Miért állnál sorba, ha online is nyithatsz bankszámlát? Ez most a magyar banki kínálat!

Miért állnál sorba, ha online is nyithatsz bankszámlát? Ez most a magyar banki kínálat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-25
 

Egyre többen intézik ügyeiket interneten keresztül, az eszköz pedig mind többször már nem is a számítógép, hanem a mobiltelefon. Igaz ez a banki ügyek intézésére is, így például ma már minden banknál nyithatsz bankszámlát akár online, sorbanállás nélkül is. Jó hír, hogy erre már akár a teljesen ingyenes bankszámlák esetében is van lehetőséged.  

Erste Bank

Az Erste Banknál három módon is lehet online bankszámlát nyitni:

  • szelfivel, a George App letöltését követően;
  • videóazonosítással,
  • valamint ügyfélként a George Store-ból.

A George Appon keresztüli számlanyitáshoz szükséged lesz egy NFC képes mobiltelefonra (Android 7-es vagy iOS 14-es frissítéssel) és egy új típusú, chipes személyi igazolványra. A procedúra a bank ígérete szerint a mobilalkalmazás letöltését követően mindössze 10 percet vesz igénybe. A szelfis számlanyitás egyébként pontosan azt jelenti, amit a neve sugall, vagyis le kell fényképezned magad, a személyazonosító igazolványod és a lakcímkártyád az alkalmazásban, majd le kell olvasnod a személyid chipjét a mobiloddal.

Ha még nem vagy 18 éves, esetleg nincs NFC képes telefonod vagy chipes személyid, akkor videóazonosítással is nyithatsz számlát, amennyiben pedig már Erste ügyfél vagy és használod már a George Webet, az internetbanki szolgáltatást vagy a George Appot, akkor a George Store-ból is nyithatsz magadnak számlát.

A szerződés aláírása minden esetben elektronikusan történik, így teljes egészében megúszható a papírmunka.

Az Erste Bank ingyenes bankszámlája, az Erste Privilégium 2.0 Díjcsomag Partner a Bankmonitoron keresztül online videóazonosítással igényelhető anélkül, hogy ehhez be kellene menned a bankfiókba.

Hirdetés

Hirdetés

CIB Bank

A Mastercard Év Bankja pályázaton a CIB Szelfi Számlanyitás szolgáltatás második helyezést ért el az Év UX Dizájn kategóriában. Első lépésként itt is le kell töltened a CIB Bank mobilalkalmazását, majd le kell fotóznod magad, a személyi igazolványodat és a lakcímkártyádat. Szelfivel jelenleg CIB ECO, CIB ECO Plusz és CIB ECO ForYou Bankszámla nyitható. A szerződés aláírása itt is elektronikusan a mobiltelefonon történik.

Jó tisztában lenned azzal, hogy a CIB ECO bankszála csak akkor lesz 2 évig valóban ingyenes, ha a Bankmonitoron keresztül igényled, itt viszont csak a szerződéskötés folyamata indítható el online, a szerződés aláírása miatt egy alkalommal fel kell keresned egy bankfiókot. Cserébe viszont két éven keresztül nincs havi díj, mint ahogy au eseti utalások, a csoportos beszedési és az álandó átutalási megbízások, valamint a bankkártya egyaránt költségmentesek. 

Itt is igaz ugyanakkor, hogy kizárólag új ügyfelek tudnak online, személyes ügyintézés nélkül bankszámlát nyitni, a meglévő ügyfelek ezt kizárólag bankfiókban tehetik meg. Kikötés még, hogy kizárólag akkor nyithatsz mobilon számlát, ha beszélsz és értesz magyarul, valamint a levelezési címed is magyar, de ha ezt a cikket olvasod, akkor ez aligha lesz probléma. Az már többeket érinthet, hogy a szelfivel nyitott számla felett kizárólag te rendelkezhetsz, ha más rendelkezőt is megadnál, akkor ezt valamelyik bankfiókban teheted meg.

Jó tudni

14 napod van meggondolni magad

Mivel az online és mobilon nyitott számlanyitás távértékesítésnek minősül, a távértékesítés keretében kötött pénzügyi ágazati szolgáltatási szerződésekről szóló 2005. évi XXV. törvény rendelkezéseinek megfelelően a szerződéstől a szerződéskötés napjától számított tizennégy napon belül indoklás nélkül elállhatsz. Ha így döntesz, célszerű az elállást/felmondást e-mailen elküldened. A határidőn belül elküldött elállás/felmondás következtében a bank és ügyfél között létrejött szerződés megszűnik.

OTP Bank

Az OTP Banknál is van lehetőség online bankszámlanyitásra az úgynevezett VideóBankon keresztül. Ha elmúltál már 18 éves, akkor ez önállóan is menni fog, ha azonban 14-18 év között vagy, akkor szükség lesz a törvényes képviselőd közreműködésére is. Az online számlanyitás történhet asztali gépen, notebookon, tableten vagy akár mobiltelefonon keresztül is, a lényeg az, hogy legyen az eszközön előlapi kamera és internetkapcsolat.

Maga a számlanyitás folyamata bármikor önállóan elindítható, az eljárásban egészen a szerződéskötésig eljuthatsz, a véglegesítés azonban már csak az ügyfélszolgálattal történő videóhívást követően történik meg.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az általad megadott időpontban az OTP Bank munkatársa videóhívást kezdeményez. Itt annyi megkötés van csak, hogy a VideóBank nyitvatartási idejében, (ünnepnapok kivételével) hétköznap 8-20 óra között, hétvégén pedig 10-18 óra között lesz lehetőséged megejteni a dolgot.

Jó tudnod, hogy a bankszámlaszámon a szerződés aláírásáig jóváírás és terhelés nem történhet. A számlaszám leadható a munkahelyen, nyugdíj vagy egyéb szociális ellátásokat folyósító szerveknél, de annak aktiválása a szerződés aláírását követően történik csak meg.

Az OTP-re is igaz, hogy kizárólag új ügyfelek nyithatnak online számlát, aki már rendelkezik bankszámlával, az bankfiókban módosíthatja a szerződését.

UniCredit Bank

Az online szálanyitáshoz először is fel kell keresned az UniCredit Bank weboldalát, és itt megkeresni a megfelelő bankszámlát, amihez bankkártyát is választhatsz. Szükség lesz majd a személyes okmányaidra is, így érdemes előkészíteni a lakcímkártyád és a személyi igazolványod. Ez utóbbi helyett egyébként az útleveled vagy a jogosítványod is megfelelő lesz, ha éppen ezek vannak kéznél.

Ezt követően a bank elküldi a megadott email címre a szerződéstervezetet, amit átolvashatsz, ha pedig ezt valamiért nem tudod azonnal megtenni, a procedúrát felfüggesztheted, majd 30 napon belül bármikor folyttathatod, mégpedig akár más eszközről is. Végül itt is lesz videóazonosítás, amihez szükséged lesz mobiltelefonra, ha pedig minden jól megy, 10-15 perc alatt végezni is fogtok. Arra figyelj, hogy a videóazonosítás csak hétköznapokon 9:00 és 17:45 között történhet, illetve online kizárólag a Mobil Aktív Plusz, az Ikon Plusz és az Alapszála számlacsomagok nyithatók. Jó tudni ugyanakkor, hogy az UniCredit Banknak 3 évig biztosan ingyenes bankszámlája, az UniCredit Aktív Partner Zéró számlacsomag a Bankmonitoron keresztül akár 100 százalékban online folyamat keretében is igényelhető. 

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Banknál kizárólag 18 év felett nyithatsz online bankszámlát, és arra figyelned kell, hogy az azonosításhoz jelenleg útlevelet nem fogsz tudni használni, vagyis a személyi igazolványodat és a lakcímkártyádat kell majd előkészítened. Fontos még, hogy itt is kizárólag új ügyfelek élhetnek a lehetéséggel, vagyis azoknak, akiknek van lakossági bankszámlájuk, értékpapírszámlájuk vagy hitelük a banknál, azok kizárólag személyesen nyithatnak új számlát.

Az online folyamat itt is bármikor elkezdhető, ám a videóazonosításra munkanapokon 8-20:00 óra között van lehetőség, mégpedig legkésőbb a regisztrációt követő nap 20:00 óráig.  Amennyiben a feltételek adottak és a számlanyitás sikeres, akár 1 órán belül használhatod a számlád, de erről az általad megadott e-mail címre is küldenek majd tájékoztatást, mint ahogy ide érkezik majd a szerződésed is.

Jó tudni

Mire lesz szükséged az online bankszámlanyitáshoz?

A videós azonosításhoz minden esetben szükség lesz kamerával, mikrofonnal és hangszóróval felszerelt mobiltelefonra vagy számítógépre, megfelelő internetkapcsolatra, személyi azonosító okmányaidra, megfelelő fényviszonyokra, valamint arra, hogy a folyamat 10-15 perces idejére egyedül legyél az adott helyiségben.

Gránit Bank

A szelfis bankszámlanyitáshoz a Gránit Banknál is szükséges egy NFC-kapcsolattal rendelkező mobiltelefonra és chippel ellátott új típusi személyazonosító igazolványra, ha ezek közül bármelyik hiányzik, akkor VideóBankon keresztül mehet a dolog. A szelfis számlanyitás körülbelül 5 percet, míg a VideóBankon keresztüli ügyintézés 15 percet vesz igénybe a bank tájékoztatása szerint.

MagNet Bank

Az online számlanyitáshoz szükséges adataidat először is be kell küldened a bankba, a szerződéskötés és ügyfélazonosítás ezt követően a VideoBankon keresztül történhet. A szerződéskötésre az online számlanyitási igény benyújtásától számított 60 napon belül van lehetőséged.

Az ügyfélazonosítást követően a bank megnyitja a bankszámlát. Erről a Bank SMS-ben értesít majd a NetBank belépési jelszó megküldésével. Ha bankfiókban szerződsz, azonnal használhatod a számlád, míg ez a MagNet VideoBankon keresztül történő azonosítás esetén jellemzően néhány óra (de legfeljebb két munkanap).

Az aláírástól számított 8-10 munkanapon belül az általad megadott levelezési címre küldi ki a bankkártyádat és a hozzá tartozó PIN kódot. Biztonsági okból először a bankkártya kerül postázásra, majd ezt követően érkezik a PIN kód is.

Jó tudni

Mit kell tudni az NFC-ről?

Az NFC (Near Field Communication) olyan rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjteményt jelent, amely okostelefonok és hasonló (aktív vagy passzív) eszközök között, érintéssel vagy közelítéssel valósul meg. A legtöbb Android operációs rendszert használó okostelefon képes az NFC-alapú kommunikációra.

MBH Bank

Az MBH Banknál is kizárólag 18 éves kortól igényelhető online bankszámla azoknak, akik még nem rendelkeznek a banknál számlával. A folyamat az adataid megadásával kezdődik, majd az MBH Netbankba belépve elindulhat a videóchat, az azonosításod ugyanis itt történik majd. Az online számlanyitási folyamat hétfőtől szombatig 8:00 – 20:00 óra között érhető el, az azonosítást pedig egy ügyfélszolgálati munkatárs fogja elvégezni videóhíváson keresztül, így nem szükséges bankfiókba menned. A számla megnyitásáról emailben kapsz majd értesítést.

Ingyenes bankszámlák online igényléssel

Több olyan bankszámla is igényelhető online, amelynek –  Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén – nem csak havi díj nincs, hanem az utalás, a bankkártya, az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízás is költségmentes.

Az ingyenes számlákról tudni kell, hogy mindegyiknél elvárás valamekkora jövedelem vagy jóváírás érkeztetése, így ezt is érdemes figyelembe venni választáskor. Az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag esetében legalacsonyabb az elvárt összeg, itt mindössze 75 ezer forintnak kell havonta beérkeznie, míg a CIB ECO számlánál a mindenkori minimálbér, vagyis 154 280 forint az elvárt jóváírás. A szintén ingyenes Erste Privilégium 2.0 Partner számlánál 250 ezer forint jövedelemnek kell a számlára érkeznie, viszont itt 30 ezer forint jóváírást is ad a bank az újonnan számlát nyitóknak.

Hirdetés
Hirdetés