Milyen plusz szolgáltatások járnak a nyugdíjbiztosítások mellé?

Milyen plusz szolgáltatások járnak a nyugdíjbiztosítások mellé?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-27
 

A pénzügyi piacon a legmegfelelőbb megtakarítás kiválasztása körültekintő, magas szaktudást igénylő munka. Ennek oka például az, hogy a legkedvezőbb és a legköltségesebb nyugdíjbiztosítások között akár milliós nagyságrendű különbség is lehet a futamidő lejártakor. De ezen túl is számos szempontot érdemes mérlegelni egy megtakarítás elindítása előtt: például az elérhető kiegészítő szolgáltatások jellegét.

Több évtizedes befektetések esetén kulcsfontosságú, hogy minél több tényező segítse a pénzügyi céljaink elérését. Az ügyféligények lehető legjobb kiszolgálása érdekében a biztosítók különféle plusz szolgáltatásokat fejlesztettek ki a megtakarításokhoz kapcsolódóan. Mivel sokan nem is tudnak ezekről, ezért most részletesen bemutatjuk őket.

Hogyan is működik a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egy államilag támogatott, életbiztosítással kombinált megtakarítási szerződés, amellyel nyugdíjcélra tudunk takarékoskodni. A támogatás mértéke a befizetések 20%-a, de évente legfeljebb 130 000 forint. A befizetett díjakat a a befektetési alapokhoz hasonlító eszközalapokba fektetik a szerződő fél választása alapján, így a lejáratkori – vagy haláleseti – kifizetés mértékét elsősorban ezen alapok hozama határozza meg.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen plusz szolgáltatásokat lehet elérni?

1. Alapbiztosítások:

Ugyan a nyugdíjbiztosítás legfontosabb célja a megtakarítás, de kötelező elemként mindegyik rendelkezik valamilyen alapbiztosítással. Ezek a biztosítások általában olyan kockázatokat fednek le, amelyek ritkán fordulnak elő, és minimális biztosítási összeget fizetnek. De létezik több olyan nyugdíjbiztosítás, amelyhez olyan alapbiztosítások is tartoznak, amelyek egy nem várt tragédia esetén segítséget jelenthetnek a hozzátartozóknak. Fontos, hogy az alapbiztosítások védelme a biztosítottra szól, ugyanis nyugdíjbiztosítás esetén elkülönülhet a szerződő és a biztosított személye. (A szétválasztás egyik előnye például az adókedvezmény kihasználásában rejlik. Továbbá egyedi lehetőség a szerződő váltás, de a biztosított személye állandó.)

2. Kockázatkezelő funkciók:

Az árfolyamfigyelő, a stop-loss és a start-buy funkció az eszközalapok árfolyamának eséséből eredő kockázatok kezelését, és ezzel együtt az ebből eredő esetleges veszteségek elkerülését szolgálja. A kézi stop-loss funkció esetén egy beállított határérték, például 10%-os árfolyamcsökkenés elérésekor a rendszer tájékoztatást ad az ügyfélnek, aki dönthet az eszközalap sorsáról, míg az automata stop-loss funkció automatikusan átváltja a befektetési egységeket az ügyfél által korábban meghatározott célalapba. Az eladások után elindul a start-buy funkció, amely visszaváltja a befektetési egységeket az eredeti eszközalapba (árfolyam-növekedés esetén) a beállított határértékek elérésekor. Ez a funkció is lehet automata vagy manuális.

3. Céldátum/életciklus stratégia:

A stratégia lényege, hogy a megtakarítási futamidő elején a portfólióban nagyobb arányt kapnak a kockázatosabb befektetések, például részvényalapok. Az évek során pedig adott rendszerességgel átalakítják a portfóliót, és a részvények helyét egyre nagyobb arányban átveszik a kötvények. Ezáltal a futamidő végére, amikor szükségünk lesz a pénzre, az addig elért hozamot már nem kockáztatjuk.

4. Portfólió fix stratégia:

A stratégia az alapjául szolgáló portfólióban szereplő befektetési alapok belső arányait állítja vissza minden biztosítási évfordulón azzal a céllal, hogy a befektetés tényleges kockázati szintje ne térjen el az ügyfél igényeitől. Ha például a részvények jobban teljesítettek, akkor az eredetileg kitűzöttnél nagyobb részarányuk lesz a portfólióban, így egy kockázatosabb portfóliót eredményeznek. Ilyenkor a portfólió-kiigazító szolgáltatás úgy rendezi át a portfóliót, hogy helyreálljanak az ügyfél által kijelölt arányok. Gyakorlatilag a részvényeken elért nyereség egy részét „realizálják”, azaz kiveszik a pénzt az adott alap(ok)ból, és áthelyezik a kötvényalapokba. Amennyiben a kötvényalapok szereznének nagyobb részarányt a kívánatosnál, akkor a kiigazítás fordítva megy végbe.

5. Átirányítás, áthelyezés:

Amennyiben a jövőben esedékes befizetéseket eltérő eszközalapokba szeretnénk befektetni, akkor beszélhetünk átirányításról. Ekkor a már meglévő befektetési egységek a korábban meghatározott eszközalapokban maradnak. Áthelyezés esetén a már meglévő befektetési egységeket más eszközalapokba tudjuk befektetni, és a következő befizetések a korábban meghatározott eszközalapba kerülnek. A legtöbb helyen évente 2 alkalommal ingyenes a szolgáltatás.

6. Bónusz jóváírások:

A bónuszok fő célja, hogy a biztosító meghálálja a bizalmat a hűséges és megfelelően takarékoskodó ügyfelek számára. Nagyon változó bónusz-fajták és jóváírási variációk léteznek. Jellemző, hogy a nagyobb jóváírások a szerződés 10. évében történnek, ahol általában az első éves díjjal megegyező összeget kap meg az ügyfél. Létezik olyan megtakarítás is, ahol az első éves díj kétszeresét is jóváírja a biztosító, amennyiben eléri a szerződés a 20. évet.

7. Rugalmassági elemek:

Egy váratlan helyzetben nagy segítséget jelenthet a díjcsökkentés, szüneteltetés vagy díjátvállalás lehetősége. Érdemes azonban megnézni, hogy milyen költségekkel jár a rugalmasság. Például van olyan program, ahol 1 millió forint kiutalásának a költsége 55 ezer forintunkba kerülhet, de van olyan is, ahol díjmentesen megtehetjük ezt. Máshol a szüneteltetés csak a 3. évtől lehetséges, és akár a bónuszaink elbukásával jár, míg egy másik helyen ezt bármikor megtehetjük bónusz elvonás nélkül.

8. Eseti befizetés lehetősége:

A legtöbb helyen elérhető egyösszegű befektetésre szolgáló számla. Ehhez szintén jár adójóváírás, de ebben az esetben a szerződés lejáratáig bent kell maradni a befektetett összegnek. Van néhány olyan nyugdíjbiztosítás is, ahol lehetőség van nem nyugdíj célú eseti számlára is befektetni nagyobb összegeket. Erről a számláról már pár év után felvehetünk, akár hozammal növelten. Az eseti számlákra történő befektetéseknél kevesebb költségelvonás történik, mint egy megtakarítás elindításakor, évente átlagosan 1-2%.

Döntés előtt tájékozódjunk a lehetőségekről!

Fontos kiemelni, hogy a megtakarítás kiválasztásánál számos fontos szempont létezik (költségek, befektetési lehetőségek stb.), és az is különösen hasznos, ha minél több ,,extrát” ki tudunk használni. Amennyiben nyugdíj-előtakarékosságban gondolkodik, a Bankmonitor kalkulátora segít kiválasztani a legmegfelelőbb konstrukciót.

Ha szeretné megtudni, hogy milyen plusz szolgáltatásokat tudna kihasználni megtakarításához, tanácsadónk egyszerűen és érthetően összehasonlít Önnek tucatnyi lehetőséget, ezáltal időt és pénzt tud megspórolni.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés