Betöltés

Profitálj az újépítésű lakások kedvezményes áfájának meghosszabbításából!

szerző: Fülöp Norbert
2018-11-07

Újabb nagy roham várható az újépítésű ingatlanok piacán, ugyanis a kormány 2023. december 31-ig kitolná az ezekre érvényes 5 százalékos áfakulcs alkalmazását. A dolog érdekessége, hogy ez kizárólag olyan projektekre vonatkozna, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek, illetve amelyeknél az építést bejelentették. Vagyis, ha újépítésű ingatlant vennél hitelből, akkor eljött a te időd!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Nézzük először is a jelenlegi helyzetet! Az aktuális szabályozás szerint minden újépítésű, 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel 2019. december 31-ig.

A kedvezményes adókulcs jövő évi kivezetése a vásárlóknak, a beruházóknak és a bankoknak egyaránt komoly fejtörést okozott, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a 2020-ra átcsúszó projektek magasabb áfaterhét ki állja végül. Ez azon múlik elsősorban, hogy a szerződésben bruttó, azaz áfával növelten, vagy nettó – nettó vételár+áfa – összegként rögzítették a vételárat.

Az utóbbi megoldás gyakoribb, ilyenkor az áfa mértéke a mindenkori törvényi szabályozáshoz igazodik. Ezért, ha egy projekt átcsúszik 2020-ra, akkor a határidő előtti vételárrészleteket 5 százalékos, míg az ezt követő tételeket 27 százalékos áfa terhelte volna. Normál esetben egyébként a vevő abban érdekelt, hogy a vételár minél kisebb részét fizesse előre, az ütemezés pedig valamilyen módon mindig igazodik az ingatlan készültségi fokához. Általános gyakorlat az is, hogy az utolsó vételárrészlet viszonylag nagy, amivel a lakáshitelt felvevő vásárló és a finanszírozó pénzintézet igyekszik bebiztosítani magát, hogy valóban befejeződjön az építkezés.

A 2019. végi határidő azonban összekuszált mindent, hiszen a vevők igyekeztek beleférni a határidőbe, ám ehhez az kellett, hogy a beruházó is fejezze be addig a projektjét, amit sokszor képtelenek voltak megoldani. A készpénzes vevők persze dönthettek úgy, hogy előre fizetnek, vállalva az ezzel járó kockázatot, ám a hitelből vásárlóknál a pénzintézetek már koránt sem partnerek ebben.

Megkönnyebbülhetnek a futó projektek

Éppen ezért lehet fontos a kormány mostani javaslata a már futó projektek vásárlói számára. Ők most megnyugodhatnak, ha csúszik is az építkezés pár hónapot az előre megadott határidőhöz képest – ami manapság teljesen normális –, ez akkor sem jelent majd többletköltséget számukra. (Legalábbis az áfa miatt!) A beruházók is levegőhöz juthatnak, mert a 2023 végi határidő kellően távoli ahhoz, hogy a már futó projektjeiket befejezhessék, valamint a még csak végleges építési engedéllyel rendelkező fejlesztéseiket elindíthassák.

Van azonban egy másik hatása is a kormány javaslatának, mégpedig az, hogy a még csak tervezőasztalon lévő projektek egy időre valószínűleg fiókba kerülnek, hiszen ezekre nehezebb lesz vevőt szerezni. Amíg az 5 százalék áfás projektek ki nem futnak, addig ugyanis aligha lesz olyan mértékű előzetes érdeklődés irántuk, amiért érdemes volna elindulni velük.

Jól járhat, akik most vesznek újépítésű ingatlant

A vevők számára viszont jó lehetőséget jelenthet a kormány terve, hiszen elmaradhat az újépítésű ingatlanok brutális drágulása, és attól sem kell félniük, hogy a vételár egy részét magasabb áfa terheli majd. A legkisebb kockázatot persze most is azok a projektek jelentik, amelyek már elindultak, hiszen itt kicsi az esély arra, hogy 2023 utánra húzódik a befejezés. Várható ugyanakkor, hogy a kedvezményes áfás ingatlanokra sokan rárepülnek majd, így idővel mind kisebb kínálatból lehet majd csemegézni.

Akik már megvették a lakásukat, és abban bíztak, hogy a kedvezményes áfa kivezetése majd brutálisan megdobja az árakat, azok persze most csalódhatnak, de aki most akar beszállni, annak jó lehetőség ígérkezik. Ráadásul a lakáshitel kamatok most egészen alacsonyak: már 2,64%-os THM-mel is találhatsz lakáshitelt, de akár 5-10 éves kamatperiódusú hitelt is kaphatsz 4-5 százalékos Teljes Hiteldíj Mutatóval újépítésű ingatlanra. Természetesen a rövid kamatperiódusú hitelek a leginkább kockázatosak, így aki szeretne biztosra menni, annak érdemes a valamivel költségesebb, de kiszámíthatóbb hosszabb kamatperiódusú hitelek közül választania.

Nyerő lehet az átalakított CSOK

Ezen kívül a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybe vevők is örülhetnek, hiszen a kormány legutóbbi döntése szerint a kétgyermekesek is megkaphatják a 10 millió forintos, 3 %-os kamatozású kedvezményes hitelt újépítésű ingatlanok vásárlásához. A háromgyerekesek járnak azonban a legjobban, hiszen náluk 15 millió forint az igénybe vehető kedvezményes hitelösszeg. Ahogy korábban megírtuk, a kedvezményes hitellel a kétgyermekes családok 2,6-2,7 millió forinttal is jobban járhatnak a piaci kamatozású lakáshitelhez képest.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mennyiért kaphatsz most lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mikor és kitől követelheti vissza az állam a CSOK-ot?

2018. 11. 08.

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), különösen a 3 százalékos hitellel megfejelve, jelentős összeget jelent a gyerekes családoknak, valamint azon fiatal pároknak, akik bevállalnak gyermekeket. Ám az „ingyen pénznek” szigorú feltételei...

Gyermekek családi körben

10 dolog, ami miatt sokan elbukják a CSOK-ot!

2018. 11. 06.

Sok család bukja a CSOK-ot olyan dolog miatt, amire előre nem számítottak. Ez persze boríthatja a terveket, ami miatt elúszhat akár az otthonteremtés is. Kaphat CSOK-ot az, aki külföldön dolgozik?...

Blogajánló

 • alapblog

  Brexit mesterterv

  Az tuti, hogy 2020 végéig nem történik semmi, aztán meglátjuk. Átmeneti állapot lesz, mintha a britek az EU-tagjai lennének, fizetik a tagdíjat is, de már...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.