Mikor érdemes a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelt választanunk?

Mikor érdemes a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelt választanunk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-15 Frissítve: 2018-10-12
 

A lakáshitel igénylésekor felmerül a kérdés, hogy hány évig fix kamatozású hitelt válasszunk. A válasz korántsem egyszerű. Bizony előfordul, hogy nem tudjuk előre, melyik lenne a legjobb választás. Nem ismerhetjük a pénzügyi helyzetünket 10, 15 vagy 20 évre előre, ahogy a kamatkörnyezet alakulása sem mindig egyértelmű. A CashMester új részében elmagyarázzuk, mikor érdemes a futamidő végéig fixálni a lakáshitelünk kamatát.

Mi történt pontosan?

Magyarországon az elmúlt évtizedben egyre csökkenő kamatkörnyezet volt jellemző. Mostanában elkezdődött a kamatok emelkedése, ezért a lakásvásárlóknak időszerű a következő kérdést feltenniük: milyen lakáshitelt érdemes felvennünk? A jegybank bevezette a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek fogalmát, amellyel többek között a kiszámíthatóbb hitelek elterjedését szeretné elősegíteni.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

A lakáshitelt igénylők azt láthatják, hogy az éven belül változó kamatozású lakáshitelek kisebb kamattal és törlesztőrészlettel érhetők el, mint a több évig fix kamatozásúak. Ezért fennáll a veszélye, hogy az olcsóbb, de kockázatosabb megoldást választják. Az emelkedésnek induló kamatkörnyezetben a jegybank ezt természetesen igyekszik megakadályozni, amelynek eszköze a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetése. Ezek a hitelek legalább 3 évre rögzített kamatozásúak.

A bankok ennek megfelelő termékeit a Magyar Nemzeti Bank minősíti fogyasztóbarát lakáshitelnek. Az ügyfelek ezzel már kedvezőbb kamatperiódus mellett tudnak hitelhez jutni, így a futamidő alatt a törlesztőrészletük kevesebbszer változik, vagy a futamidő végéig történő kamatfixálással egyáltalán nem módosul.

Ez nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. Gondoljunk csak bele, hányszor változhatna például egy 20 éves futamidejű lakáshitel kamata és törlesztőrészlete 3 vagy 6 havi kamatperiódus esetén!

Miért kellene engem érdekelnie?

A hosszabb távon fix kamatperiódusú hitelek jellemzően drágábbak, azonban ha várhatóan a hitelünket a futamidő közben előtörlesztjük, akkor nem elvetendő a futamidőnél némileg rövidebb kamatperiódust választani. Ez esetben ugyanis az előtörlesztés hatására kevesebb lesz a tartozás, és kisebb tőke esetén egy esetleges kamatemelkedés hatása is kisebb.

A kockázat teljes elkerülése esetében viszont válasszuk a futamidő hosszával megegyező kamatperiódusú hitelt, ha annak kamata és törlesztőrészlete nem sokkal magasabb a kisebb időtávra fix kamatozású hitelénél! Ez kiszámíthatóságot, nagyobb biztonságot jelent a növekvő kamatkörnyezet mellett.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés