Miből finanszírozd a konkurens cég megvásárlását, vagy az elnyert pályázat megvalósítását?

Miből finanszírozd a konkurens cég megvásárlását, vagy az elnyert pályázat megvalósítását?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-21 Frissítve: 2017-05-22
 

Január elejétől átalakult a kis és középvállalatok legnépszerűbb hitelprogramja, az NHP: immár lízingre is igényelhető az alacsony, mindössze 2,5%-os kamattal bíró forrás. Várhatóan a következő hónapokban a beruházási hitelek előtérbe kerülnek. Jelentős előrelépés, hogy a dinamikus cégek tulajdonrész vásárláshoz is felhasználhatják a támogatott hitelt. A pályázati pénzeket elnyerő vállalkozásoknak pedig nagyon olcsó előfinanszírozást jelenthet az NHP. Csonka Tiborral, az OTP Mikro és Kisvállalati Igazgatóságának vezetőjével beszélgettünk. Írásunk végén azt is tesztelheted, vajon alkalmas-e a céged az NHP igénybevételére.

Csonka_T.jpg
Januártól a lízing is finanszírozható a Növekedési Hitelprogram 2 (nhp2) keretében.  Mit jelent ez a változás egy átlagos kis- és közepes vállalkozás (kkv) számára? Korábban sok olyan igény érkezett, amelyet vissza kellett utasítani, mert a lízingre nem terjedt ki a program?

  Csonka Tibor: A vállalkozások számára ez a változás nem sok újdonságot jelent, ők eddig is vásároltak eszközöket, berendezéseket az nhp keretei között. Legfeljebb azoknak a cégeknek jelent könnyebbséget, akiknek a felvett hitelére nem lenne egyéb fedezet, mint a hitelből megvásárolt gép vagy berendezés.  Számunkra sem jelent sok változást, mert a Merkantil Bankunkon keresztül hitelhez tudtuk segíteni az ilyen vállalkozásokat is. A változás elsősorban azoknak a pénzintézeteknek jelent előrelépést, akik lízing tevékenységüket erre szakosodott külön vállalkozásokon keresztül végezik.
Mit gondol, a teljes hitelkihelyezésből mekkora részt foglalhat el a lízing?   A korábbi tapasztalataink azt mutatják, hogy a lízing aránya úgy 20-30 százalék között lehet.
Az nhp2, szemben az nhp1-el, már nem teszi lehetővé, hogy a kkv-k a felvett hitelt lakó ingatlanvásárlásra fordítsák. Mennyire volt jellemző az ingatlan célú hiteligény az nhp1 keretein belül?   Az nhp1 esetében a rendelkezésre álló három hónap nem volt elegendő arra, hogy akinek nem volt kész beruházási terve, az összehozzon egyet. Kivételt ez alól az ingatlan és gép berendezés vásárlás jelentett.  Sok olyan vállalkozás volt, amelyik megvásárolta a tevékenységéhez eddig bérelt lakóingatlant. Ez a lehetőség az nhp2-nél megszűnt. A hatékonyságot növelő, esetleg új telephelyet létesítő komoly beruházásokat dédelgető kkv-k nagy valószínűséggel az nhp2-ből fognak hitelt igényelni.
Egyébként a hitelkereslet érezhetően eltolódik a beruházási célú kölcsönök irányába?   Az nhp1 esetében az idő rövidsége miatt a kkv-k számára elsősorban a forgóeszköz hitelek voltak megfoghatóbbak. Most azt várjuk, hogy a beruházási hitelek kerülnek előtérbe. Ez azonban egyelőre nem látható, mert aki fejleszteni, beruházni szeretne, az még a tervezési, előkészítési szakaszban tart várhatóan majd csak valamikor a tavasszal, vagy nyár elején jelentkezik konkrét hiteligényként.
Akik az nhp2-n belül éves forgóeszköz hitelt kérnek, mivel számolnak? Amikor a kedvezményes hitelt visszafizetik, nem lesz újabb hiteligényük?    Várakozásaink szerint kisebb összeget fognak majd felvenni a piaci alapú hitelből, de a finanszírozási igényük azért megmarad. A kkv-k kihasználják, hogy az nhp-nek köszönhetően egy évig alacsonyabb kamattal tudják finanszírozni forgóeszköz igényüket. Még akkor is, ha az időlegesen olcsóbb forrás megszerzéséhez egy új igénylési procedúrán kell is átmenniük.
Az nhp2-ben az egy kkv által felvehető kölcsön felső határa 3 milliárd forintról 10 milliárd forintra nő. Ennek mi lehet a hatása?   Könnyebb lesz kihelyezni a rendelkezésre álló 2 ezer milliárd forintos keretet az egészen biztos. De, mint korábban említettem, most még gyér az érdeklődés. Ez nem is csoda, hiszen egy milliárdos beruházást alaposan meg kell tervezni, elő kell készíteni és ez több időt vesz igénybe.
Újdonság, hogy tartós tulajdonosi részesedés megvásárlására is lehet hitelt kérni. Van már erre érdeklődés?   Így igaz! A hazai kkv-k tíz éves futamidejű kölcsönt kaphatnak egy másik magyar kkv tulajdonrészének megszerzésre. Fontos feltétel azonban, hogy megvenni csak valóban működő, termelő céget lehet! Ez a lehetőség gép, vagy ingatlan megszerezésére nem vonatkozik Ilyen hiteligényléssel még nem találkoztunk, ennek részben az az oka, hogy egy ilyen típusú tranzakció előkészítéséhez is több időre van szükség…
Korábban létező igény volt a vállalkozások részéről az EU-s pályázatok előfinanszírozása. Van ilyen irányú érdeklődés mostanság is?   Természetesen. De az előfinanszírozó bank szempontjából nagyon fontos, vajon mennyire biztos az, hogy az adott vállalkozás valóban meg tudja valósítani a beruházást.  Ez komoly kockázatot jelent a bank számára. Ezért az az elvünk, hogyha az ügyfél egy sima beruházási hitelből vagy önerőből végre tudja hajtani az adott fejlesztést, akkor a bank hajlandó neki előfinanszírozni az uniós támogatást. Ha egy most induló, fedezettel nem rendelkező vállalkozás nyer el egy támogatást, nehéz lesz előfinanszírozót találnia.
Mi a tapasztalat: javult az NHP1 indulása óta a cégek tájékozottsága a program feltételeit illetően?   Fontos, hogy megértse az ügyfél: a Nemzeti Bank célja az akcióval az volt, hogy a vállalkozások beruházási, növekedési céljait kedvezményes forrással támogassa, miközben a folyamat során a kockázatot a hitelező kereskedelmi bankok vállalják. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy ez talált pénz. Hogy egy példával érzékeltessem: megkeresett minket egy induló vállalkozás, hogy forgóeszközhitelt szeretne, ám még a hitelcélra vonatkozóan még csak ötlete sem volt.
Mi a legnagyobb nehézség és mi a legnagyobb pozitívum a programmal kapcsolatban az eddigi tapasztalatok alapján?   Az nhp folyamatosan változik:nagy kérdés volt egy ideig például, hogy az őstermelők kaphatnak-e forrást. Ez egyrészt jó, hiszen a korábbi tapasztalatok felhasználásával bővül a programban részt vevők köre , és  így jobban fókuszál arra, ami az eredeti célja. Másrészt viszont a változásokat folyamatosan le kell követniük a kereskedelmi bankoknak, ami termékfejlesztési, informatikai, valamint belső és külső tájékoztatási oldalon komoly kihívásokat jelent.
Itt megnézheted, hogy alkalmas-e céged az NHP hitel felvételére:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Mi az OTP Vállalkozói Jelzáloghitel?   Egyszerűen igényelhető, kedvező, mindössze 2,5 százalékos kamatozású, 1-10 év közötti futamidejű forinthitel hazai kis- és közepes vállalkozások számára. Felhasználható devizahitel forinthitellé alakítására, forinthitel kiváltására, vagy fejlesztések, beruházások megvalósítására. Hitelösszeg 5-50 millió forint.
Mi az OTP Új Forrás Forgóeszközhitel?   A hazai kis- és középvállalkozások számára tevékenységük bővítéséhez szükséges forgóeszközök beszerzésére szolgáló, mindössze 2,5 százalékos kamatozású, de legfeljebb 12 hónapos futamidejű forinthitel. Hitelösszeg 5-25 millió forint, amely tárgyi fedezet nélkül igényelhető.
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés