Profitálj az újépítésű lakások kedvezményes áfájának meghosszabbításából!

Profitálj az újépítésű lakások kedvezményes áfájának meghosszabbításából!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-07 Frissítve: 2018-11-22
 

Újabb nagy roham várható az újépítésű ingatlanok piacán, ugyanis a kormány 2023. december 31-ig kitolná az ezekre érvényes 5 százalékos áfakulcs alkalmazását. A dolog érdekessége, hogy ez kizárólag olyan projektekre vonatkozna, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek, illetve amelyeknél az építést bejelentették. Vagyis, ha újépítésű ingatlant vennél hitelből, akkor eljött a te időd!

Nézzük először is a jelenlegi helyzetet! Az aktuális szabályozás szerint minden újépítésű, 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel 2019. december 31-ig.

A kedvezményes adókulcs jövő évi kivezetése a vásárlóknak, a beruházóknak és a bankoknak egyaránt komoly fejtörést okozott, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a 2020-ra átcsúszó projektek magasabb áfaterhét ki állja végül. Ez azon múlik elsősorban, hogy a szerződésben bruttó, azaz áfával növelten, vagy nettó – nettó vételár+áfa – összegként rögzítették a vételárat.

Az utóbbi megoldás gyakoribb, ilyenkor az áfa mértéke a mindenkori törvényi szabályozáshoz igazodik. Ezért, ha egy projekt átcsúszik 2020-ra, akkor a határidő előtti vételárrészleteket 5 százalékos, míg az ezt követő tételeket 27 százalékos áfa terhelte volna. Normál esetben egyébként a vevő abban érdekelt, hogy a vételár minél kisebb részét fizesse előre, az ütemezés pedig valamilyen módon mindig igazodik az ingatlan készültségi fokához. Általános gyakorlat az is, hogy az utolsó vételárrészlet viszonylag nagy, amivel a lakáshitelt felvevő vásárló és a finanszírozó pénzintézet igyekszik bebiztosítani magát, hogy valóban befejeződjön az építkezés.

A 2019. végi határidő azonban összekuszált mindent, hiszen a vevők igyekeztek beleférni a határidőbe, ám ehhez az kellett, hogy a beruházó is fejezze be addig a projektjét, amit sokszor képtelenek voltak megoldani. A készpénzes vevők persze dönthettek úgy, hogy előre fizetnek, vállalva az ezzel járó kockázatot, ám a hitelből vásárlóknál a pénzintézetek már koránt sem partnerek ebben.

Hirdetés

Hirdetés

Megkönnyebbülhetnek a futó projektek

Éppen ezért lehet fontos a kormány mostani javaslata a már futó projektek vásárlói számára. Ők most megnyugodhatnak, ha csúszik is az építkezés pár hónapot az előre megadott határidőhöz képest – ami manapság teljesen normális –, ez akkor sem jelent majd többletköltséget számukra. (Legalábbis az áfa miatt!) A beruházók is levegőhöz juthatnak, mert a 2023 végi határidő kellően távoli ahhoz, hogy a már futó projektjeiket befejezhessék, valamint a még csak végleges építési engedéllyel rendelkező fejlesztéseiket elindíthassák.

Van azonban egy másik hatása is a kormány javaslatának, mégpedig az, hogy a még csak tervezőasztalon lévő projektek egy időre valószínűleg fiókba kerülnek, hiszen ezekre nehezebb lesz vevőt szerezni. Amíg az 5 százalék áfás projektek ki nem futnak, addig ugyanis aligha lesz olyan mértékű előzetes érdeklődés irántuk, amiért érdemes volna elindulni velük.

Jól járhat, akik most vesznek újépítésű ingatlant

A vevők számára viszont jó lehetőséget jelenthet a kormány terve, hiszen elmaradhat az újépítésű ingatlanok brutális drágulása, és attól sem kell félniük, hogy a vételár egy részét magasabb áfa terheli majd. A legkisebb kockázatot persze most is azok a projektek jelentik, amelyek már elindultak, hiszen itt kicsi az esély arra, hogy 2023 utánra húzódik a befejezés. Várható ugyanakkor, hogy a kedvezményes áfás ingatlanokra sokan rárepülnek majd, így idővel mind kisebb kínálatból lehet majd csemegézni.

Akik már megvették a lakásukat, és abban bíztak, hogy a kedvezményes áfa kivezetése majd brutálisan megdobja az árakat, azok persze most csalódhatnak, de aki most akar beszállni, annak jó lehetőség ígérkezik. Ráadásul a lakáshitel kamatok most egészen alacsonyak: már 2,64%-os THM-mel is találhatsz lakáshitelt, de akár 5-10 éves kamatperiódusú hitelt is kaphatsz 4-5 százalékos Teljes Hiteldíj Mutatóval újépítésű ingatlanra. Természetesen a rövid kamatperiódusú hitelek a leginkább kockázatosak, így aki szeretne biztosra menni, annak érdemes a valamivel költségesebb, de kiszámíthatóbb hosszabb kamatperiódusú hitelek közül választania.

Nyerő lehet az átalakított CSOK

Ezen kívül a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybe vevők is örülhetnek, hiszen a kormány legutóbbi döntése szerint a kétgyermekesek is megkaphatják a 10 millió forintos, 3 %-os kamatozású kedvezményes hitelt újépítésű ingatlanok vásárlásához. A háromgyerekesek járnak azonban a legjobban, hiszen náluk 15 millió forint az igénybe vehető kedvezményes hitelösszeg. Ahogy korábban megírtuk, a kedvezményes hitellel a kétgyermekes családok 2,6-2,7 millió forinttal is jobban járhatnak a piaci kamatozású lakáshitelhez képest.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mennyiért kaphatsz most lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés