Mikor mehetünk majd nyugdíjba? Csattanós pofon lett a válasz!

Mikor mehetünk majd nyugdíjba? Csattanós pofon lett a válasz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-12
 

Magyarországon 2022-től 65 évre emelkedett az általános nyugdíjkorhatár, de könnyen lehet, hogy ezzel még nincs vége a folyamatnak. A demográfiai helyzet kikényszerítheti, hogy a következő évtizedekben ismét napirendre kerüljön a korhatáremelés kérdése. Egy friss felmérésből kiderül, hogyan vélekednek az emberek a korhatár várható alakulásáról, és azt is megtudhatjuk, hatékonyan védekeznek-e a közelgő nyugdíjproblémával szemben.

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatos várakozások közül talán az egyik legbeszédesebb az, hogy miként vélekednek az érintettek az állami nyugdíjkorhatár várható jövőbeni alakulásáról. A Prémium Nyugdíjpénztár jóvoltából most új adatok láttak napvilágot a kérdésben. A reprezentatív kutatás eredményei alapján igen borúlátók a magyar felnőttek: minden korosztály arra számít, hogy a jelenlegi 65 évnél lényegesen magasabbra fog emelkedni a korhatár.

Hirdetés

Hirdetés

Meddig emelkedhet a magyar nyugdíjkorhatár?

Szinte már közhely, hogy az elmúlt évtizedek demográfiai trendjei miatt a nyugdíjrendszer hosszú távon nem fenntartható. A kevés gyermek ugyanis egyre kevésbé lesz képes kitermelni a nagy létszámú idősebb generációk nyugdíját. A Bankmonitor számításai alapján ennek okán akár 75 évre is emelkedhet a magyar nyugdíjkorhatár 2070-ig. A most nyilvánosságra hozott kutatás azt mérte fel, pontosan milyen életkorban tartják reálisnak a visszavonulást a megkérdezettek. A válaszaik az első ábrán szerepelnek, életkori bontásban.

Hány évnyi nyugdíjkorhatár-emelésre számítanak az egyes korosztályokban?

Látható, hogy ahogyan csökken az életkor, úgy számolnak be egyre pesszimistább várakozásokról a válaszadók. A nyugdíjhoz legközelebb álló korcsoport (55-64 évesek) átlagosan 1,4 évnyi emelkedésre számítanak a mostani, 65 éves korhatárhoz képest. Ezzel szemben például a 25-34 évesek, azaz a karrierjük elején járók már 73 éves korhatárt várnak, ami 8 évnyi emelkedést jelentene. Az összes megkérdezett egyébként átlagosan 71 évre tette a rá vonatkozó várható nyugdíjba vonulási kort, azaz 6 évnyi emelkedéssel kalkulálnak.

Hogyan védekeznek ez ellen a nyugdíjpénztári tagok?

A közelgő nyugdíjkatasztrófa elkerülésére a leginkább kézenfekvő stratégia a nyugdíj-előtakarékosság. Biztató tény, hogy mostanra már 1,5 millió magyar ember rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Ezekkel a megtakarításokkal lehetőség nyílik arra, hogy számottevő jövedelemkiegészítést biztosítsanak önmaguk számára az állami nyugdíjon felül. A Prémium nyugdíjpénztár az életkori várakozásokon túl további adatokat is közölt, például saját tagjai megtakarítási aktivitásáról. Megtudhattuk, havonta mennyi pénzt tesznek félre idős korukra az adott életkorban járó pénztártagok:

A Prémium Nyugdíjpénztár tagjainak havi befizetései

Látható, hogy a pénztár tagjai a szektorban jellemzőnél nagyobb hangsúlyt fektetnek a megtakarításra. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a összes pénztártag átlagosan kb. havi 10.000 forintot szokott félretenni, ehhez képest a Prémiumnál tavaly csaknem 17.000 forint volt az egy főre jutó átlagos befizetés. A fiatalabb megtakarítók kevesebbet tesznek félre, míg a 60 évnél idősebbek átlagos megtakarítása már a havi 23.000 forintot is meghaladja. Ugyanakkor az egy főre jutó vagyon alacsonyabb a szektor átlagánál: fejenként kb. 1 millió Ft a Prémium megtakarítóinak egyenlege, míg az összes magyar nyugdíjpénztári tag esetében kb. 1,5 millió forintra tehető.

Mire lesz elegendő ennyi megtakarítás?

Az átlagos megtakarítási összegből kiindulva megbecsülhetjük, hogy milyen mértékű nyugdíjkiegészítést tudnak felépíteni a megtakarítók, mire betöltik a 65 éves kort. A számítások során egy havi 17.000 forintos megtakarítást vizsgáltunk, amely 6%-os nominális nettó hozamot termel, 3%-os infláció és 3%-os értékkövetés mellett. Óriási jelentőséggel bír a kezdés időpontja: egészen más összegre számíthatnak azok, akik már 25 évesen elindítják a számlájukat, mint azok, akik csak a korhatárhoz közeledve, például 55 évesen teszik meg ezt.

Mekkora havi nyugdíjkiegészítésre lesz elegendő havi 17000 forint megtakarítás?

Jó hír, hogy a korán ébredők akár havi 60-70.000 forintot is folyósíthatnak majd maguknak a nyugdíjmegtakarítási számlájukról. Ezzel szemben mindazok, akik csak a karrierjük vége felé kapnak észbe, már csak 10-20.000 forinttal tudnák kiegészíteni az állami nyugdíjukat.

Az állami nyugdíj 2020-ban kb. havi 150.000 forint volt: ehhez képest tehát jó esetben +50% kiegészítés is elérhető a vizsgált mértékű megtakarításból. Aki pedig kétszerannyit, havi 34.000 forintot is félre tud tenni fiatal korától, ő egy teljes átlagnyugdíjat, azaz akár 100%-os kiegészítést is biztosíthat időskori önmagának.

Az általános tapasztalatokkal összhangban van, hogy a pénztár új belépőinek átlagos életkora tavaly 39 év volt. Aki ennyi idősen kezdi a megtakarítást és havi 17.000 forintot tesz félre, ő várhatóan valamivel több mint 37.000 forint plusz jövedelmet tud majd szerezni.

Most kell cselekedni: lépj rá az öngondoskodás gázpedáljára!

Hazánkban az aktív dolgozóknak legalább a háromnegyede nem tesz félre rendszeresen pénzt saját idős korára. Számos pénztártag ugyan rendelkezik számlával, de valójában már sok éve nem teljesít saját befizetéseket. Ennek következtében a 60 éven felüli megtakarítóknak átlagosan 2,6 millió forintjuk van a nyugdíjpénztári számlájukon. Ez a pénzösszeg 20 éven keresztül alig 11.000 forint jövedelemkiegészítésre lenne elegendő havonta, tehát messze van attól, hogy érdemi javulást eredményezzen az idősek életszínvonalában.

Egy hosszú távú megtakarítás elindítása a gyakori vélekedéssel ellentétben nem igényel sok pénzt: havonta 6-10.000 forintból már igen széleskörű választékot érhetünk el. Érdemes mielőbb meghozni ezt a döntést, mert ezzel akár a nyugdíjkorhatár emelkedése ellen is védekezhetünk. (Léteznek olyan megtakarítási formák, amelyek hozzáférhetőségét egyáltalán nem befolyásolja az állami nyugdíjkorhatár változása.)

A megtakarítások egyik legfőbb előnye az állami támogatás: közös tulajdonságuk, hogy az éves befizetésekre 20%-os adóvisszatérítés igényelhető, melynek maximuma évente 280.000 forint. Ez a támogatás hosszú távon több millió forint plusz nyereséget biztosíthat a megtakarítók számára. Ugyanakkor az egyes megtakarítások között számos eltérés is van, ezért érdemes szakértői segítséget kérni a leginkább megfelelő konstrukció kiválasztásában.

Használd a Bankmonitor kalkulátorát, indítsd el te is a saját megtakarításodat!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés