Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?

Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-21
 

A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.

Számos olvasónk jelezte, hogy érdemes a teljes visszafizetendő összeg alapján kölcsönt választani, hiszen az mutatja meg a hitel futamideje alatt megfizetendő teljes költséget. Ráadásul még egy kedvező 6-8 százalékos THM mellett is könnyen előfordulhat, hogy az igényelt összeg dupláját kell visszafizetnünk.

Ez igaz, nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a visszafizetendő összeg nagysága nem csak a kölcsön kamatától függ: a futamidő nagyon nagy mértékben meghatározza azt, hogy összességében mennyit is kell rendeznünk a felvett kölcsönre. Ez nem is csoda, hiszen hosszabb futamidő esetén tovább használjuk a bank pénzét, gyakorlatilag több kamatot is kell fizetnünk utána.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lehet a legolcsóbb jelzáloghitel a legdrágább?

Márpedig egy jelzáloghitel futamideje igen széles skálán mozoghat: igényelhetünk 2 és 30 éves futamidőre is hitelt ingatlanfedezet mellett. A választás pedig jelentősen befolyásolja a teljes visszafizetendő összeget.

Nézzünk meg példaként három hitelt:

  • 10 millió forint összegű, 25 éves futamidejű kölcsön, a kamat igen kedvező, 2,5%. (Gyakorlatilag a korábbi sztár, Zöld hitelnek megfelelő kondíciók.)
  • 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön, az induló kamatszint 3%. (Ez a jelenleg is elérhető, CSOK mellé igényelhető támogatott hitel kondícióinak felel meg.)
  • 10 millió forint összegű, 5 éves futamidejű kölcsön, a kamat 6,94%. (Ez a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitel kamatával egyezik meg.)

Mennyit kell visszafizetni a futamidő alatt 10 millió Ft lakáshitelre?

Nagyon jól látszik, hogy a legolcsóbb kölcsönre többet kell visszafizetni 25 év alatt, mint a nála jóval drágább piaci lakáshitelre 5 év alatt. (13,5 millió forinttal szemben csupán 11,9 millió forintot.)

Ugyanakkor a havi törlesztőrészlet jelentősen emelkedne: 44 900 forintról 197 800 forintra növekedne. Ez az összehasonlítás jól szemlélteti, hogy miért nem érdemes kizárólag a teljes visszafizetendő összeg alapján kölcsönt választani.

Akkor nincs semmi értelme a teljes visszafizetendő összegnek?

Ez így természetesen nem igaz, a teljes visszafizetés alakulása nagyon jól mutatja azt, hogy a futamidő növelésének mennyi is az ára. Kvázi azt láthatjuk belőle, hogy a csökkenő törlesztőrészletnek – ez a futamidő kitolás másik hatása – mi is az ára hosszú távon. Azonban érdemes hasonló, azonos feltételekkel igényelhető konstrukció esetében összehasonlítani az adatokat.

Emellett a teljes visszafizetés tökéletesen leírja azt is, hogy a kis kamatkülönbségek, a pár ezer forintos eltérések a törlesztőrészletben összességében mekkora különbséget is eredményeznek. A Bankmonitor jelzáloghitel kalkulátora szerint a két legolcsóbb jelzáloghitel ajánlat törlesztőrészlete között csupán 2 633 forint a különbség – 20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus esetén -, ez azonban a futamidő végére már 630 ezer forint eltérést eredményezhet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés