Mi változhat a felújítási támogatásnál? Kérdések és válaszok

Mi változhat a felújítási támogatásnál? Kérdések és válaszok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-22
 

A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egyes családok újabb esélyt kaphatnak a kedvezmény kihasználására. De kiket érint ez a változás és mit jelent mindez? A felmerülő kérdéseket példákon keresztül vizsgálták meg a Bankmonitor szakértői.

Az otthonfelújítási támogatás keretében a gyermeket nevelő családok lakásuk korszerűsítésére kaphattak vissza nem térítendő támogatást: a munkálatok költségének a felét, de legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphattak az államtól. A kedvezményt 2022. december 31-ig lehetett igényelni, így az év végén óriási volt a roham: több mint százezer igénylés érkezett be a a határidő lezárulta előtt.

A későn beadott igénylésekről a Kincstár természetesen csak 2023-ban tudott dönteni, ami azt jelenti, hogy egy esetleges elutasítás esetén már nincs lehetőség orvosolni a hibákat, hiszen az igénylési határidő lejárt. Erre a problémára próbál megoldást nyújtani a friss jogszabálymódosítás.

A napokban megjelent kormányrendelet-tervezet alapján az idén elutasított, vagy még döntés alatt lévő családok két feltételt illetően kapnak könnyítést:

  • A kérelem benyújtásakor legalább egy éve a felújítandó ingatlanban kell laknia az igénylőknek és a gyermekeiknek. Ezt a feltételt az érintetteknek 2022. december 31-i napra szükséges teljesíteni. (Az idén elutasított kérelmeket a Kincstár újra megvizsgálja.)
  • Az igénylőknek nem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása, ezt alapesetben a kérelem benyújtásához képest 15 napon belüli igazolással lehet alátámasztani. Jelen esetben a Kincstár hiánypótlást kérhet. Ezen felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belüli időpontra vonatkozóan igazolható a köztartozásmentesség.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent az otthonfelújítási támogatás változása a gyakorlatban?

Jöjjön néhány életszerű kérdés és a válasz is azokra.

1. A változások értelmében 2023-ban megigényelhetem az otthonfelújítási támogatás?

Nem, támogatást 2022. év végéig lehetett igényelni. Egyes speciális élethelyzetben lévő családok – elhunyt a gyermek, napelemet telepítenek – a kérelmet még beadhatják 2023. március végéig.

A módosítás azokat érinti, akik 2022-ben beadták a kérelmet, de arra még nem kaptak választ, vagy az igénylésüket 2023-ban utasították el.

2. 2022. év vége felé beadtam a kérelmet, amelyet még tavaly év vége előtt elutasítottak? Most jogosult lehetek a támogatásra?

Nem, az új szabályok azokra érvényesek, akiknek a kérelmét 2023-ban utasították el, vagy a tavaly beadott igénylésükre még nem kaptak választ.

3. Tavaly év végén beadott kérelmemet idén nem megfelelő TB jogviszony miatt utasították el. A változások miatt jogosult lehetek a támogatásra?

Nem, a tervezet alapján két feltétel esetében – egy éves bentlakás és a köztartozásmentesség – vezetnek be egyedi szabályokat. A többi feltételt az eredeti előírásoknak megfelelően szükséges teljesíteni.

Ha a tulajdoni hányadra, Tb jogviszonyra vonatkozó feltételek miatt utasították el a kérelmet, akkor nem kerül sor újabb vizsgálatra.

4. Tavaly december közepén adtam be az igénylésemet, amelyet január közepén elutasított a Kincstár azzal az indokkal, hogy nem élünk egy éve a lakásban. 2022. január 3-án költöztünk az adott lakásba, most megkaphatjuk a támogatást?

A kérdéses család igénylését újra meg fogják vizsgálni, hiszen az adott feltételt érinti a tervezett változás. Ugyanakkor az egy éves bentlakás feltételét a család 2022. december 31-én nem teljesítette, vagyis a felülvizsgálat alapján ismét el fogják utasítani a kérelmüket.

5. Tavaly november végén adtam be az igénylésemet, amelyet január közepén elutasított a Kincstár azzal az indokkal, hogy nem élünk egy éve az ingatlanban. Ha 2021. december 15-én költöztünk az adott lakásba, most megkaphatjuk a támogatást?

A család igénylését ismételten meg fogja vizsgálni a Kincstár. Amennyiben csak ez volt a probléma, akkor a támogatást meg fogják kapni, ugyanis 2022. december végén már teljesítették a problémás feltételt. Fontos, hogy az új cím már a lakcímkártyán is szerepeljen!

6. Tavaly december közepén adtam be az igénylésem, amelyről még nem született döntés. 2022. január 3-án költöztünk az adott lakásba, jóvá fogják hagyni a kérelmünket?

Nem, a kérelem beadásakor és 2022. december 31.-én sem teljesítettük a lakhatásra vonatkozó feltételt. Vagyis a kérelmet a Kincstár el fogja utasítani.

7. Tavaly november végén adtam be az igénylésemet, amelyről még nem született döntés. 2021. december 15-én költöztünk az adott lakásba, jóvá fogják hagyni a kérelmünket?

Igen, jóváhagyhatja a kérelmet a Kincstár. Ugyan az eredeti szabályok alapján nem teljesítette a család az egy éves bentlakásra vonatkozó elvárást, de az új szabályok alapján már rendben lenne az igénylés. (Az igénylés végső határidejekor már teljesült az elvárás.)

8. A kérelem benyújtásakor még volt köztartozásom, emiatt tavaly elutasították az igénylésemet. Most megkaphatom a támogatást?

Nem, azok lehetnek jogosultak a felülvizsgálatra, akiknek a kérelmét az igénylési határidőt követően utasították el.

9. A kérelem benyújtásakor még volt köztartozásom, emiatt idén elutasították az igénylésemet. Most megkaphatom a támogatást?

Igen, amennyiben a Kincstár hiánypótlási felhívását követő 15. napon belül igazolni tudja a család a köztartozásmentességet.

10. A kérelem benyújtásakor még volt köztartozásom, a Kincstár még nem hozott döntést. Most megkaphatom a támogatást?

Igen, amennyiben a Kincstár hiánypótlási felhívását követő 15. napon belül igazolni tudja a család a köztartozásmentességet.

11.  Idén utasították el az igénylésemet, szükséges kérelmet beadni a Kincstár felé a felülvizsgálathoz?

A Kincstár az érintett kérelmeket saját hatáskörben a módosítás hatálybalépését követő 60 napon belül felülvizsgálja. (Fontos az elutasítási ok, csak azokat vizsgálják ugyanis felül, amelyeket a változás érint.)

Arról még nincs pontos információ, hogy a felülvizsgálat megindításához a Kincstár elvár-e bármilyen dokumentumot.

A fent leírt változás egy tervezet, a részletek még módosulhatnak. A Bankmonitor szakértőinek értelmezését a jogalkotók magyarázata, a részletszabályok megjelenése még módosíthatja.

Miből tud felújítani az, aki elbukta a támogatást?

Sok embert érinthet pozitívan a tervezett módosítás, de sajnos maga a támogatás nem indul újra.

Természetesen akadnak olyanok is, akik a kedvezmény nélkül is felújítanák otthonukat. Számukra kedvező forrást biztosíthat egy személyi kölcsön, vagy egy felújítási célú jelzáloghitel.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés