztartozásom, emiatt tavaly elutasították az igénylésemet. Most megkaphatom a támogatást?

Nem, azok lehetnek jogosultak a felülvizsgálatra, akiknek a kérelmét az igénylési határidőt követően utasították el.

9. A kérelem benyújtásakor még volt köztartozásom, emiatt idén elutasították az igénylésemet. Most megkaphatom a támogatást?

Igen, amennyiben a Kincstár hiánypótlási felhívását követő 15. napon belül igazolni tudja a család a köztartozásmentességet.

10. A kérelem benyújtásakor még volt köztartozásom, a Kincstár még nem hozott döntést. Most megkaphatom a támogatást?

Igen, amennyiben a Kincstár hiánypótlási felhívását követő 15. napon belül igazolni tudja a család a köztartozásmentességet.

11.  Idén utasították el az igénylésemet, szükséges kérelmet beadni a Kincstár felé a felülvizsgálathoz?

A Kincstár az érintett kérelmeket saját hatáskörben a módosítás hatálybalépését követő 60 napon belül felülvizsgálja. (Fontos az elutasítási ok, csak azokat vizsgálják ugyanis felül, amelyeket a változás érint.)

Arról még nincs pontos információ, hogy a felülvizsgálat megindításához a Kincstár elvár-e bármilyen dokumentumot.

A fent leírt változás egy tervezet, a részletek még módosulhatnak. A Bankmonitor szakértőinek értelmezését a jogalkotók magyarázata, a részletszabályok megjelenése még módosíthatja.

Miből tud felújítani az, aki elbukta a támogatást?

Sok embert érinthet pozitívan a tervezett módosítás, de sajnos maga a támogatás nem indul újra.

Természetesen akadnak olyanok is, akik a kedvezmény nélkül is felújítanák otthonukat. Számukra kedvező forrást biztosíthat egy személyi kölcsön, vagy egy felújítási célú jelzáloghitel.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés