Milliókat érő jó hír a családi házat építőknek

Milliókat érő jó hír a családi házat építőknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-04 Frissítve: 2018-12-05
 

Sokan fellélegeztek, amikor a kormány 2023 végéig meghosszabbította az újépítésű ingatlanokra vonatkozó 5%-os áfakulcs alkalmazását. A magánszemélyek által épített családi házakra vonatkozó 5 millió forint értékhatárig visszaigényelhető áfa 2019 végi kivezetéséről azonban mintha megfeledkeztek volna. 

Korábban már írtunk az újépítésű ingatlanoknál alkalmazható kedvezményes áfakulcs meghosszabbításáról. Az eredeti szabályozás szerint a feltételeknek megfelelő újépítésű lakások értékesítése után az 5%-os kedvezményes áfakulcsot csak 2019. december 31-ig lehetett volna alkalmazni. A kormány lépett az ügyben: 2023. december 31-ig meghosszabbították a határidőt, de kizárólag azoknál a projekteknél, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek, illetve amelyeknél az építést bejelentették.

Közben azonban mintha megfeledkeztek volna az új ingatlant (jellemzően családi házat) építő magánszemélyekről, akik 2016 óta maximum 5 millió forint levonásig 5%-os áfát alkalmazhatnak jelenleg. (A kedvezmény az 5%-os és a 27%-os áfa különbözetéből jön össze.) Ez egy bruttó 25,4 millió Ft értékű ingatlan esetében 4,4 millió Ft jóváírást jelenthet.

Egy 20 millió Ft+áfa költségvetésű családi ház építésének költsége a kedvezményes áfa érvényesítésével, illetve anélkül:

27%-os áfával: 25,4 millió Ft

5%-os áfával: 21 millió Ft

A jogszabály itt is szabott azonban határidőt a kedvezményes áfával elérhető kedvezmény érvényesítésére: a 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számlák alapján legkésőbb 2019. december 31-ig volt visszaigényelhető a lakásáfa. Ez azt jelentette volna, hogy amennyiben egy építkezés átcsúszik 2020-ra, akkor az ezt követően kiállított számlákra már 27%-os áfakulcsot kellene alkalmazni. Ez nem csak az építtetőket, hanem a projekteket lakáshitellel finanszírozó bankoknak is gondot okozott, hiszen egy elhúzódó építkezés esetén a magasabb áfakulcs plusz költsége sok családot fizetésképtelenné tehetett volna.

A Pénzügyminisztérium friss állásfoglalása szerint azonban a családi házat építők egészen 2023 végéig benyújthatják számláikat, ezek alapján pedig 5 millió Ft összeghatárig visszaigényelhetik az 5% feletti áfát. A döntés több tízezer magyar családot érint, hiszen Magyarországon évente körülbelül 7 ezer családi házat építenek magánszemélyek.

Ha kíváncsi vagy a lakásépítésre, használt vagy újépítésű lakásokra felvehető lakáshitelekre, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés