Mikor kaphatod meg a CSOK-ot?

Mikor kaphatod meg a CSOK-ot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-10 Frissítve: 2017-03-09
 

Aki a lakásvásárlást, avagy építkezést, bővítést a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) segítségével szeretné megvalósítani, nem árt tisztában lennie azzal, mennyi idő, mire hozzájut, illetve hogy pontosan milyen feltételekkel utalják azt ki. Az elbírálás elhúzódhat, de minimum másfél hónap. Ráadásul építésnél/bővítésnél csak utólag folyósítják, míg adásvételnél egy összegben az eladónak.

Az időtényező meghatározó minden egyes lakáscélnál, így nem csupán részletkérdésről van szó. Lakásvásárlásnál előnyben részesítik a készpénzes vevőket, így nincs könnyű helyzetben, aki CSOK-ot igényel, de a helyzet nem reménytelen. Lássuk, hogy melyik esetben mire kell készülni!

Az elbírálás elhúzódhat

Bár nem most először van a történelemben ilyen típusú támogatás, a 2015. július 1-től elérhető CSOK esetében, annak újdonság tartalma miatt adódhat fennakadás a banki ügyintézés során. Ez jelentheti például egy-egy plusz dokumentum benyújtását, amelyet idő közben a bírálat során írnak elő. Általánosságban elmondható, hogy a kérelem vizsgálata szinte azonos egy lakáshitel ügyintézéssel, csak több papírral jár, és eltérő feltételeknek is meg kell felelni.

A teljes átfutási idő jóindulattal is legalább másfél hónap, de aki biztosra akar menni, az az adásvételi szerződésben a fizetési határidőt minimum két hónapra tolja ki. A támogatással több pénzintézet is foglalkozik, így érdemes ott érdeklődni a várható lebonyolításról, ahol a támogatást igényelni fogjuk.

Lakásvásárlásnál egyösszegű az utalás

Akár új, akár használt lakásvásárlásról van szó, a gyermekek után járó kedvezményt egy összegben utalják vagy az eladónak, vagy ügyvédi letéti számlára (ahogy az adásvételi szerződés rendelkezik). Amennyibe lakáshitellel kell kipótolni az önerőt és a CSOK-ot, úgy a hitellel együtt fogják a támogatást is folyósítani és a vételár utolsó részeként. Ez azt jelenti, hogy a foglalót/előleget követően a fennmaradó önerőt kell kifizetni, és ennek igazolása után fogja a bank a maradék összeget folyósítani.

Fontos, hogy az önerőt elegendő akkor teljesíteni, amikor a banki bírálat eredménye pozitív! Ez a vevőnek egyfajta biztonság, és a bank sem várja el tőle, hogy hamarabb fizessen.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Építésnél és bővítésnél csak utólag folyósítanak!

A fenti lakáscélok esetén először be kell építeni az önerőt, és ezt követően több részletben (szakaszokban) kezdik el utalni a támogatást. Ez készültségi fokkal arányosan történik, azaz ahogyan haladunk a munkálatokkal, úgy kapjuk a következő részletet. Minden részletnél helyszíni szemle keretében ellenőrzik, hogy a saját erő, illetve az aktuálisan előírt összeg beépítésre került-e, azaz az értékbecslő követi nyomon a kivitelezést. Ezen kívül a teljes költségvetés legalább 70-%-ról számlát is be kell mutatni, amelyet szintén szakaszonként kell benyújtani a pénzintézetnek.

A CSOK utolsó része, ami általában a teljes támogatás 10%-a, akkor kerül kiutalásra, ha

  • építésnél a használatbavételi engedélyt megszerezték,
  • nem engedélyköteles bővítés esetén a munkálatokat befejezték (ezt az igénylőknek kell nyilatkozni két tanúval ellátott magánokiratban, és tényét szintén helyszíni szemle keretében ellenőrzik).

A teljes kivitelezést a CSOK szerződésben meghatározott időn belül be kell fejezni, ez maximum 5 év lehet (amelyet indokolt esetben 1 évvel lehet meghosszabbítani).

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés