Milliókat keresnek a bankok a lusta lakáshiteleseken!

Milliókat keresnek a bankok a lusta lakáshiteleseken!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-29 Frissítve: 2018-12-04
 

Nem csak a műszaki árucikkeknél, a hiteleknél is sokat spórolhatunk azzal, ha nem az első helyen „vásárolunk”, hanem megversenyeztetjük az árakat. 

Igazán nem lehet okunk panaszra a hitelkínálatot illetően, a választék már-már zavarba ejtő. Ha valakinek kölcsönre van szüksége, akkor több dolgot is tehet. Elsétálhat például a számlavezető bankjához és kérhet tőlük hitelt. Ám ez olyan, mint amikor nagy értékű dolgot – például egy félmillió forintos televíziót – vásárol az ember úgy, hogy a legközelebbi üzletig megy csak el, és még csak meg sem nézi, hogy másutt mennyiért adják ugyanazt. Ha összehasonlítanád a bankok aktuális hitelkínálatát, ezzel a Lakáshitel Kalkulátorral pillanatok alatt megteheted.

Látszólag ilyenkor is van persze választási lehetőségünk, hiszen egy-egy pénzintézet számos lakáshitelt kínál, például eltérő kamatperiódusokkal. Ám ez nem valódi összehasonlítás, mert az almát az almával, a körtét a körtével kell összevetni, hogy kibukjon a különbség.

Mit jelent ez a hiteleknél?

Azt, hogy például egy 10 évre fixált kamatú hitelt a 10 évesekkel, egy 5 évre fixáltat az 5 évesekkel kell megversenyeztetni.

Először azonban azt kell végiggondolnunk, hogy milyen kockázatot vagyunk hajlandók vállalni, mert ez határozza meg a kamatperiódust, vagyis azt, hogy milyen időközönként módosulhat majd a kamat. Csökkenő kamatkörnyezetben – mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk – természetesen előnyös a rövid kamatperiódus, hiszen ezáltal gyorsabban csökkenhet a hitelkamat is. Ám, ha nőnek a kamatok – ami 1-2 éves távlatban mindenképp várható – ez épp fordítva sülhet el!

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy 20 évre felvett 10 millió forintos, évente változó kamatú hitelnél akár 15 ezer Ft-tal is nőhet a havi törlesztő, ha a hitelkamat 3%-ot emelkedik. 15-30 éves távlatban ennek bőven van realitása, hiszen az ilyen hitelek kamatai 2009-ben és 2012-ben jártak már 12 százalék felett is! Itt látható, hogy valóban nagyon olcsók jelenleg a változó kamatozású lakáshitelek!

Ha sikerült átgondolni saját kockázattűrési hajlandóságunkat, akkor jöhet a következő lépés, ahol már valóban sok pénz lehet fogni! Ugyanis az adott kamatperiódusokon belül a banki ajánlatot ára nagyon különböző, ami röviden annyit tesz, hogy ugyanazt az „árut” nagyon más áron adják a bankok. A gyümölcs hasonlatnál maradva: van rettenetesen drága Jonagold alma, míg máshol lényegesen olcsóbb ez a gyümölcs.

Az ábránk érzékletesen mutatja, hogy például egy jó árú végig fix kamatú hitelhez olcsóbban hozzá lehet most jutni, mint egy drága 10 évig rögzítetthez. A legszembetűnőbb viszont az, hogy a legkedvezőbb 5 évre fixált hitel bőven veri a legdrágább 6 hónapos és 1 éves kamatperiódusúak kamatait. Ez azért lehetséges, mert sokan egyszerűen nem tájékozódnak hitelfelvétel előtt, így többet fizetnek, mint amennyit feltétlenül szükséges volna. És itt akár sok milliós ráfizetésről van szó!

Ha 10 millió Ft-ot vesz fel valaki 20 évre, akkor a legjobb és a legdrágább ajánlat között teljes visszafizetésben

Ez nem csak azért fontos, mert így olcsóbban juthatunk hitelhez, hanem azért is, mert ha valaki csak azért választana kockázatosabb (azaz rövid kamatperiódusú) kölcsönt, mert csak annak a havi törlesztőjét tudja bevállalni, akkor ugyanazzal a törlesztővel akár kevésbé rizikós hitelt is választhat, csak ügyesnek kell lennie!

Az alábbi Lakáshitel Kalkulátorral azonnal összehasonlíthatod a magyar bankok aktuális lakáshiteleit, akár kamatperiódus szerinti bontásban!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés