Milliókat érő trükk a lakáshitel és az új Fundamenta kombinálása

Milliókat érő trükk a lakáshitel és az új Fundamenta kombinálása
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-26 Frissítve: 2021-08-09
 

Komoly pénzügyi előnyt érhetsz el azzal, ha kombinálod a lakáshitel és a Fundamenta Gondoskodó Lakáskassza lehetőségeit. A trükk nagyon egyszerű: a lakáskassza megtakarítással előre bebiztosítod magadnak a jövőbeni kedvező kamatú hitelt, a szerződés lejártát követően pedig a lakáshiteled kiváltod a Fundamentával.

A Fundamenta Gondoskodó Lakásszámla már nem tartalmaz állami támogatást, a hozzá járó 5%-os kamatbónusz pedig éppen csak arra elég, hogy ne lássunk a futamidő végén negatív EBKM-et. 40.000 Ft/hó megtakarítás és 9 év 1 hónap megtakarítási idő – plusz 3 hónap kiutalási időszak – mellett az EBKM ugyanis mindössze 0,51%, ami azért lehetséges, mert ennél a konstrukciónál 110.000 Ft – a szerződéses összeg 1%-a – a számlanyitási díj, ami az EBKM-et csökkenti. Ezzel egy évtized alatt összességében maximum 4.725.453 Ft-ot lehet megtakarítani (összes saját befizetés+betéti kamat+éves 5% kamatbónusz – a 150 Ft-os havi számlavezetési díj).

A termék előnye azonban csak ezután következik: a megtakarítás mellé 6.274.547 Ft hitel jár: 7 év 6 hónap futamidővel, fix kamattal, garantált 3,15%-os THM-mel (teljes hiteldíj mutatóval). Nem most persze, hanem 9 év 4 hónap után, feltéve, hogy a havi befizetések minden hónapban rendben beérkeznek.(Fontos megjegyezni, hogy a majdani hitel folyósítását természetesen megelőzi majd egy hitelminősítés, vagyis csak akkor kaphatod meg, ha megfelelsz a bank által megszabott jövedelmi és hitelfedezeti feltételeknek. Erre pedig idejekorán érdemes felkészülnöd!)

Hirdetés

Hirdetés

Ennyit nyerhetsz a jövőbeni kamaton!

Hogy mit ér ez az ajánlat, az attól függ, hogy egy évtized múlva milyen hitelkamatok lesznek majd. A 3,15%-os THM egyébként most is nagyon jónak számít, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint csak változó kamatozású (magas kamatkockázatú) lakáshitelt találni ennél kedvezőbb kondícióval. Az 5 évre fixált kamatú lakáshiteleknél 3,61-6,99%, míg a 10 éveseknél 4,39-6,41% között vannak jelenleg a THM-ek.

Egy évtized múlva valószínűleg a mostaninál magasabb hitelkamatok és THM-ek lesznek, vagyis a Fundamenta ajánlata igazából akkor jelenthet majd komoly pénzügyi előnyt. Táblázatunkból láthatod, hogy akkor is nyerhetsz 2,4 millió Ft-ot, ha a kamatok időközben a jelenlegi szinten maradnak.

Az igazi előny: lakáshitel és lakáskassza kombinálása

De mi a helyzet akkor, ha most szeretnél ingatlant vásárolni? Hogyan használhatod ki a Fundamenta kedvező kondícióiban rejlő lehetőséget ebben az esetben? Jó stratégia lehet, ha lakáshitelt veszel fel, mellé pedig akár több Fundamenta Gondoskodó Lakásszámlát kötsz. Ez persze azt jelenti, hogy egy ideig párhuzamosan kell fizetned a lakáshiteled és a megtakarításaid, de a pénzügyi előny kárpótolhat ezért.

Például: 20 millió Ft lakáshitelt veszel fel 20 évre, 4,5%-os kamattal és 10 éves kamatfixálással, mellé pedig elindítasz egy 7.000 Ft-os (71 hónapos) és egy 40.000 Ft-os (112 hónapos) Fundamenta megtakarítást, akkor ezzel teljes visszafizetésben több mint 6,5 millió Ft-ot takaríthatsz meg magadnak, ha egy évtized múlva a jelenlegi szinthez képest 3%-kal nőnének a hitelkamatok.

Ehhez persze az kell, hogy a felhalmozott megtakarítást betörleszd az eredeti lakáshiteledbe, a fennmaradó részt pedig kiváltsd a 3,15%-os THM-ű Fundamenta hitelre. Ha így teszel, akkor 3 fontos pénzügyi előnyre tehetsz szert:

  • Összességében 6,5 millió Ft-tal fizetsz kevesebbet vissza, ha a hitelkamat a 10 éves kamatperiódust követően 3%-kal lenne magasabb a jelenlegi szintnél.
  • Mivel pontosan tudod, hogy elő fogsz törleszteni, választhatsz most 10 évre fixált kamatozású lakáshitelt, ami kedvezőbb annál, mintha végig fix kamatút igényelnél.
  • A hitelkiváltásnak köszönhetően lecsökkentheted az eredetileg 20 éves futamidőt és 211 hónap alatt letudhatod a kötelezettségeidet.

Ha érdekelnek az új lakástakarékban rejlő lehetőségek, és szeretnéd megtudni, hogy milyen lakáshitel+Fundamenta kombináció jelenthet számodra maximális pénzügyi előnyt, akkor az alábbi felületen add meg az adataidat, és egy szakértő 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot.

 
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés