Milliárdos vagyonból szegénységbe

Milliárdos vagyonból szegénységbe
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-05-24
 

Pénzügyek tekintetében nincs nagy különbség a néhány év alatt dollár 10 vagy 100 milliókat kereső élsportolók és az átlagemberek között. Van, aki tudatosan beosztja megkeresett pénzét, más pedig mindenféle kontroll nélkül szórja azt. Megdöbbentő, hogy a tengerentúli sportolók zöme pályafutásuk végét követő néhány éven belül csődbe megy. Ez a példa is azt mutatja, hogy a józan pénzügyi gondolkodás nem feltétlenül attól függ, hogy mennyit keresünk, vagy mekkora vagyonnal rendelkezünk pillanatnyilag.

A Sports Illustrated felmérése szerint az NFL (amerikai foci) játékosok több mint 75%-a valamint az NBA (kosárlabda) játékosok közel 60%-a kerül nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe vagy akár csődbe is megy a karrierjét követő első évek során. Számos példa közül említhetnénk az NFL egyik irányítóját Vince Youngot, aki az első szerződésével évi 5.6 millió dollárt keresett 6 év leforgása alatt (összesen 8 milliárd forintról beszélünk!), de ez sem volt neki elég ahhoz, hogy félre tudjon tenni későbbi kiadásaira, a nyugdíjas éveit nem is említve. 

Képzeld el, hogy a 20-as éveid elején jársz és hirtelen egy olyan szerződést tudsz megkötni, ahol évi több millió dollárt keresel azzal a játékkal, amit imádsz. Mi jut eszedbe először? Öngondoskodás karriered után vagy nyugdíjas éveid? Kizárt. Szórakozás, autók, házak és barátok. Azt gondolhatnánk, hogy ekkora összeget nem lehet felélni. Azonban a legtöbben nem csak a versenypályákon, hanem a külcsín tekintetében is fel szeretnék venni a versenyt egymással, ami sokszor átgondolatlan és értelmetlen költekezésben realizálódik. Az esetek döntő többségében az újdonsült milliomosok nem állnak készen új helyzetük kezelésére és amilyen könnyen jött a pénz úgy is úszik el.

Természetesen nem csak a dollármilliókat kereső sztársportolók nem tudnak bánni a megkeresett pénzükkel, nincs ez másképp az átlagemberek tekintetében sem, eltekintve attól, hogy sokan életük során sem keresnek ennyi pénzt.

Gazdálkodj okosan!

A legtöbb esetben a probléma gyökerét a pénzügyi alapismeretek hiánya és a helytelen gazdálkodás jelenti. Sokan nem rendelkeznek az előre tervezés képességével és az állandó vásárlási lázukon sem tudnak úrrá lenni, amely fogyasztói társadalmunk alapját képezi. Ezért, ha tudatosan szeretnéd kezelni pénzügyeidet, akkor tartsd számon, hogy mire mennyit költesz, és hogy valójában szükség volt-e rá.

A sportolók pénzügyi, vagy vállalati befektetéseik között számos rendkívül magas kockázatú elemet is tartottak, mint például különböző származtatott termékek, éttermek vagy klubok. Ezeket természetesen rendkívül magas hozammal kecsegtető kihagyhatatlan ajánlatnak mutatták be nekik tanácsadóik. Ezzel szemben amennyiben megtakarításaikat kiegyensúlyozott befektetési alapokba vagy biztonságos bankbetétekbe helyezték volna el, akkor gondtalanul élhettek volna pályafutásuk lezárultát követően is.

1

Emellett nem várt munkanélküliség vagy egészségügyi probléma bármelyikünk életét rendkívül megnehezítheti, ezért is rendkívül fontos az öngondoskodás, kereseted és vagyonod szintjétől függetlenül.

Ha nem szeretnél Te is hasonló helyzetbe kerülni, akkor töltsd le az e-bookot az alapvető pénzügyi ismereteid megszerzése érdekében!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés