Milyen számlát nyissunk vállalkozásunknak? (X)

Milyen számlát nyissunk vállalkozásunknak? (X)
Hirdetés

Cikk2024-01-30
 

Vállalkozóként még fontosabb lehet a megfelelő bankszámla kiválasztása: egy jó döntéssel havi szinten több tízezer forintot spórolhat cégünk. Sőt még jóváírást is kaphatunk egyes bankoktól, amennyiben náluk nyitunk számlát.

Mi alapján érdemes számlát választania egy vállalkozásnak?

A legfontosabb először is az, hogy a végeknek a bankolási szokásaik alapján érdemes bankszámlát választaniuk: a forgalom, a jóváírások és terhelések száma, az egyéb pénzügyi műveletek alapján lehet eldönteni, hogy melyik lesz a nyerő ajánlat.

Van azonban egy hatalmas különbség a lakossági és a vállalkozói számlaválasztás között. A lakossági számláknál a magánszemélyek a legtöbb pénzügyi szokásukat maguk választják, határozzák meg. A jóváírást leszámítva a magánszemély dönti el, hogy mennyi készpénzt vesz fel és mennyit vásárol inkább. Ő dönt, hogy az átutalásait milyen formában adja meg: személyesen, telefonon vagy netbankon/mobilapplikáción keresztül. A számlatulajdonos dönt arról is, hogy miről és milyen formában szeretne értesítéseket kapni. Ezen döntéseket pedig szabadon megváltoztathatja minden magyar. (Vannak természetesen adottságok és rendkívüli helyzetek, amik a lehetőségeket beszűkítik.)

Egy vállalkozás azonban sokkal kötöttebb pályán mozog. A követeléseket, az adót ki kell fizetni, a béreket minden hónapban rendezni kell. A vevői utalásokat is fogadnunk kell, amelyek – ideális esetben – rendszeresen érkeznek a számlára. (Itt is van szabad mozgástér – például milyen formában adjuk meg a megbízásainkat -, de a lehetőségek jóval szűkebbek.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni cégünk fejlődéséről: ahogy nő a forgalom, jelennek meg új vevők és piacok, nő az alkalmazottak száma, úgy változhatnak pénzügyi szokásaink is. Egyre több megbízást adunk meg, egyre több számlát fogadunk… Ez pedig szükségessé teheti számlánk felülvizsgálatát is.

A piacon elérhetőek olyan csomagok, amelyek nagyon kedvező számlavezetési díjjal rendelkeznek, ám közben kevesebb ingyenes szolgáltatást tartalmaznak, esetleg magasabbak az egyes megbízások díjai. Ugyanakkor vannak olyan csomagok, melyeknek relatív magas a számlavezetési díja, de számos szolgáltatást ingyen biztosít cégünk számára. Sőt a többi megbízásért is kedvező díjat számol fel.

Nekünk azt kell felmérnünk cégünk milyen helyzetben van:

  • Egy induló vállalkozás jellemzően még kisebb forgalmat bonyolít le, számára egy alacsony alapdíjú csomag lehet ideális, ami kedvező feltételekkel biztosítja az alapvető banki szolgáltatásokat.
  • Ahogy nő a vállalkozás és a forgalom, úgy növekszik a számlán lebonyolított forgalom is. Egyre lényegesebbé válik az, hogy mennyi és milyen tranzakciót biztosít az adott csomag kedvező áron, esetleg díjmentesen. A számlavezetési díj pedig másodlagossá válik.
  • Ha kilépünk a nemzetközi piacra – akár a vevőnk, akár a beszállítónk külföldi cég lesz -, akkor felértékelődhet a deviza alszámla szerepe, és annak díjai. Illetve lényegesebbé válhatnak a devizaváltásra vonatkozó kedvezmények is.

A helyzet ráadásul sajnos bonyolultabb, számos fokozat létezik, az egyes vállalatok érettsége, mérete, forgalma alapján. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem csak számlanyitáskor kell nagyon jól kiválasztani az ideális csomagot, hanem rendszeresen érdemes felülvizsgálni azt, cégünk fejlődésével ugyanis könnyen lehet, hogy már egy másik számla az ideális számunkra. Sőt az is lehet, hogy egy másik pénzintézet kijött időközben a meglévő szokásainkhoz még jobban passzoló csomaggal.

Hirdetés

Egyedi jóváírás a vállalkozói számlák mellé

Sokszor találkozhatunk olyan lakossági számla ajánlatokkal, amelyeknél a bank egyedi jóváírással, ajándék pénzzel csalogatja magához az érdeklődőket. Jó hír, hogy ilyen ajándékkal már vállalkozások esetében is találkozhatunk. Ez különösen a kisebb mikrovállalkozások, induló cégek számára jelenthet előnyt.

Pont ezen vállalkozások számára lehet ideális az Erste Bank új akciója. A Vállalkozói Extra Számlacsomag választásával 40 ezer forint jóváírást kaphat mikrovállalkozásunk a banktól.

Az alábbi feltételeket kell teljesíteni a jóváírásért:
(Az akció 2024. március 31-ig érvényes.)

  • Azon vállalkozás minősül mikrovállalkozásnak, amelynek az előző éves árbevétele nem haladja meg a nettó 500 millió forintot.
  • Vállalkozásunk a számlanyitást megelőző 90 napban nem rendelkezhetett a banknál élő mikrovállalati pénzforgalmi bankszámlával.
  • Amennyiben a számlanyitást követő egy éven belül bezárjuk a számlát, vagy csomagot váltunk, akkor a kapott 40 ezer forintot vissza kell fizetnünk.

Ráadásul az akció keretében a számlanyitást követő fél évben a számlavezetési díjat is elengedi a pénzintézet. Az alapdíj a számlaforgalom nagyságától függ:

  • Ha a forgalom 0 – 500 000 Ft, akkor alapból a havi díj 799 Ft.
  • Ha a forgalom 500 001 – 2 500 000 Ft, akkor alapból a havi díj 2999 Ft.
  • Ha a forgalom 2 500 001 – 5 000 000 Ft, akkor alapból a havi díj 6499 Ft.
  • Ha a forgalom 5 000 001 – 10 000 000 Ft, akkor alapból a havi díj 12 499 Ft.
  • Ha a forgalom 10 000 001 – 15 000 000 Ft, akkor alapból a havi díj 120 499 Ft.
  • Ha a forgalom 10 000 001 – 25 000 000 Ft, akkor alapból a havi díj 26 499 Ft.
  • 25 000 000 Ft feletti havi forgalom esetén a 26 499 Ft-on túl minden megkezdett millió forintonként 800 Ft extra forgalmi díj kerül felszámításra.

Ezen költség megfizetése alól mentesülünk fél éven keresztül. Ráadásul számos szolgáltatás díjmentesen biztosít a csomag:

  • Ingyenesek az elektronikus csatornán megadott forint átutalások.
  • Díjmentesek az elektronikus csatornán megadott rendszeres forint átutalások.
  • Díjmentesek a csoportos beszedések teljesítése (ügyfélhez beérkező kérelem).
  • Díjmentes egy darab készpénzfelvétel saját bankos ATM-ből.
  • Elengedésre kerül az első Visa Electron vagy Business bankkártya kibocsátási díja.
  • Díjmentes SEPA Credit Transfer (EUR) bankon kívül elektronikusan külföldre.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tranzakciós illetéket meg kell fizetni a kérdéses megbízások után is.

Összegzés

Mindenképpen érdemes átgondolni, hogy vállalkozásunk számára milyen számlát nyissunk. Itt a bankolási szokásokat és a cég aktuális méretét és igényeit érdemes alaposan átnézni. Kezdő-, vagy mikrovállalkozásunk számára ideális lehet az Erste Vállalkozói Extra Számlacsomag. A bank 40 ezer forint jóváírást, ajándékot kínál az érdeklődőknek. Ráadásul az első fél évben elengedik a számlavezetési díjat. Emellett számos szolgáltatás, megbízás is ingyenes az adott csomag esetében.

Hirdetés